Zo werkt de nieuwe AR-modus bij navigatie in Google Maps

Door: lub-snoek | 06 maart 2019 06:58

google maps ar pijl
How To

Google heeft een nieuwe AR-modus uitgerold voor een geselecteerde groep Google Maps-gebruikers. Local Guides die niveau 5 of hoger hebben bereikt, kunnen aan de slag met augmented reality tijdens het wandelen.

Local Guide

Je kunt Local Guide worden door bij te dragen aan plekken op Google Maps. Denk aan het schrijven van recensies, het plaatsen van foto’s of het beantwoorden van vragen over plekken als restaurants of attractieparken. Hoe nuttiger je bijdrages, hoe hoger je niveau. De nieuwe AR-functie van Google Maps is vooralsnog uitgerold voor Local Guides die minimaal niveau 5 hebben bereikt.

AR starten

Om gebruik te maken van de nieuwe functie, vul je op je smartphone een bestemming in op Google Maps. Vervolgens druk je op ‘route’, en kies je 'wandelen' als vervoersmethode. Vervolgens verschijnt de knop ‘AR starten’ onderaan het scherm. Nadat je op deze knop hebt gedrukt, vraagt Google Maps om de camera van je smartphone op gebouwen en borden aan de overkant van de straat te richten. Google zal deze beelden direct analyseren om zo precies mogelijk te berekenen waar je je bevindt. Tijdens onze test duurde het niet langer dan 2 seconden voordat Google ons kantoor had herkend en precies wist waar ik stond.

google maps ar scan
google maps ar route
google maps ar pijl

Nadat Google Maps heeft ontdekt waar je je bevindt, worden de routeaanwijzingen op je scherm in de echte wereld geprojecteerd. Zo wordt er aangegeven hoe ver de eerstvolgende afslag van je huidige positie verwijderd is. De kaart zelf speelt een kleine rol, de aanwijzingen voor je route worden pontificaal in beeld geprojecteerd. Als je een afslag nadert, verschijnt er een rood knipperende pijl. Naarmate je dichterbij komt, wordt de pijl geel en uiteindelijk groen. Op het moment dat de pijl groen wordt, neem je de afslag.

Je hoeft de kaart niet de hele route voor je neus te houden – je krijgt tijdens het gebruik zelfs een waarschuwing om je smartphone op te bergen als je de functie niet gebruikt.

google maps ar waarschuwing

Het voordeel

Een groot voordeel van de functie is dat je locatie veel preciezer kan worden berekend vergeleken met de techniek via GPS of zendmasten. Maps kan letterlijk ‘zien’ in welke richting je loopt en hoe ver je nog moet lopen tot de volgende afslag. De nieuwe AR-functie van Google Maps lijkt sterk op de techniek die we ook in zelfrijdende auto’s zien. Daar wordt ook met behulp van camera’s niet alleen berekend hoe ver of dichtbij objecten zich bevinden, maar ook waar de auto zelf zich bevindt. Hoe lang zal het nog duren tot het dichtstbijzijnde restaurant op de binnenkant van je autoruit wordt geprojecteerd?

0 Reactie(s) op: Zo werkt de nieuwe AR-modus bij navigatie in Google Maps

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.