Alles over de CoronaCheck-app

Door: Justin Doornekamp | 25 maart 2021 09:16

Nieuws

Na de CoronaMelder-app, komt er binnenkort vermoedelijk ook een CoronaCheck-app. Waar dient deze app voor en wat moet je erover weten? Wij praten je bij. 

Waar de CoronaMelder is ontworpen om je te waarschuwen dat je in de buurt bent geweest van iemand met corona, is de CoronaCheck vooral bedoeld om te bewijzen dat je recent bent getest en dat die test heeft uitgewezen dat je niet besmet bent met het virus.

Het idee is dat je dit testbewijs op je smartphone kunt laten zien als je bijvoorbeeld naar een restaurant of festival wil. Het kabinet werkt momenteel aan een wetswijziging, waarin komt te staan dat je verplicht een testbewijs moet laten zien als je toegang wilt tot horeca, sport, cultuur en evenementen. Het zal gaan om “niet-essentiële sectoren”, dus voor toegang tot bijvoorbeeld overheidsgebouwen of het openbaar vervoer hoef je de app niet te gebruiken.

Als deze wetswijziging wordt goedgekeurd betekent dit dat je de CoronaCheck verplicht moet gaan gebruiken om toegang te krijgen tot je favoriete restaurant of een concert. Eind deze maand wordt het wetsvoorstel naar de Kamer gestuurd.  

Binnenkort weer uiteten? Eerst je mobiele testbewijs laten zien!

Hoe het werkt

Allereerst laat je je testen op corona, ook als je geen klachten hebt. Hiervoor worden speciale teststraten opgericht. Vervolgens krijg je de uitslag van je test toegestuurd en met dit testresultaat kun je in de CoronaCheck-app een testbewijs maken. Je krijgt dan een persoonlijke QR-code, die je bij de ingang van bijvoorbeeld een restaurant of concertzaal moet laten scannen. Je hebt geen internetverbinding nodig om de QR-code te laten zien.

Als je negatief bent getest, krijg je een groen vinkje te zien en mag je naar binnen. Dit testbewijs is tot 48 uur na de testafname geldig. Het kan dus voorkomen dat je een rood scherm te zien krijgt, terwijl je niet besmet bent: het testbewijs is dan gewoonweg niet meer geldig.

Om misbruik te voorkomen, dien je naast je mobiele testbewijs ook een identiteitsbewijs bij je te hebben. De initialen en je geboortedatum die op het testbewijs staan worden dan gecontroleerd met de informatie op het identiteitsbewijs.

Bescherming van je privacy

Belangrijk is dat je gegevens, waaronder je volledige naam en locatie niet worden bewaard, om je privacy te waarborgen. De QR-code wordt iedere drie minuten ververst, hetgeen moet voorkomen dat je via de app kan worden gevolgd. 

Ook kunnen anderen je niet terugvinden als gebruiker van de app.

Groen scherm? Je mag naar binnen.

Er wordt nog besproken of de CoronaCheck-app ook moet worden gebruikt als vaccinatiebewijs. Je krijgt dan in je groene scherm te zien dat je bent gevaccineerd. Politiek gezien ligt dat echter gevoelig, dus het blijft de vraag of de app ooit zal dienen als coronapaspoort. 

3 Reactie(s) op: Alles over de CoronaCheck-app

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 maart 2021 16:11 Kasander1
  Het is wachten totdat iemand de nodige info heeft om nep-codes te maken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 mei 2021 17:14 Helenqe
  De beste plek om meisjes te vinden voor sеks > adultme.fun
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 mei 2021 13:48 Kasander1
  Ik neem niet altijd mijn dure smartphone overal mee naar toe. En dan?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.