Het verschil tussen in-ear, Bluetooth, draadloos en overige oordopjes

© PXimport

Het verschil tussen in-ear, Bluetooth, draadloos en overige oordopjes

Geplaatst: 10 juli 2019 - 06:32

Aangepast: 24 november 2022 - 13:40

Laura Jenny

Wil je onderweg naar muziek luisteren op je href="https://techacademy.id.nl/course?courseid=werken-iphone&utm_medium=website&utm_source=computer_totaal&utm_campaign=tech_academy_werken_iphone_cursus&utm_content=artikel" rel="noopener noreferrer" target="_blank">telefoon </a>of tablet, dan zijn oordopjes wel handig. Het aanbod aan oortjes is tegenwoordig erg divers. Zo heb je in-ears, earbuds, draadloze oordopjes en sportoordopjes. Wat zijn de verschillen tussen de verschillende types?

Er zijn een heleboel verschillende oordopjes op de markt, die allemaal bestaan om consumenten een zo comfortabel mogelijke luister-ervaring te bieden. Zo zijn er speciale sportoordopjes die nog wat steviger in je oor zitten en beter tegen zweet kunnen en er zijn oordopjes met een microfoontje zodat je er ook mee kunt bellen. Dit is het verschil tussen al die verschillende oordopjes.

Earbuds

Earbuds, ook wel bekend als ‘gewone’ oordopjes, waren vooral in de jaren ‘90 en ‘00 erg populair. Deze zitten niet in je gehoorgang, maar zijn een soort bolletjes die je net voor je gehoorgang in het oor ‘hangt’. Het nadeel van deze dopjes is dat het geluid niet heel privé blijft, omdat het allerlei kanten op kan. Ook vallen ze nog wel eens uit je oor, wat het niet de meest ideale oordop maakt. Deze oordopjes hadden wel als voordeel dat je ze wat makkelijker kunt uitlenen: ze passen bij iedereen wel in het oor en omdat je deze niet in je gehoorgang doet, blijven ze schoner.

Koptelefoon

© PXimport

In-ear

Het antwoord op die gewone oordopjes kwam er in de vorm van in-ears. Deze zitten, zoals de naam al doet vermoeden, in de gehoorgang. Ze vallen hierdoor niet snel uit je oor en het geluid gaat echt alleen jouw oor in, waardoor mensen om je heen er geen last van hebben. Een nadeel is wel dat jij ook alles om je heen niet zo goed hoort, want je gehoorgang is immers afgesloten. Er komt wel wat geluid doorheen, maar lang niet alles. Noise-cancelling is vaak een optie bij in-ears tegenwoordig, waardoor echt al het omgevingsgeluid wordt gedempt.

18 bluetooth-in-ears getest

In een ander artikel hebben we achttien draadloze in-ears met elkaar vergeleken. We nemen onder meer de geluidskwaliteit en accuduur onder de loep en wegen de pasvorm en het draagcomfort mee. Ook hebben we gekeken naar gesprekskwaliteit en afspeelmodi zoals ruisonderdrukking (ANC).

Koptelefoon

© PXimport

Sportdopjes

Een haak in je oor klinkt heftig, maar in het geval van sportoordopjes zijn dit plastic of rubber haakjes waardoor je oordopjes goed in je oor blijven zitten. Bij veel mensen zijn in-ears goed genoeg, maar zeker als je transpireert dan willen deze op een gegeven moment uitglijden. Dat doen sportoordopjes niet. Het enige nadeel van deze dopjes is dat je alsnog een draad hebt, die enorm in de weg kan hangen.

Draadloze oordopjes

Een antwoord op die sportdopjes met hun snoer dat je dwarsligt bij het sporten, zijn draadloze oordopjes. Er zijn verschillende varianten: vaak heb je alsnog een band in je nek, waardoor je ze bij je houdt. Er zijn ook draadloze oordopjes die heel klein zijn en in je oor gaan, zonder dat hier een nekband bij komt kijken. Fabrikanten gebruiken hiervoor veelal de term ‘true wireless’. De twee oordopjes hebben elk een eigen accu, waardoor ze voor de energievoorziening niet onderling verbonden hoeven zijn. Vanwege deze accu zijn volledig draadloze in-ears wel iets forser en steken ze wat verder uit dan reguliere oordopjes. Een (ander) nadeel is dat deze oordopjes vaak wat duurder zijn en bovendien sneller kwijtraken omdat deze allemaal los zijn. Aan de andere kant zijn deze wel helemaal draadloos, in tegenstelling tot die dopjes die toch nog een nekbandje hebben.

Dat zijn de grootste verschillen in oordopjes, met nog als bijkomstigheid dat de ene dopjes van microfoontjes zijn voorzien voor handsfree bellen. Dat geldt echter voor bijna alle oordopjes, waardoor we dit niet apart hebben behandeld. Vaak kun je ook een liedje skippen of op pauze zetten (of een gesprek ophangen) met kleine knopjes die in een apart balkje op de draad te vinden zijn. Ook dat is erg standaard onder oordopjes.

Koptelefoon

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten