Zoner Photo Studio 13 PRO

Door: Evi Maquoi | 28 januari 2011 14:27

Apps & Software

De makers beloven op hun website dat Zoner Photo Studio 13 PRO een erg compleet pakket is om foto's te ordenen, archiveren, bewerken en delen. De fotosuite beschikt zelfs over een ontwikkeltool voor RAW-beelden. Hoog tijd voor een test!

De interface van Photo Studio 13 PRO heeft wel wat weg van Adobe Photoshop Elements. Via verschillende tabbladen - Manager, Viewer, Editor en RAW - kunt u aangeven wat u precies wenst te doen. Via de Manager-functie is het ontzettend handig om foto's te importeren en ze vervolgens te ordenen of te filteren op basis van kleurcode, sterrenclassificatie, datum, label, GPS-locatie enzovoorts. Andere handige mogelijkheden zijn het creëren van bestandslijsten, het maken van panorama- of HDR-beelden en het ontwerpen van webalbums, bureaubladachtergronden, diavoorstellingen en postkaarten. Wilt u uw foto's delen met vrienden of familieleden? Dan kan rechtstreeks vanuit Photo Studio 13 PRO via Facebook, Flickr of Picasa.

In een handomdraai tovert u een leuke diavoorstelling in elkaar.

Handige bewerkingsfuncties

Via de Viewer-tab kunt u uw foto's - al dan niet in diavoorstelling - bekijken en roteren. De Editor-tab zult u wellicht vaker gebruiken. Hier kunt u zoals in elk goed fotobewerkingsprogramma aan de hand van tig verschillende tools uw foto automatisch of handmatig verbeteren. De functie om de horizon of basislijnen van een foto recht te trekken, werkt erg eenvoudig en intuïtief in tegenstelling tot sommige vergelijkbare programma's. De Effect Brush en Healing Brush werken eveneens goed en vergemakkelijken het retoucheerwerk. De ingebakken speciale effecten laten helaas te wensen over. De functie om een foto te verouderen levert bijvoorbeeld erg lelijke resultaten, net zoals de functie om beelden om te zetten naar zwart-wit. Als u mooie zwart-witbeelden wenst, kunt u beter handmatig omzetten.

De RAW-converter op het RAW-tabblad werkt dan weer wél naar behoren. Op een Lightroom-achtige manier kunt u in de rechterkolom allerlei parameters van uw RAW-beelden aanpassen. Van belichting en contrast tot witbalans en kleurtemperatuur. De functies om uw foto's te verscherpen of de hoeveelheid ruis te verminderen zijn eveneens goed uitgewerkt.

Het effect om foto's te verouderen had volgens ons stukken beter uitgewerkt kunnen worden.

Conclusie

Zoner Photo Studio 13 PRO is een uitgebreid pakket met heel wat interessante functies. De interface is overzichtelijk en intuïtief, het rijke aanbod tools maakt bewerken gemakkelijk en de mogelijkheid om ook RAW-beelden te ontwikkelen is een sterke troef. Voor zo'n zestig euro haalt u met Zoner Photo Studio 13 PRO een krachtige alleskunner in huis. Grootste minpunten zijn de afwezigheid van een Nederlands taalpakket en het ontbreken van lagen tijdens het bewerken van beelden. Vindt u zestig euro te veel? De HOME-editie is twintig euro goedkoper. In dit overzicht kunt u de verschillende versies vergelijken.

Zoner Photo Studio 13 PRO

Prijs € 59,95

Taal Engels

Medium 1 dvd of 84 MB download

Proefversie 30 dagen

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen 300MHz-processor, 512 MB RAM, 300 MB harde-schijfruimte

Maker Zoner

Oordeel 8/10

Pluspunten

Complete suite

Intuïtieve interface

Uitgebreide exportmogelijkheden

Scherpe prijs

Minpunten

Geen Nederlandstalige versie

Niet werken met lagen

Lelijke effecten

0 Reactie(s) op: Zoner Photo Studio 13 PRO

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.