Hoe Photoshop beeldmanipulatie gaat herkennen

© PXimport

Hoe Photoshop beeldmanipulatie gaat herkennen

Geplaatst: 27 juni 2019 - 13:48

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Justin Doornekamp

Een team wetenschappers van Adobe en de Universiteit van Berkeley zijn erin geslaagd om via kunstmatige intelligentie te ontdekken wanneer gezichten op foto's zijn bewerkt in Photoshop. De wetenschappers hopen dat de tool het vertrouwen in digitale media weer kan herstellen, na de sterke opkomst van deepfakes.

De wetenschappers hebben een zogenoemd convolutioneel neuraal netwerk (CNN) opgezet, dat meestal wordt toegepast op de analyse van visuele beelden. Door middel van de Face-Aware Liquify-optie in Photoshop, waarmee je het retoucheren van portretten nog makkelijker maakt, kan worden ontdekt of ogen, monden of andere gezichtskenmerken zijn aangepast.

Het neuraal netwerk kon in 99 procent van de gevallen achterhalen dat een afbeelding was gemanipuleerd. Met het blote oog werden de veranderingen in dezelfde foto slechts in 53 procent van de gevallen ontdekt. De tool kan ook de afbeeldingen weer zo goed mogelijk terugzetten in de originele staat.

Het is niet de eerste keer dat Adobe kunstmatige intelligentie inzet om bewerkte foto's te herkennen, maar deze keer richt het bedrijf zich vooral op het detecteren van gezichtsmanipulatie. Volgens het bedrijf is dat meer dan ooit nodig. "We leven in een wereld waarin het moeilijker is geworden om de digitale informatie die we krijgen voorgeschoteld, te vertrouwen", aldus een van de wetenschappers van Adobe in een blogpost. Het bedrijf verwacht dat de huidige ontwikkelingen rondom deepfakes nog maar het begin zijn.

Deepfakes

Deepfakes is de naam die gegeven is aan nepvideo’s of -foto's die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn, dankzij een specifieke machine learning-techniek. Hierdoor kon het gebeuren dat politici woorden in de mond gelegd kregen en dat beroemdheden ineens te zien waren in seksvideo’s. De techniek van Adobe moet ervoor zorgen dat Photoshop-gebruikers zelf ook makkelijker nepfoto's op internet kunnen herkennen.

Afgelopen maand doken er nog enkele gevallen op van deepfakes, waaronder een video waarin Jon Snow zich verontschuldigt voor het laatste seizoen van Game of Thrones. Ook een nepprofiel van een zogenoemde Katie Jones hield de gemoederen bezig. Niet alleen haar opleiding en baan bleken verzonnen, Jones zelf blijkt helemaal niet te bestaan. Volgens computerexperts was haar gezicht gegenereerd door een ‘generative adversarial network’ dat uit het niets gezichten van niet-bestaande mensen kan creëren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten