Zorg voor optimale beveiliging met Google Authenticator

Door: Martin Gijzemijter | 05 december 2019 10:00

Google Logo
How To

Je online accounts wil je beveiligen met een ingewikkeld, nagenoeg niet te raden wachtwoord. Helaas leven we in een tijd waarin een wachtwoord alleen niet meer voldoende is. Tweestapsverificatie is tegenwoordig essentieel; Google Authenticator kan je hierbij helpen.

Waarom Google Authenticator

Wanneer kwaadwillenden je wachtwoord weten te achterhalen, kunnen zij zonder problemen inloggen op je account. Behalve als je tweestapsverificatie gebruikt, want dan is alleen een wachtwoord niet genoeg: een tweede stap is nodig om in te loggen, bijvoorbeeld een code die je genereert op je smartphone. Je kunt dus alleen inloggen wanneer je zowel het wachtwoord weet als het apparaat bezit waarop de code gegenereerd kan worden. Zo zijn je gegevens uitermate veilig. Natuurlijk moet de app die die code genereert wel te vertrouwen zijn. En zo kom je al snel uit bij Google Authenticator.

Google Authenticator installeren

In principe kun je voor ieder platform een eigen authenticatiemethode kiezen (bijvoorbeeld door een sms-bericht naar je smartphone te laten sturen). De Authenticator-app van Google is echter een handige app die al je codes genereert op één plek, zodat je altijd alleen de app en je wachtwoord nodig hebt om in te loggen. Je downloadt de Authenticator-app door te zoeken op de naam in de App Store of de Google Play Store. Installeer en start hem; druk op het plusteken om een nieuwe site of dienst toe te voegen. Er zal nu worden gevraagd om een code te scannen.

Tweestapsverificatie
Eenmaal geïnstalleerd, kun je sites toevoegen, waarvoor je een qr-code moet scannen.

Werken met Authenticator

Die code krijg je van de site of dienst waarop je tweestapsverificatie wilt instellen. Die sites moeten dat natuurlijk wel ondersteunen. Laten we als voorbeeld Dropbox nemen. Wanneer je inlogt op www.dropbox.com en klikt op je account, dan kun je daarna klikken op het tabblad Beveiliging. Schakel vervolgens tweestapsverificatie in, en geef aan dat je dit via een app wilt doen. Er wordt nu een qr-code getoond, die je scant met je Authenticator-app. Wanneer je nu voortaan bij Dropbox probeert in te loggen op een apparaat waarmee je dat nog niet eerder hebt gedaan, zal gevraagd worden om de Authenticator-code. Open de app; naast de site in kwestie zie je een code staan. Die hoef je nu maar in te typen en je krijgt direct toegang – jij en niemand anders.

0 Reactie(s) op: Zorg voor optimale beveiliging met Google Authenticator

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.