Deze vormen van internetfraude komen het meest voor

© PXimport

Deze vormen van internetfraude komen het meest voor

Geplaatst: 2 mei 2019 - 13:32

Aangepast: 14 december 2022 - 13:30

Justin Doornekamp

De afgelopen vijf jaar daalde het aantal geregistreerde misdrijven consequent, maar in het eerste kwartaal van dit jaar is voor het eerst sinds jaren een lichte stijging te zien. Vooral de stijging van het aantal internetaangiftes valt op. Welke vormen van internetfraude komen vaak voor?

In het eerste kwartaal van 2019 steeg het aantal gevallen van geregistreerde internetfraude met 38 procent ten opzichte van vorig jaar. Volgens de politie is de stijging van de geregistreerde delicten voor een deel te verklaren door aanpassingen rond internetaangifte en de invoering van een DigiD-app door de overheid.

Wij sommen enkele vormen van internetfraude die vaak voorkomen.

Bitcoin

Fraudehelpdesk.nl verzamelt de laatste meest voorkomende vormen van internetfraude. Sinds januari stroomden er veel klachten binnen van beleggers, die op zes verschillende beleggingssites de boot in zijn gegaan, nadat zij zogenaamd op advies van BN’ers geld hadden gestoken in bitcoins. De schade varieert van duizend euro op één website tot 600.000 euro op een andere, aldus de Fraudehelpdesk. De boeven koppelden de namen van bekende Nederlanders aan succesvolle beleggingen in bitcoins. Recent gebruiken oplichters vooral Waylon, Matthijs van Nieuwkerk, Twan Huys en Ruud Feltkamp als pleitbezorgers voor zeer winstgevende investeringen in de cryptomunt.

Media has no description

© PXimport

Oplichting met woningverhuur

Ook constateert Fraudehelpdesk veel meldingen van oplichting rond woningverhuur. De gedupeerden waren allen op zoek naar woonruimte en hadden daarvoor een advertentie online gezet. Zij werden per e-mail benaderd met goed nieuws: iemand had een geschikte woning te huur. Maar voordat de woning bezichtigd kon worden, moest de huur eerst bevestigd worden. Dat kon door een eerste maand huur over te maken, te betalen via een link in een e-mail.

Domeinnaamfraude

Een wat algemenere vorm van internetfraude is domeinnaamfraude. Vooral ondernemers met een eigen website worden opgebeld met de boodschap dat er een andere partij is die de .com-versie van hun Nederlandse domeinnaam wil registreren, om vervolgens aan te bieden dit internationale adres tegen een meerprijs preventief vast te leggen voor meerdere jaren. Daardoor zou een mogelijke concurrent geen kans meer maken op de domeinnaam. Als de opgebelde ondernemers daarmee instemmen, zitten zij vast aan de voorgestelde overeenkomst en afgesproken prijs. Het advies: ga er niet op in.

Deze vormen van internetfraude komen het meest voor-16253801

© CIDimport

CEO-fraude

Uit het jaarlijkse criminaliteitsonderzoek van de FBI is CEO-fraude afgelopen jaar de schadelijkste vorm van internetfraude gebleken. CEO-fraude heeft vorig jaar voor ruim 1,2 miljard dollar aan schade gezorgd. Bij CEO-fraude sturen oplichters e-mails naar medewerkers van bedrijven die van een leidinggevende of leverancier afkomstig lijken. In de e-mails wordt gevraagd om een groot geldbedrag naar een bepaalde rekening over te maken.

Datingfraude

Volgens de FBI komt datingfraude ook nog steeds veel voor. Oplichters bouwen dan een zogenaamde relatie met het slachtoffer op en vragen uiteindelijk om geld. Ruim 18.000 slachtoffers die voor een bedrag van 362 miljoen dollar waren opgelicht, klopten bij de FBI aan.

Voor je het weet, vraagt je 'liefje' om geld.

© PXimport

Phishing

Betaalvereniging Nederland stelt dat phishing bij internetbankieren vorig jaar bijna 3,81 miljoen euro aan schade heeft opgeleverd. Kort voor Koningsdag kregen velen bovendien een e-mail van de 'Staatsloterij'. Met het meedoen aan deze nepactie maakten gebruikers zogenaamd kans op een deel van een staatslot, constateerde het AVROTROS-programma Opgelicht?!

Via phishing, dat in vele vormen voorkomt, proberen fraudeurs achter bijvoorbeeld wachtwoorden of creditcardgegevens te komen.

Klinkt iets te mooi om waard te zijn? Dan is dat het wellicht ook. Wees op internet altijd alert voor fraude en voorkom dat je slachtoffer wordt van de genoemde oplichterspraktijken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten