Kleine dingen waar je op moet letten bij het kopen van een smartphone

© PXimport

Kleine dingen waar je op moet letten bij het kopen van een smartphone

Geplaatst: 30 april 2019 - 02:02

Aangepast: 24 november 2022 - 13:37

Joris Peterse

Natuurlijk doe je uitgebreid onderzoek voordat je een smartphone koopt, om de beste keuze te maken. Of kies je voor de duurste smartphone van Apple, Samsung of Huawei om er zo zeker mogelijk van te zijn een goede smartphone te hebben. Toch zijn er enkele kleine dingen die je makkelijk over het hoofd ziet.

5 GHz wifi

Je zou denken dat anno 2019 geen smartphones meer verschijnen die de draadloze 5 GHz-band niet ondersteunen. Veel wifi-netwerkapparatuur ondersteunt een dual-band verbinding, waarbij de 2,4 GHz- en de 5 GHz-banden gebruikt worden voor optimale snelheid en stabiliteit. Enkele budgetsmartphones ondersteunen deze 5GHz-band niet. Dit merk je in praktijk vooral in de wifi-snelheid, die daardoor veel minder hoog kan liggen. Dat kan best vervelend zijn bij alles dat veel netwerkverkeer vereist, zoals streamen van video op YouTube en Netflix of muziek op Spotify.

Micro-usb

Een andere eigenschap die anno 2019 echt niet meer kan is de micro-usb-poort waar veel te veel budgetsmartphones mee uitgerust zijn. Al sinds 2015 worden de meeste Androidsmartphones uitgerust met een moderne usb-c-aansluiting. Deze biedt fysiek veel voordelen, de stekker is omkeerbaar en zit steviger in de poort. Ook zijn de mogelijkheden veel groter van de usb-c-poort: van snelladen tot audio, beeldweergave en opslag. Waarschijnlijk proberen fabrikanten kosten te besparen om de usb-c-poort links te laten liggen en voor een micro-usb-aansluiting te kiezen. Een moderne Androidsmartphone kan echter niet meer zonder usb-c-aansluiting.

De Nexus 6P (2015) beschikte al over een usb-c-aansluiting.

© PXimport

NFC

Een andere kleine kostenbesparing voor fabrikanten die je makkelijk over het hoofd ziet is de NFC-chip. Sommige budgetsmartphones beschikken hier anno 2019 nog altijd niet over. Hierdoor pies je samen met alle iPhone-gebruikers naast de pot als het aankomt om mobiel betalen (Apple blokkeert de NFC-chip voor exclusiviteit van zijn eigen Apple Pay-betaaldienst, die niet in Nederland beschikbaar is). Wellicht mis je mobiel betalen nu niet, maar steeds meer banken bieden het aan, waardoor je in feite ook zonder portemonnee over straat kan. Ook lijkt het er op dat je in de toekomst ook in kunt checken bij het openbaar vervoer dankzij de NFC-chip van je smartphone. Wellicht is een NFC-chip vandaag de dag niet onmisbaar voor je, daar kan op korte termijn misschien verandering in komen.

Draadloos opladen

Veel smartphones beschikken tegenwoordig over een glazen achterzijde. Dat heeft twee redenen: het komt het design ten goede (tot er vingerafdrukken of barsten op komen) en het maakt draadloos opladen mogelijk, een metalen smartphonebehuizing kan de energie niet naar het toestel geleiden. Dat opladen is alleen mogelijk als er een spiraalvormige draadloze oplader in het toestel geplaatst is. Er zijn bijzonder veel smartphones met een glazen behuizing beschikken niet over een draadloze oplaadmogelijkheid beschikken, zelfs in de duurste smartphonesegmenten. Draadloos opladen ga je in de toekomst veel vaker zien, zelfs de Ikea verkoopt tegenwoordig draadloze oplaadplaatjes. Bovendien werkt het universeel, het maakt niet uit of je je Samsung Galaxy-smartphone of iPhone op een draadloze lader plaatst.

Pop-up camera’s

Steeds meer moderne smartphones beschikken over een frontcamera die mechanisch uit de bovenkant van de behuizing schuift. Toegegeven, het ziet er schitterend uit, vooral omdat het scherm aan de voorzijde enorm groot kan zijn zonder afleidingen als scherminkepingen en cameragaten. Maar voordat je je laat verleiden, ga wel even na of je kunt leven met de nadelen. Een mechanisch bewegend onderdeel slijt, gaat ten koste van zaken als een waterdichte behuizing en je toestel is extra kwetsbaar voor zand en stof. Ook is het vinden van een mooi hoesje dat het uiterlijk van de smartphone complimenteert een uitdaging.

Koptelefoonaansluiting

Laat je niks wijsmaken door Apple en andere fabrikanten die Apple blindelings lijken te volgen. Bedrade audio is niet verouderd, maar springlevend op alle gebieden waar audio aan te pas komt. Ook is ruimtegebrek in smartphones niet het probleem - er wordt geen ruimte voor gemaakt. De redenen lijken vooral in het financiële voordeel te liggen van Apple en de zijnen: Bluetooth-apparatuur heeft een accu en moet dus vanwege slijtage vervangen worden en de dongeltjes brengen ook tal van nadelen met zich mee. Wie hogere audiokwaliteit wenst en geen zin heeft in opladen, vervangen of dongels kiest beter voor een smartphone met een 3,5mm audiojack.

Ondersteuning

Je wilt graag zo lang mogelijk met je smartphone doen. Smartphones zijn kwetsbaar, dus screen protectors en hoesjes zijn geen overbodige luxe. Maar de fabrikant moet ook zijn verantwoordelijkheid te nemen met de toestelondersteuning via software- en veiligheidsupdates. Hierdoor kun je nieuwe functies gebruiken en je smartphone blijft veilig. Met een iPhone weet je dat de ondersteuning acceptabel is en dat Apple je jaren voorziet van updates. Voor Android is dat problematischer. Wil je de beste ondersteuning, dan kun je het beste kiezen voor een smartphone met Android One (dat vooral op veel Nokia’s te vinden is) en Pixel-smartphones van Google. Bij andere fabrikanten is het verstandig om na te gaan wat de reputaties is als het aankomt op updates.

Het zijn de smartphone-fabrikanten die de verantwoordelijkheid dragen voor het uitrollen van updates, maar soms zijn er ook andere factoren die meespelen. Chipmakers moeten bijvoorbeeld drivers ontwikkelen om hun chipsets met nieuwe Androidversies te laten werken. Vooral chipmaker MediaTek heeft een slechte reputatie op dit gebied. Veel smartphones hebben geen update van de fabrikant kunnen krijgen omdat MediaTek steken liet vallen.

Toptoestellen van vorig jaar

Je bent geneigd te kijken naar de nieuwste smartphones in je prijscategorie. Vooral bij budgetsmartphones is dat verstandig. Wanneer je echter op zoek bent naar een goede deal, dan is het ook slim om te kijken naar de topsmartphones van vorig jaar. Omdat het de topsmartphones zijn, zit het vaak met de ondersteuning nog in orde. Deze smartphones (zoals de iPhone of Galaxy S-smartphone van vorig jaar) zijn vaak krachtiger dan nieuwe smartphones zich in dezelfde middensegmetn-prijsklasse bevinden.

Staar je niet blind op het aantal camera’s

Natuurlijk is het wel zo prettig als je smartphone met een goede camera is uitgerust. Eén geruststelling: er komen weinig smartphones meer uit met een camera die écht slecht presteert, zelfs in het budgetsegment. Maar wat maakt een goede smartphonecamera? Dat ligt natuurlijk aan de gebruikte sensoren, maar ook de software die het aanstuurt. Het aantal megepixel zegt bijvoorbeeld niets over de kwaliteit van foto’s die de camera maakt. Veel smartphones worden tegenwoordig uitgerust met meerdere camera’s aan de achterzijde. Dit heeft vooral functionele voordelen, zoals een portretmodus met scherptediepte-effect en een extra optisch zoomniveau. Maar meerdere lenzen staan niet garant voor betere foto’s. Sterker nog, een goede camera maakt nog altijd betere foto’s dan een matige dualcam.

De zoomlens zit wat dieper in de behuizing van de Huawei P30 Pro.

© PXimport

5G

Er wordt al veel gesproken over 5G, maar even wachten met het kopen van een nieuwe smartphone tot 5G er is. Dat is niet aan te bevelen. Het gaat namelijk nog wel even duren voordat we in Nederland over 5G netwerken beschikken. De frequentieveiling moet nog plaatsvinden, de netwerken nog worden aangelegd en de politiek moet nog de knoop doorhakken over de beschikbare frequenties. Het zal daarom nog wel jaren duren voordat je in Nederland 5G hebt dat op volle snelheid werkt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten