Zoner Photo Studio Free

Door: Kees Krick | 05 augustus 2011 09:16

Apps & Software

Het programma Zoner Photo Studio is beschikbaar in drie uitvoeringen. Want naast de gratis versie die wij hier bespreken, zijn er ook nog de varianten Home en Professional waarvoor wel betaald moet worden. Free is minder uitgebreid dan de betaalde versies, maar heeft nog steeds ruime mogelijkheden.

De lay-out en kleurstelling van het programma doen sterk denken aan Photo-shop Elements en Lightroom, met aan de rechterzijde tabs waarmee u naar een bepaald onderdeel gaat. Het programma heeft leuke extra's. Zo kunt u niet alleen panoramafoto's maken, maar ook een echte 3D-foto (anaglyph) uit twee losse afbeeldingen samenstellen. In de beheermodule is via kleine symbolen op de ­miniaturen meteen te zien welke metagegevens erin zitten. Bijvoorbeeld gps-gegevens of labels (keywords), maar ook een classificatie (een waardering van één tot vijf sterren) en kleurlabel. Groot pluspunt is dat zowel labels als classificatie compatibel zijn met de Adobe-producten, zodat eenmalig toekennen volstaat. Voor de kleurlabels geldt dit helaas niet. Bij foto's met gps-gegevens kan de locatie op een landkaartje bekeken worden. De ingebouwde fotobewerker is vooral bedoeld voor standaardbewerkingen en effecten.

Aan de miniaturen is direct te zien welke metadata aanwezig is.

Conclusie

Deze gratis versie is vooral een uitgebreid bekijk- en beheerprogramma, waarmee ook een aantal standaardbewerkingen mogelijk zijn. Opvallend is de zeldzame mogelijkheid om 3D-foto's te maken. Voor fanatieke fotoliefhebbers is Zoner Photo Studio Free vooral een eerste kennismaking met het pakket, die hebben veel baat bij de professionele versie. Alleen al vanwege de raw-converter, HDR-mogelijkheden, het vergelijken van foto's, kleurbeheer en de ondersteuning van twee beeldschermen.

Zoner PhotoStudio Free 12

Freeware

Taal Engels

Download 22,5 MB

OS Windows XP/Vista/7 (32 en 64 bit)

Systeemeisen 300 MHz-processor, 512 MB RAM, 300 MB harde schijf ruimte

Oordeel 8/10

Pluspunten

Uitgebreide beheer- en bekijkmogelijkheden

Labels en classificatie uitwisselbaar

Panorama- en 3D-foto's

Minpunten

Beperkte fotobewerker

Kleurlabels niet uitwisselbaar

0 Reactie(s) op: Zoner Photo Studio Free

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.