Zorg voor minder nieuwsgierige apps in Windows 10

© PXimport

Zorg voor minder nieuwsgierige apps in Windows 10

Geplaatst: 7 maart 2018 - 09:19

Aangepast: 24 november 2022 - 13:03

Ronald Smit

Als je gebruik maakt van apps uit de Windows 10 appstore, dan wordt er mogelijk het een en ander doorgesluisd naar de maker van zo'n app. Het gedrag betreffende welke app waartoe toegang heeft is echter te temmen.

Windows 10 beschikt over een ingebouwde softwarewinkel, de Windows Store. Het aanbod daarvan blijft kwalitatief weliswaar achter bij 'die andere' app stores, maar er zijn best wel wat aardige dingen in te vinden. Heb jij apps geïnstalleerd uit de store, dan krijgen die mogelijk toegang tot net wat te veel onderdelen. Heb je bijvoorbeeld - om maar wat te noemen - een woordenboek geïnstalleerd, dan is toegang tot een webcam zinloos. Toegang tot de microfoon zou wel nodig kunnen zijn, maar alleen als de app spraakherkenning ondersteunt. Toegang tot contacten of locaties is nergens voor nodig. Toch zie je vaak dat allerhande apps hier potentieel wel degelijk toegang tot hebben. Niet goed, want het betekent dat een malafide appmaker van overal en nergens toegang heeft tot privacygevoelige zaken. Gelukkig kan je in Windows 10 zelf aangeven wat een app wel en niet mag.

Op naar Instellingen

Start allereerst de app Instellingen, te vinden in het menu Start, aan de linkerkant in het verticale balkje. In de vorm van een tandwieltje. Klik in het geopende venster op Privacy. Aan de linkerkant zie je nu een hele rij aan zaken waartoe apps toegang kunnen krijgen. Wil je bijvoorbeeld weten welke apps de webcam gebruiken, klik dan op Camera. In ons voorbeeld zien we dat een aantal standaard met Windows 10 - en niet verwijderbare - apps er gebruik van mogen maken. Nu is toegang tot de camera voor een app als Foto's misschien nog wel te rechtvaardigen, voor Feedback-hub wordt dat alweer een heel stuk twijfelachtiger. De cameratoegang hiervoor uitschakelen is een kwestie van het betreffende schakelaartje erachter uitzetten. Ook voor alle overige apps die u liever geen stiekem meekijk-opties biedt is het zaak om de cameratoegang uit te zetten. Ook bij de andere onderdelen uit de lijst links vind je schakelaars bij geïnstalleerde apps. Wil je niet dat een bepaalde app toegang heeft tot je locatie? Uitzetten! Check vooral ook even welke apps toegang hebben tot je Contacpersonen, Agenda, Accountgegevens, Oproepgeschiedenis, E-mail en Berichten. Het overgrote deel van de apps - zeker games - kan je zonder verdere gevolgen voor de werking daarvan de toegang daartoe ontzeggen. Blijkt een simpel spelletje ineens niet meer te werken nadat je toegang tot contacten of iets dergelijks hebt geblokkeerd, dan is er iets heel vreemds aan de hand. En is het beter om de betreffende app maar gewoon te verwijderen.

Laat apps geen gebruik maken van je reclame-id

© PXimport

Wel legitiem

Natuurlijk zijn er ook apps die wél legitiem gebruik maken van zaken als een agenda of contacten. Dat blijkt echter al snel uit de aard van het beestje natuurlijk. Een alternatief agendaprogramma wil waarschijnlijk gegevens importeren uit de Windows-agenda, of gegevens zelfs synchroniseren. Niks mis mee als de app van een betrouwbare maker afkomstig is. Maar het kan zonder meer geen kwaad even kritisch te kijken naar tot wat welke app toegang heeft. Met een beetje logisch redeneren zijn een heleboel niet direct noodzakelijke zaken uitschakelbaar. Wat weer voor net een beetje betere privacy zorgt.

Reclame-ID

Nog een tipje tot slot: als je onder Algemeen (kolom links) de optie Apps reclame-id laten gebruiken enzovoorts uitschakelt, krijg je geen gepersonaliseerde advertenties meer te zien in apps. Handig, want zo wordt er geen reclame-profiel van je gebruikt door Jan en alleman.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten