© PXimport

Alles over de CoronaCheck-app

Geplaatst: 25 maart 2021 - 07:16

Aangepast: 14 december 2022 - 10:32

Justin Doornekamp

Na de CoronaMelder-app, komt er binnenkort vermoedelijk ook een CoronaCheck-app. Waar dient deze app voor en wat moet je erover weten? Wij praten je bij. 

Waar de CoronaMelder is ontworpen om je te waarschuwen dat je in de buurt bent geweest van iemand met corona, is de CoronaCheck vooral bedoeld om te bewijzen dat je recent bent getest en dat die test heeft uitgewezen dat je niet besmet bent met het virus.

Het idee is dat je dit testbewijs op je smartphone kunt laten zien als je bijvoorbeeld naar een restaurant of festival wil. Het kabinet werkt momenteel aan een wetswijziging, waarin komt te staan dat je verplicht een testbewijs moet laten zien als je toegang wilt tot horeca, sport, cultuur en evenementen. Het zal gaan om “niet-essentiële sectoren”, dus voor toegang tot bijvoorbeeld overheidsgebouwen of het openbaar vervoer hoef je de app niet te gebruiken.

Als deze wetswijziging wordt goedgekeurd betekent dit dat je de CoronaCheck verplicht moet gaan gebruiken om toegang te krijgen tot je favoriete restaurant of een concert. Eind deze maand wordt het wetsvoorstel naar de Kamer gestuurd.  

Binnenkort weer uiteten? Eerst je mobiele testbewijs laten zien!

© PXimport

Hoe het werkt

Allereerst laat je je testen op corona, ook als je geen klachten hebt. Hiervoor worden speciale teststraten opgericht. Vervolgens krijg je de uitslag van je test toegestuurd en met dit testresultaat kun je in de CoronaCheck-app een testbewijs maken. Je krijgt dan een persoonlijke QR-code, die je bij de ingang van bijvoorbeeld een restaurant of concertzaal moet laten scannen. Je hebt geen internetverbinding nodig om de QR-code te laten zien.

Als je negatief bent getest, krijg je een groen vinkje te zien en mag je naar binnen. Dit testbewijs is tot 48 uur na de testafname geldig. Het kan dus voorkomen dat je een rood scherm te zien krijgt, terwijl je niet besmet bent: het testbewijs is dan gewoonweg niet meer geldig.

Om misbruik te voorkomen, dien je naast je mobiele testbewijs ook een identiteitsbewijs bij je te hebben. De initialen en je geboortedatum die op het testbewijs staan worden dan gecontroleerd met de informatie op het identiteitsbewijs.

Bescherming van je privacy

Belangrijk is dat je gegevens, waaronder je volledige naam en locatie niet worden bewaard, om je privacy te waarborgen. De QR-code wordt iedere drie minuten ververst, hetgeen moet voorkomen dat je via de app kan worden gevolgd. 

Ook kunnen anderen je niet terugvinden als gebruiker van de app.

Binnenkort weer uiteten? Eerst je mobiele testbewijs laten zien!

© PXimport

Er wordt nog besproken of de CoronaCheck-app ook moet worden gebruikt als vaccinatiebewijs. Je krijgt dan in je groene scherm te zien dat je bent gevaccineerd. Politiek gezien ligt dat echter gevoelig, dus het blijft de vraag of de app ooit zal dienen als coronapaspoort. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000