Zo werkt de vertrouwelijke modus in Gmail

Door: dirk-schoofs | 12 oktober 2019 14:17

Gmail
How To

De Vertrouwelijke modus van Gmail maakt het mailen heel wat veiliger. Deze functie versleutelt je berichten, zodat niet iedereen je boodschap zomaar kan lezen. Zelfs als een indringer toegang zou hebben tot de inbox van de ontvanger.

Stap 1: Op slot

Klik op de plusknop Opstellen om het nieuwe bericht te maken. Je vult het mailadres van de ontvanger in, je typt een onderwerp en daarna typ of plak je het bericht. Voordat je het bericht verzendt, moet je de extra bescherming activeren. Onderaan dit nieuw bericht zie je een set grijze knoppen. Aan de rechterkant staat een knop in de vorm van een slot met een wijzerplaat. Klik daarop om de Vertrouwelijke modus te starten. Gebruik je niet de webversie maar de app, dan vind je het slotje door op de drie puntjes te klikken. Wanneer je die modus hebt geactiveerd, verschijnt er een pop-up. Hier geef je de vervaltijd in van het bericht. Wanneer de ontvanger de boodschap niet binnen de aangegeven periode leest, is het verstuurde bericht niet langer beschikbaar. Je hebt de keuze uit: Verloopt over 1 dag, 1 week, 1 maand, 3 maanden of 5 jaar.

Stel je de vervaltijd in, dan zie je de datum waarop het bericht niet meer beschikbaar is.

Stap 2: Sms-toegangscode

In deze pop-up is het mogelijk om een extra beveiliging in te stellen onder Toegangscode vereisen. Wanneer je de optie Sms-toegangscode aanvinkt, kan de ontvanger het bericht alleen maar lezen via de toegangscode die Gmail hem of haar per sms zal sturen. Iemand die je bericht zou willen onderscheppen, moet dus toegang hebben tot de mailbox van de ontvanger. Bovendien zou die dus ook de sms-code moeten achterhalen. Bevestig met Opslaan en klik op Verzenden.

Voordat je het bericht definitief verzendt, kun je de vervaltijd nog aanpassen.

Stap 3: Geschiedenis

Daarna verschijnt een pop-up waar je het telefoonnummer van de ontvanger invult. Vervolgens klik je nog een keer op Verzenden. De ontvanger krijgt een mail met een knop die het bericht in zijn favoriete webbrowser opent. Heb je ook de sms-beveiliging geactiveerd, dan krijgt de ontvanger de laatste twee cijfers van zijn mobiele nummer te zien. Hij klikt op de knop Send Passcode, zodat hij de code die hij per sms ontvangt, kan invoeren om het versleutelde bericht te openen.

Het telefoonnummer ingeven waar Gmail de toegangscode naartoe zal sturen.

0 Reactie(s) op: Zo werkt de vertrouwelijke modus in Gmail

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.