Google Gboard-tips voor de expert

Google maakt ook toetsenborden. Geen fysieke exemplaren, maar virtuele. Gboard is het bekende Google-keyboard dat je kunt installeren op zowel Android- als Apple-telefoons, voorzien van een heleboel extra handigheden waarmee je smartphonegebruik een stuk aangenamer wordt. Tien Gboard-tips die je wellicht nog niet kende.

1. Gewiste tekst weer terughalen

Heb je per ongeluk een heel verhaal gewist, dan is snelheid geboden om dit terug te halen. De tekst die net is verwijderd, staat heel kort namelijk in de suggestiebalk bovenaan het toetsenbord. Zolang je tenminste nog niets anders hebt getikt. Aangezien dit soort dingen vaak per ongeluk gebeuren, is het niet ideaal dat Gboard het niet iets langer bewaard. Maar het is in ieder geval niet direct compleet weg, zodat je hopelijk nog kunt redden wat er te redden valt.

2. Met gebaren verwijderen

Als je in Gboard ‘invoer met veegbewegingen’ opzoekt in de instellingen en dan ‘verwijderen via gebaar’ aanzet, kun je in een keer een heel woord verwijderen. Zonder zelf de cursor te hoeven veranderen. Je hoeft alleen de backspace-knop in te drukken en langzaam naar links te swipen. Gboard begrijpt dat je dan een woord wil verwijderen, maar kan er ook meer wissen als je je vinger verder naar links schuift. Teveel? Dan ga je gewoon weer een beetje naar rechts.

3. Even een Google-zoektocht doen

Misschien is dit niet voor iedereen een even veelgebruikte optie, maar andere toetsenborden hebben het zelden: de mogelijkheid om binnen het toetsenbord een Google-zoekopdracht te doen. Het opent ook in het toetsenbord, waardoor je snel op de hoogte bent en toch het gesprek kunt blijven meelezen. Het werkt ook razendsnel, vooral als je de snelkoppelingen voor nieuws en weer gebruikt.

Media has no description

© PXimport

4. Cursor gecontroleerd verplaatsen

Soms moet je een moeilijke naam typen waarbij de spellingscontrole je niet kan redden. Zie je voor je wil verzenden dat er een tikfout in staat, dan is het soms nogal een gepriegel om met je vinger op het juiste plekje in het woord te gaan staan en de aanpassing te maken. Gboard maakt dat makkelijk door de spatiebalk een extra functie te geven. Deze kan niet alleen ruimte tussen woorden maken, je vinger erop houden en rechts of links swipen geeft je de mogelijkheid om heel gecontroleerd je cursor te verplaatsen.

5. Shortcuts maken voor veelgebruikte zinnen

Zit je in een vriendengroep waarbij een bepaalde zin een running gag is, of heb je graag een standaard antwoord waarin je aangeeft geen tijd te hebben en later bij iemand terug te komen? Dat kan door in de instellingen naar ‘woordenboek’ te gaan, en dan ‘persoonlijk woordenboek’ te kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat wanneer jij ‘blorp’ tikt, je complete bedrijfsnaam en adres verschijnen. Dat scheelt een heleboel repetitief tikwerk.

6. Aangeven dat het glas ½vol is

Wil je ergens een bepaald deel van aangeven, en kom je niet verder dan 1 / 2, dan heeft Gboard een handigheidje voor je. Als je de 1 langer ingedrukt houdt, dan krijg je vanzelf de keuze om ½, ⅓, ¼ enzovoort te selecteren. Het is dan wel wat kleiner qua formaat, als je een offerte maakt dan kan dit maar beter zo duidelijk mogelijk zijn. Want 1 / 2 kan door sommige mensen ook als 1 à 2 kan worden gelezen.

7. Dat ene verkeerde woord verwijderen

Heb je een keer per ongeluk je moeder Marjo genoemd in plaats van Marjon, dan heeft Gboard die fout waarschijnlijk opgeslagen… waardoor het constant de suggestie Marjo blijft geven in plaats van Marjon. Dat is natuurlijk erg irritant, maar wees gerust. Je hoeft niet per se de instellingen in te duiken om te zoeken hoe je van dit gesuggereerde woord afkomt.

Als er een woord verschijnt dat je niet bevalt, tik deze dan aan in de suggestiebalk en tik backspace. Je krijgt dan een prullenbakje in beeld te zien om dat woord voor eens en altijd uit je virtuele toetsenbord te verwijderen. Hoewel… tot je je moeder weer een keer per ongeluk Marjo noemt, natuurlijk.

8. Vertalen terwijl je tikt

Wil je je Spaanse collega vertellen dat ze een goede vakantie moet hebben, dan kun je in Gboard automatisch vertalen aanzetten. Tik hiervoor het hamburgermenu (de drie puntjes) aan en kies dan ‘Vertalen’. Je selecteert vervolgens de taal die je wil gaan gebruiken en terwijl je tikt begint Google dan mee te vertalen. Erg handig, want het maakt gebruikt van het alsmaar beter wordende Google Translate - waardoor je zelfs hele verhalen redelijk accuraat kunt laten vertalen.

Media has no description

© PXimport

9. Gemakkelijk je woord beginnen met een hoofdletter

Dit handigheidje is er eentje voor de fervent telefoontikker, want deze zal je vooral gebruiken als je enorm veel tikt op je smartphone. En als je geeft om interpunctie. Je kunt als je een hoofdletter wil maken snel op de shift-toets drukken, maar je kunt deze ook vasthouden. Dat wil zeggen, je tikt erop en gaat dan door naar de letter die je als hoofdletter wilt hebben. Zo gaat het toetsenbord nog sneller terug naar kleine letters, dan wanneer je de shift-toets kort induwt.

10. Gifjes toevoegen

Het is binnen Gboard niet alleen mogelijk om op emoji te zoeken, je kunt ook gifjes vinden via het slimme toetsenbord. Je hoeft dus niet eerst naar Giphy te surfen, want Google heeft een enorme database gifjes om uit te putten. Bovendien heeft Google de optie nu gifjes populairder zijn ook wat prominenter in het toetsenbord gezet, waardoor je al meteen de gif-optie in beeld ziet als je je toetsenbord opent. Dat is wel een duim-omhoog-gifje waard.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten