Zo werkt mediaserver Plex

Door: Martin Gijzemijter | 01 september 2018 12:07

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Tip 07: Foto’s

Wanneer je klikt op de bibliotheek Foto’s, dan zul je zien dat Plex zo vrij is geweest om deze bibliotheek alvast te vullen met de bestanden uit de bibliotheek Afbeeldingen op je pc (indien aanwezig uiteraard). Het fijne van Plex is dat het programma veel meer doet dan alleen je foto’s in één grote hoop tonen. Wanneer je op een foto klikt, dan kun je onderin een naam toevoegen en in het veld daarnaast een omschrijving. Ook kun je de foto toevoegen aan je favorieten (door op het hartje te klikken) of aan een album. Tot slot kun je ook nog tags toekennen aan een foto (dat is altijd handig als je bijvoorbeeld ook wilt kunnen zoeken op alle foto’s van een bepaald persoon). Je kunt foto’s laten afspelen als diavoorstelling door onderin op afspelen te klikken. Deze diavoorstelling kun je naar je televisie streamen door bovenin te klikken op het cast-pictogram (vierkantje met wifi-signaal). Schaf je een Plex Pass aan, dan kun je foto’s ook automatisch laten taggen op basis van de persoon die erop te zien is (gezichtsherkenning dus).

Tip 07 Plex laat je foto’s eenvoudig indelen met behulp van titel, tags, albums enzovoort (al zijn er natuurlijk meer programma’s die dat kunnen).

Tip 08: Video’s

We gaven al even aan dat Plex automatisch allerlei informatie opzoekt over de films die je in het programma importeert en dat is meer dan alleen maar een leuke gimmick. Je kunt je films (en series) namelijk ook sorteren op al deze informatie. Wanneer je klikt op de bibliotheek Films, dan kun je bovenin sorteren op titel, releasedatum, beoordeling, acteur, regisseur, noem maar op. Uiteraard kun je het zoekveld bovenin ook gebruiken om op dit soort informatie te zoeken. Dit is een van de redenen dat we Plex zo fijn vinden. Er is wat ons betreft geen intuïtiever programma voor het beheren van je mediacollectie. Bovendien hapert de interface nooit, ook niet bij duizend titels. We raden je overigens wel aan om een aparte bibliotheek aan te maken voor films en voor homevideo’s, simpelweg omdat dat een stuk efficiënter zoekt. Video’s kun je trouwens net als foto’s voorzien van tags en toevoegen aan albums, zodat je series (denk Terminator, Die Hard, Harry Potter) kunt bundelen.

Tip 08 Belangrijke informatie voor films die je toevoegt wordt snel en nauwkeurig gevonden.

Tip 09: Muziek

Voor de bibliotheek Muziek scant Plex de gelijknamige bibliotheek in Windows. Het kan natuurlijk zijn (net als met foto’s en video’s) dat je muziek in een andere map staat of dat er meerdere mappen zijn met muziek. Je kunt je bibliotheek dan heel eenvoudig uitbreiden. Beweeg je muis over de naam van de bibliotheek die je wilt uitbreiden, klik op de drie puntjes die verschijnen en vervolgens op Bewerken. In het menu dat verschijnt klik je in het linkerdeelvenster op Mappen toevoegen en daarna op Blader naar mediamap. Selecteer de gewenste map en klik op Toevoegen. Net als bij Films zal de bibliotheek er eerst eventjes rommelig uitzien, maar vrij snel daarna zullen de juiste covers gevonden worden (en het is verrassend hoeveel Plex vindt). Qua muziek biedt Plex de opties die je van een programma als dit mag verwachten: shuffle, repeat, afspeellijsten, albums, tags enzovoort. Songteksten tonen kan ook, maar daarvoor heb je een Plex Pass nodig.

Tip 09 Plex is ook een prima beheer- en afspeelprogramma voor je muziek.
Je kunt je bibliotheek heel eenvoudig uitbreiden door meer mappen toe te voegen

Tip 10: Plex Pass

We hebben hem al een paar keer genoemd, de Plex Pass. Waar vrijwel alles dat je kunt doen in Kodi gratis is, is dat bij Plex helaas niet het geval. De grote vraag is: heb je een Plex Pass nodig? Dat hangt helemaal af van wat je wilt doen met het programma. Wil je Plex alleen gebruiken om je films en muziek te beheren op je pc, dan heb je zo’n pas niet nodig. Maar wil je heel graag je iPhone gebruiken om zonder problemen de content van je pc te bekijken/beluisteren, dan heb je wel degelijk een Plex Pass nodig. De vraag is of het je dat waard is. Een Plex Pass kost namelijk 4,99 euro per maand, 39,99 euro per jaar of 119,99 euro voor de rest van je leven (of voor zolang als Plex in de lucht blijft natuurlijk). Op het moment van schrijven werkt promotiecode ‘march’ nog steeds, daarvoor mag je de Plex Pass een maand gratis uitproberen. Sluit je een tuner aan op je pc, dan kun je met een Plex Pass ook tv-programma’s opnemen, maar dit wordt uiteraard alweer een stuk complexer.

Tip 10 De Plex Pass is niet goedkoop, denk goed na of het je dat geld waard is.

Tip 11: Content delen

Een van de voornaamste redenen waarom wij een Plex Pass zouden nemen is het delen van content. Wanneer je de pas hebt aangeschaft, download dan de app voor het apparaat waarop je content wilt bekijken en log daarmee in op hetzelfde Plex-account als op het andere apparaat. Delen is nu kinderlijk eenvoudig. Je kunt een film, serie, liedje enzovoort selecteren op je pc, en deze casten naar bijvoorbeeld je smartphone door rechtsboven op de knop casten te klikken en vervolgens je smartphone te kiezen (deze wordt automatisch getoond wanneer daar Plex op draait). Of je selecteert in de smartphone-app je pc bij Locaties bovenin, en bladert vanaf daar door je bibliotheek. Het werkt supersnel en extreem eenvoudig. Het is jammer dat je er een Plex Pass voor nodig hebt, maar zo gebruiksvriendelijk hebben we het nog niet gezien.

Tip 12: Plug-ins

Net als Kodi kun je Plex uitbreiden met behulp van allerlei plug-ins. We zeggen er direct bij: dat is niet zo uitgebreid als bij Kodi (en veel opties voor het illegaal downloaden van films en series hoef je hier ook niet te verwachten). Klik in het linkerdeelvenster op Plugins en vervolgens rechtsboven op de knop Plugins installeren. Je vindt hier allerlei leuke kanalen, zoals iTunes Movie Trailers, Vimeo enzovoort. Veel leuke content, houd er alleen wel rekening mee dat niet alles hier in Nederland af te spelen is vanwege regiobegrenzing (ABC, FOX enzovoort, daar hebben wij hier niets aan).

Tip 12 Er zijn veel extra kanalen te downloaden, maar door regiobegrenzing is niet alles hier af te spelen.

2 Reactie(s) op: Zo werkt mediaserver Plex

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 september 2018 15:40 Kasander1
  Het artikel lezend kwam ik er steeds meer achter dat je zo'n beetje alle soortgelijke handelingen moet verrichten als in Kodi.
  En over de gebruikersinterface gesproken, je kan heel eenvoudig voor een andere kiezen.

  Kodi blijft gewoon op alle punten ver bovenaan staan!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 september 2018 15:20 timmera
  Grappig de reactie van Kasander1. Ik heb heel lang Kodi gebruikt, redelijk complex en traag. Veel doorklikken en links die niet meer werkten. Plex is dan een verademing.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.