Zo werkt mediaserver Plex

Door: Martin Gijzemijter | 01 september 2018 12:07

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Nog niet eens zo heel lang geleden was Kodi het beste jongetje uit de klas als het ging om mediasoftware voor het beheren en afspelen van video en muziek. De concurrentie heeft echter niet stilgezeten en steeds meer mensen lopen over van Kodi naar Plex. Maar wat is Plex eigenlijk en hoe werkt het?

Tip 01: Kodi versus Plex

Dit artikel is niet bedoeld om Kodi af te kraken. Kodi is een fantastisch programma waarmee ontzettend veel mogelijk is. Alleen is de gebruikersinterface lang niet altijd even prettig en het programma lijkt dan ook veelal gericht op mensen die niet bang zijn om flink in een programma te duiken. Plex heeft een veel fraaiere en gebruiksvriendelijker interface én is beschikbaar voor vrijwel alle platformen. Daar kleven ook nadelen aan: met Plex kun je iets minder en voor de handigste functies (bijvoorbeeld het delen van video’s met andere apparaten) moet je betalen. Maar de basis van het programma is gratis.

Tip 01 Plex is net als Kodi afgeleid van XBMC, maar qua inhoud en interface totaal anders.

Tip 02: Plex installeren

Om Plex te installeren surf je naar www.plex.tv en klik je rechtsboven op Downloads. Klik vervolgens op de pagina die verschijnt op Download en kies het juiste platform. Je ziet nu direct dat Plex voor ongelooflijk veel platformen beschikbaar is. iOS en Android vind je in dit overzicht niet terug, maar Plex is wel degelijk beschikbaar voor deze platformen, je zult de apps alleen moeten downloaden in de daarvoor bestemde app-store. Je kunt het installatieproces van Plex overigens zonder zorgen doorklikken, je hoeft niet bang te zijn dat er ongevraagd allerlei extra software wordt geïnstalleerd. Wanneer je na de installatie het programma start, lijkt er in eerste instantie niet veel te gebeuren. Dat is omdat het programma wordt geladen in het systeemvak rechtsonder. Dubbelklik op het pictogram van Plex om het programma te openen (dat gebeurt overigens in je browser). Vervolgens dien je in te loggen of een account te maken als je er nog geen hebt. Dat kan gewoon via Facebook (durf je nog?) of Google, al moet je daarna wel nog een wachtwoord aanmaken. Direct daarna ben je ingelogd en klaar om de dienst te gebruiken.

Tip 02 Plex is op bizar veel platformen beschikbaar.
De interface van Plex bevindt zich volledig in je browser

Tip 03: Interface

Het eerste dat je zal opvallen aan de interface van Plex is dat deze zich, zoals eerder beschreven, in je browser bevindt. Dat is natuurlijk even wennen na Kodi, maar het is ontzettend fijn, vooral omdat de interface op die manier ontzettend licht en snel is. De indeling van de interface is eenvoudig. In het linkerdeelvenster vind je de navigatie-opties naar de diverse functies van Plex en alles dat je aanklikt wordt geopend in het rechterdeelvenster. Rechtsboven vind je snelkoppelingen naar onder andere de instellingen van het programma en je accountnotificaties. Instellingen vind je overigens ook in het linkerdeelvenster in het thuisscherm, maar dit menu is niet altijd in beeld.

Tip 03 In tegenstelling tot Kodi bevindt de interface van Plex zich volledig in je browser.

Tip 04: Kwaliteit

Voor we aan de slag gaan met Plex is het handig om eerst wat instellingen aan te passen, zodat het programma precies werkt zoals wij dat willen. Klik op het pictogram met het gereedschap rechtsboven om de instellingen van Plex te openen. Er zullen hier een heleboel instellingen te vinden zijn waar je geen chocola van kunt maken. Die laten we ook lekker voor wat het is, het gaat ons in dit geval even om de basis. Het menu Instellingen kent twee tabbladniveaus. Eerst kies je bovenin het onderdeel dat je wilt aanpassen, daarna kies je in het linkerdeelvenster het subonderdeel. Standaard kom je binnen in het hoofdtabblad Web onder subtabblad Algemeen. Hier kies je de standaardtaal van het programma en geef je aan of je eventueel achtergrondmuziek wilt hebben (niet relevant, maar wel leuk). Wanneer je klikt op het subtabblad Kwaliteit, dan kun je aangeven of Plex zelf de kwaliteit mag aanpassen aan de hand van je internetverbinding. Ook kun je aangeven wat de standaardkwaliteit moet zijn voor streamen. Als je verbinding vaak hapert, kun je deze kwaliteit wat omlaag schroeven.

Tip 04 Vertel het programma in wat voor kwaliteit je de video’s wilt weergeven.

Tip 05: Filmtrailers

Er zijn mensen die filmtrailers bloedirritant vinden wanneer ze naar de bioscoop gaan. Wij behoren niet tot die groep, simpelweg omdat het fijn is om te zien wat voor andere films er binnenkort nog te bewonderen zijn. Plex heeft een hele eenvoudige, maar superleuke functie die je in staat stelt om trailers te zien van films voordat je de hoofdvideo gaat bekijken. Zo waan je je thuis toch nog een beetje in de bioscoop. Je schakelt deze functie in door te klikken op het subtabblad Speler en in het uitklapmenu naast Bioscooptrailers om af te spelen voor films te kiezen hoeveel trailers er precies getoond moeten worden. Klik je op het hoofdtabblad Server en daarna op subtabblad Extra’s, dan kun je aangeven wat voor trailers er getoond moeten worden (let op: voor bepaalde opties in dit menu heb je een Plex Pass nodig).

Tip 05 Wil je een bioscoopervaring? Voeg dan automatisch trailers toe voor je video.
Plex werkt met mediabibliotheken, net als Windows

Tip 06: Bibliotheken

Net als Kodi (en vrijwel alle andere mediasoftware) maakt Plex gebruik van bibliotheken. Standaard toont het programma twee bibliotheken, namelijk Foto’s en Muziek (we zullen elke bibliotheek hierna kort bespreken). Wanneer je je muis over het kopje Bibliotheken beweegt, zie je rechts een plusteken verschijnen. Klik hierop en je zult zien dat je zelf ook nog andere bibliotheken toe kunt voegen, zoals Films en TV Series. Stel dat je films wilt toevoegen, dan klik je op Films, geef je de bibliotheek een naam (al is de standaardnaam Films prima), selecteer je een taal (voor de filminformatie) en klik je op Volgende. Klik nu op Blader naar de mediamap en vertel Plex in welke map de filmbestanden zich bevinden. Wanneer je dit hebt gedaan, zullen de items in eerste instantie geen plaatje en informatie hebben. Maar het programma gaat vrijwel direct op zoek en binnen een paar seconden hebben je films een filmposter, synopsis in de taal die je hebt opgegeven, releasedatum enzovoort. Voor vakantievideo’s geldt dat natuurlijk niet, daar kiest het programma gewoon een frame uit de video als coverfoto.

Tip 06 De content in Plex wordt ingedeeld in bibliotheken, net als in Windows.

2 Reactie(s) op: Zo werkt mediaserver Plex

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 september 2018 15:40 Kasander1
  Het artikel lezend kwam ik er steeds meer achter dat je zo'n beetje alle soortgelijke handelingen moet verrichten als in Kodi.
  En over de gebruikersinterface gesproken, je kan heel eenvoudig voor een andere kiezen.

  Kodi blijft gewoon op alle punten ver bovenaan staan!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 september 2018 15:20 timmera
  Grappig de reactie van Kasander1. Ik heb heel lang Kodi gebruikt, redelijk complex en traag. Veel doorklikken en links die niet meer werkten. Plex is dan een verademing.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.