Tien duurzame tech-producten op Kickstarter

© PXimport

Tien duurzame tech-producten op Kickstarter

Geplaatst: 2 april 2020 - 12:21

Aangepast: 25 november 2022 - 08:40

Laura Jenny

Goede ideeën sponsoren, daar zit wat in. Tenminste, dat is vaak te hopen als we iets backen op Kickstarter. Het kost je een paar tientjes, soms zelfs meer dan honderd euro, maar als het goed is krijg je aan het einde van de rit wel een innovatief product dat de wereld nodig lijkt te hebben. Er zijn al veel duurzame tech-initiatieven op het crowdfundingplatform succesvol geweest en er zijn ook projecten die je hulp kunnen gebruiken. Dit zijn tien Kickstarter-initiatieven voor duurzame tech.

Orison

Als er iets is dat wel wat duurzamer kan, dan is het ons energiegebruik. Orison is een soort energiebatterij. Je kunt energie opsparen uit bijvoorbeeld een eigen windmolen of zonnepaneel, maar je kunt ook van je electriciteitsleverancier stroom tappen. Het is bovendien mogelijk om energie weer terug te leveren, waardoor je er mogelijk zelfs wat geld aan kunt verdienen -als je dit handig hebt ingekocht-. Het idee is voornamelijk dat groene stroom meer terugkomt in de bekende energielevering. Het doel van 50.000 euro is in ieder geval dik gehaald: er werd al meer dan 3 ton opgehaald door 415 backers. Je kunt Orison op dit moment nog niet bestellen, maar wel op een wachtlijst worden gezet. Er wordt verwacht dat het apparaat commercieel beschikbaar is in het laatste kwartaal van 2020.

Jollylook Auto

Sommige mensen verlangen terug naar de tijd waarin we nog ouderwetse camera’s hadden. De Jollylook Auto is een moderne vintage-camera die wordt ge3D-print met duurzaam materiaal (houtvezel). Het is een eyecatcher die het ook daadwerkelijk doet: je doet er een Fujifilm Instax mini-filmpje in en je krijgt dus elke keer dat je een foto maakt net als bij een Polaroid meteen een foto uit. Je kunt zelf instellen hoe de diepte moet worden of de focus. Er zit zelfs een flitser in. Je hoeft alleen aan het liertje te draaien om de foto te ‘ontwikkelen’. Toch net even beter voor het milieu dan die plastic Instax-camera’s. Om dit project te backen betaal je 109 dollar, en dan krijg je als het doorgaat een Jollylook Mini Auto Instant-camera thuis.

Pokit PRO

Pokit PRO is een multimeter en een oscilloscoop. Het is een enorm succesverhaal dat zo’n 1 miljoen euro opbracht door 6.944 backers, terwijl er om slechts 30.000 werd gevraagd. Pokit PRO is bedoeld voor mensen die vaak dingen moeten meten, zoals temperatuur, volt en meer. Je kunt deze bijvoorbeeld gebruiken in een windmolen om te zien hoe het ervoor staat met de stroomtoevoer. Bovendien is het een klein ding dat zo in je zak past, waardoor je hem altijd makkelijk kunt meenemen. Hij kost 85 euro en wordt naar verwachting in juni dit jaar verstuurd.

MudWatt

MudWatt is een speelgoed voor kinderen waarmee ze schone energie kunnen maken door modder te gebruiken. Dit project is niet meer te backen, want de campagne is met succes afgesloten: 512 mensen hebben samen meer dan 35.000 dollar bij elkaar verzameld. Hierdoor kan MudWatt ook daadwerkelijk worden gemaakt. Kinderen doen modder in een bakje en bouwen dan een soort batterij die uiteindelijk een thermometer of een klok kan aandrijven. Het is erg leerzaam en kan de interesse wekken in wetenschap, technologie of biologie. MudWatt kost 39,99 dollar.

BioLite BaseCamp Stove

Hoewel Nederland niet bepaald een bbq-land is, wordt het steeds populairder om toch lekker in de tuin te eten met een goed stuk vlees of gevulde champignons op de grill. De BioLite BaseCamp Stove is een BBQ die van vuur elektriciteit kan maken. Net als MudWatt heeft dit project zijn Kickstarter gehaald: het doel was 45.000 dollar en er is door 3.793 meer dan 1 miljoen dollar verzameld. Het hele ding kost 149,95 dollar, maar dan heb je dus nooit meer een gasfles nodig om goed te BBQ-en. Bovendien kun je meteen je telefoon opladen door de 3 watt elektriciteit die de verbranding van hout opwekt.

Trinity

Er zijn op Kickstarter heel veel projecten te vinden die draaien op zonne-energie, maar in Nederland hebben we waarschijnlijk meer aan projecten met windenergie. Trinity is zo’n project: het is een windturbine waarmee je je smartphone kunt opladen. Het is slechts een klein apparaatje dat je gemakkelijk mee kunt nemen. 339 backers hebben samen gezorgd voor meer dan 75.000 dollar om het project waar te kunnen maken. Echter is het wat stil rondom het project, en dat is het nadeel van Kickstarter: iedereen kan de beste ideeën hebben, maar soms blijkt een project toch maar moeilijk van de grond te krijgen. Trinity is op dit moment helaas nergens te koop, maar we hopen dat het project toch ineens weer wind onder de vleugels krijgt.

Lupe Cordless Vacuum Cleaner

We kennen inmiddels al meerdere draadloze stofzuigers die toch krachtig zijn, waaronder van Dyson. Echter hebben een aantal ex-Dyson-medewerkers samen de handen ineengeslagen om met een betere stofzuiger te komen. Je kunt hem nu pre-orderen voor een niet al te gering bedrag van 412 euro, waarbij de verwachting is dat je de stofzuiger dan in april 2020 in huis hebt. Op één keer opladen kan deze bijzondere stofzuiger een uur zijn werk doen en de makers beloven dat hij meer zuigkracht heeft dan de concurrentie. Je bent dan dus sneller klaar met die vervelende klus. Inmiddels hebben al 1.762 mensen geld toegezegd aan het project en is er meer dan 6 ton opgehaald. Dat is indrukwekkend, want het doel was eigenlijk 75.000 euro.

OGarden Smart Indoor Garden

Misschien denk je bij een tuin voor binnenshuis niet direct aan duurzaamheid, maar in het geval van OGarden vergis je je dan. Dit Kickstarterproject had al in 1 uur zijn doel binnen. Hoe dat komt? Het is een prachtig ontworpen ronde tuin waarin je 90 vruchten en groenten kwijt kunt. Oftewel: je hoeft een heleboel voedingsmiddelen hierdoor niet uit een ver land te halen. Er werd door 1.329 backers een bedrag van ongeveer 800.000 euro opgehaald, wat aanzienlijk meer is dan de 18.000 euro die werd gevraagd. Het tuinsysteem werkt dankzij LED-lampjes die zonlicht simuleren. Er wordt bovendien automatisch water gegeven, waardoor je zelfs als je nog geen cactus in leven kunt houden toch kunt genieten van verse groenten en fruit. Goedkoop is de tuin overigens niet: je betaalt er 709 euro voor.

Flic 2 button

Een knop. Gewoon eentje, die je op een tafel legt of elders. Het is Flic, een knop waar je alleen op hoeft te drukken om een heel scala aan acties te laten gebeuren. Meer dan 5.000 mensen hadden hier oren naar en brachten zo’n 6 ton in het laatje voor dit project dat slechts 50.000 euro nodig had om van start te gaan. De knop kan alles tegelijk regelen. Stel dat je wakker wordt en je wil alvast koffie, het licht aan en je wekker uit. Je installeert de routine op de knop en je hoeft maar één keer te drukken om al die zaken te regelen. Het is een ultieme versimpeling van alles wat maar met smart home te maken heeft. Het is niet het idee dat je maar één knop hebt, maar op verschillende plekken in je huis een knop voor precies dat wat je daar altijd doet. De starterkit bestaat dan ook uit een kleine hub die nodig is om de boel te installeren, plus drie Flic 2-knoppen. Dit komt op zo’n 150 euro.

WakaWaka Base: eerste hulp bij elektriciteit en licht

Er zijn niet veel Kickstarter-projecten die uiteindelijk in onze winkels belanden, maar het is WakaWaka wel gelukt. In menig kampeerwinkel zie je deze opladers op zonne-energie liggen, die het niet alleen kampeerders, maar ook mensen in arme landen helpen aan zowel energie als licht. De WakaWaka Power+ kost zo’n 70 euro in aanschaf. Ooit werd het door 2.257 mensen gebackt en een kleine 3 ton op te halen. Ze worden echter vooral geroemd door wat ze doen buiten de Westerse wereld: zo zijn er 10.000 WakaWaka’s meegenomen in Ebola-preventiekits. Enorm indrukwekkend en zeker als het gaat om duurzame energie uiteraard een must-have.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten