Alles wat je moet weten over Android One

© PXimport

Alles wat je moet weten over Android One

Geplaatst: 30 september 2018 - 07:30

Aangepast: 24 november 2022 - 13:17

Rens Blom

Het Android One-besturingssysteem wint aan populariteit, ook in Nederland. Er verschijnen steeds meer smartphones met Android One, maar wat is het? En wat maakt Android One anders dan de standaard Android-versie die op bijna alle telefoons geïnstalleerd is? Computer!Totaal vertelt je alles wat je moet weten over Android One.

Android: het besturingssysteem dat wordt aangepast

Het Android-besturingssysteem op je smartphone en tablet wordt gemaakt door Google. Op Apple na installeren alle bekende merken Android op hun telefoons. Toch oogt en werkt de software niet op elke Android-smartphone hetzelfde. Dit komt omdat fabrikanten vrij zijn aanpassingen te doen aan Android, bijvoorbeeld door extra apps te installeren en functies toe te voegen. Veel merken passen ook de look and feel van de software aan door onderdelen als het instellingen-scherm, app-icoontjes en de camera-app naar eigen smaak te veranderen.

Google heeft als maker van Android geen bezwaar tegen de aanpassingen van telefoonmakers, zolang zij zich aan een aantal regels houden. Google certificeert de toestellen en zet er zijn apps op, waaronder Google Foto’s en Gmail.

Android One: van niet-aangepaste software voor budgetsmartphones….

Android One is in 2014 ontworpen voor budgetsmartphones in derdewereldlanden. De spotgoedkope Android-telefoons die daar verkocht werden, leverden door de beperkte hardware niet de gebruikservaring zoals Google die voor ogen had. Android werkte niet goed op toestellen met weinig werk- en opslaggeheugen en een tragere processor.

Google kwam daarom met Android One, een geoptimaliseerde Android-versie waar fabrikanten niet aan mochten sleutelen. Kleinere telefoonmakers van budgetmodellen werden door Google gemotiveerd om de software op hun toestellen te installeren en om updates uit te brengen, maar een groot succes werd Android One niet.

Media has no description

© PXimport

 

© PXimport

...naar dezelfde software voor alle soorten toestellen

Om die reden wijzigde Google twee jaar later zijn strategie en begon het de Android One-software aan te prijzen bij grote merken die hun eigen Android-versie gebruikten. Het concept bleef hetzelfde: een niet-aangepaste

Dat werkte beter: de afgelopen jaren zijn onder andere Motorola, HTC en Xiaomi smartphones gaan verkopen met Android One. Nokia en General Mobile verkopen zelfs bijna alleen maar Android One-modellen. Het concept van de software is nog hetzelfde: de fabrikant mag de software niet aanpassen.

schone software en langdurige ondersteuning

De populariteit van Android One onder een deel van de telefoonmerken en consumenten laat zich eenvoudig verklaren. De Android One-software is de pure Android-versie zoals Google hem maakt, zonder aanpassingen van een fabrikant. Dat is fijn voor de fabrikant, want die heeft geen omkijken naar de software. Dat scheelt personeel en dus geld. De klant die een Android One-telefoon koopt, kiest het toestel (deels) omdat hij de standaard Android-software wil gebruiken.

Het updatebeleid is een andere factor die bijdraagt aan het groeiende succes van Android One. Een fabrikant die Android One-software afneemt van Google, belooft zich te houden aan het updatebeleid dat Google heeft opgesteld. Een Android One-smartphone krijgt tenminste twee jaar lang Android-updates, inclusief versie-upgrades. Ook garandeert de fabrikant dat hij minimaal drie jaar lang met regelmaat beveiligingsupdates beschikbaar stelt. Google brengt elke maand een beveiligingsupdate uit en de meeste Android One-smartphones krijgen zo’n update binnen enkele dagen.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Normale Android-smartphones krijgen minder lang updates

Zo’n lange periode van – snelle – software-ondersteuning geldt over het algemeen niet voor toestellen die de reguliere Android-versie draaien. Goedkopere modellen krijgen doorgaans maar weinig updates, terwijl middenklasse telefoons één tot twee jaar ondersteund worden. Dure smartphones kunnen rekenen op een langere ondersteuningsperiode, maar veel fabrikanten willen geen garanties geven over hoe lang en hoe vaak ze hun topmodel blijven updaten.

Merken als OnePlus en Essential bewijzen dat ook niet-Android One-telefoons snel en langdurig geüpdatet kunnen worden, maar over het algemeen is de software-ondersteuning van Android One-toestellen beter.

Welke Android One-smartphones zijn er in Nederland te koop? (september 2018)

Het aanbod van Android One-telefoons groeit hard. Steeds meer (bekende) merken brengen smartphones uit met Android One-software, en die toestellen komen steeds vaker ook in Nederland uit. Nokia is de meest bekende fabrikant die in Nederland telefoons met Android One aanbiedt. Alle recente modellen draaien de software, van de betaalbare Nokia 5.1 tot de high-end Nokia 8 Sirocco. Xiaomi verkoopt hier de Mi A1, Mi A2 en Mi A2 Lite – alle drie betaalbare modellen met prima specificaties en grote schermen.

Zoek je een Motorola-toestel met Android One dan heb je de keuze uit de mid-range Moto X4. In oktober komt ook de Moto One Power uit, een telefoon met een enorme accu en Android One-software. De distributeur van het Turkse General Mobile biedt in ons land een handvol General Mobile-telefoons met Android One-software aan en HTC verkoopt de oudere U11 Life met Android One-software. Let op: zijn opvolger, de U12 Life, heeft géén Android One.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten