Zo werkt de zoomfunctie in PowerPoint

Door: dirk-schoofs | 24 oktober 2019 06:30

How To

Braafjes je dia’s doorlopen? Met de nieuwe Zoom-functie van PowerPoint 2016 of versie 365 kun je je presentatie flexibel aanpassen aan de interactie met het publiek. Je zoomt makkelijk in van de ene sectie naar de andere.

Stap 1: Overzichtszoom

Met de functie Zoom schakel je via een zoomeffect naar slides die niet aansluiten bij de huidige slide. Een voorbeeld maakt dit duidelijk. Stel dat je een presentatie hebt van 30 dia’s, dan kun je een soort oriëntatie-dia maken vanwaar je rechtstreeks doorklikt naar dia 12, dia 16 of dia 20. De nieuwkomer zit in het tabblad Invoegen waar je in de groep Koppelingen de knop Zoom aantreft. Als daarop klikt, komen de drie nieuwe zoomfuncties tevoorschijn: Overzichtszoom, Selectiezoom en Diazoom. Klik op de eerste zoomfunctie zodat er een overzicht verschijnt met miniaturen van de presentatie. Selecteer in dit voorbeeld dia 12, 16 en 20 en klik op Invoegen. Hierdoor krijg je een nieuwe dia waar de drie geselecteerde miniaturen te zien zijn. Als je tijdens de presentatie op zo’n miniatuur klikt, zoomt PowerPoint rechtstreeks in op de geselecteerde dia. Aan het einde van de sectie keer je automatisch terug naar de dia met de Overzichtszoom.

Zet een vinkje bij de slides die op de Overzichtszoom moeten komen.

Stap 2: Sectiezoom

Voor het overzicht is het vaak handig om een lange presentatie te organiseren in secties. Om een sectie toe te voegen klik je met de rechtermuisknop tussen dia’s en je selecteert de opdracht Sectie toevoegen. De Sectiezoom werkt als de Overzichtszoom, maar in deze opdracht selecteer je de eerste slides van eerder gemaakte secties. Die positioneer je daarna op een bestaande dia. Aan het einde van die sectie kom je terug op de dia waar de Sectiezoom is aangebracht.

De miniaturen van de Sectiezoom verschijnen op de geselecteerde slide.

Stap 3: Diazoom

De laatste optie is een Diazoom. Ook hier krijg je een overzicht van alle dia’s. Op die manier kun je in de huidige slide een koppeling plaatsen naar een willekeurige dia. Wanneer je tijdens de presentatie op de miniatuur van de gekoppelde dia klikt, zul je meteen naar deze slide zoomen. Vanaf daar ga je verder met de presentatie. Deze functie is handig voor presentaties die niet verdeeld zijn in secties.

Om snel naar één dia te schakelen plaats je een Diazoom.

0 Reactie(s) op: Zo werkt de zoomfunctie in PowerPoint

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.