Veelvoorkomende NAS-termen uitgelegd

Door: Jeroen Boer | 15 juni 2016 14:42

Blog

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Een NAS is een erg handig apparaat om te hebben, maar als je er één wilt aanschaffen, kom je een hoop termen tegen. Wij hebben een aantal van de veelvoorkomende termen die je kunt tegenkomen uitgelegd zodat een NAS voor jou geen geheimen meer heeft.

Opslag

EXT4 (bestandssysteem)

EXT4 of Fourth Extended File System is het bestandssysteem dat wordt gebruikt door vrijwel alle Linux-distributies. Onderhuids draaien de meeste NAS-apparaten op een variant van Linux en je komt de term EXT4 dan ook bij veel merken tegen in de specificaties van de NAS. Doorgaans wordt EXT4 gebruikt voor de interne schijven en is de usb-aansluiting ook compatibel met FAT32, NTFS, EXT3 en HFS+. Lees ook: Zo sluit je je NAS optimaal aan.

iSCSI

iSCSI staat voor internet Small Computer System Interface en is een technologie waarmee de SCSI-interface over een netwerk gebruikt kan worden. SCSI is een tegenhanger van SATA en iSCSI kun je dan ook beschouwen als een virtuele schijfaansluiting. Een voordeel van iSCSI is dat de netwerkopslag door het besturingssysteem wordt behandeld als een lokale schijf. Je kunt de schijf dus in het gewenste bestandssysteem formatteren en er op de normale manier een schijfletter aan koppelen. Ook is iSCSI vaak wat sneller dan andere protocollen waarmee je de NAS benadert. Nadelen zijn er natuurlijk ook. Zo kan er net als bij een lokale schijf maar één gebruiker tegelijkertijd met de iSCSI-schijf verbonden zijn.

Hot swapping

Hot swapping (ook wel hot plugging) betekent dat een harde schijf van een NAS verwijderd, verwisseld of toegevoegd kan worden terwijl de NAS aan staat. Bij een NAS die hot swapping ondersteunt, worden schijven gemonteerd in speciale lades zodat je de schijven eenvoudig kunt verwijderen. Bij een NAS zonder ondersteuning voor hot swapping dien je doorgaans de hele behuizing te openen en zijn de schijven vastgeschroefd. Sommige NAS-apparaten hebben zelfs ruimte voor een hot spare: een reserveschijf die al in de NAS geïnstalleerd is en automatisch de functie van een gecrashte schijf overneemt.

NAS

Een NAS (Network Attached Storage) is een opslagslagapparaat dat direct is aangesloten op het netwerk en één of meerdere harde schijven bevat. Een NAS is eigenlijk een simpele pc die veelal draait op een variant van Linux. De primaire functie van een NAS is het delen van bestanden. Omdat een NAS tegenwoordig meer een mini-server is, is er nog veel meer mogelijk. Zo is iedere NAS een mediaserver, kan het apparaat vaak zelfstandig downloaden via bittorrent en nieuwsgroepen, en kun je een eigen cloud opzetten. Bij de meer geavanceerde NAS-apparaten kun zelf in de vorm van packages extra mogelijkheden toevoegen. Een NAS is behalve voor jezelf ook te gebruiken met bijvoorbeeld je hele gezin. Je kunt voor iedere gebruiker een eigen gebruikersaccount aanmaken en ervoor zorgen dat gebruikers niet bij elkaars bestanden kunnen, en je kunt ook mappen aanmaken waar juist alle gezinsleden bij kunnen.

Een NAS is een op het netwerk aangesloten opslagapparaat.

RAID

RAID staat voor Redundant Array of Independent Disks en houdt in dat meerdere harde schijven samenwerken als één schijf. Er zijn meerdere vormen van RAID, deze noemen we RAID-niveaus. Er zijn twee redenen om RAID te gebruiken: extra veiligheid of extra snelheid. Voor een NAS is vooral het veiligheidsaspect interessant, de snelheid wordt doorgaans beperkt door de netwerkverbinding. Door de extra veiligheid kan er een schijf in je NAS kapot gaan zonder dat je data verliest, zo hoef je alleen maar de kapotte schijf te vervangen waarna je direct weer verder kunt werken met je NAS. Let er wel op dat RAID nooit een back-up is. Data is door RAID beschermt tegen het falen van een schijf, maar dat is natuurlijk niet het enige dat fout kan gaan. Bovendien is de 'kopie' live, als jij of een virus iets van de NAS verwijdert, dan wordt die data ook direct van de andere schijven in je RAID-setup verwijdert. Sommige NAS-fabrikanten zoals Synology hebben een eigen vorm van RAID die soepeler is bij het combineren van schijven met een verschillende opslagcapaciteit.

JBOD

JBOD betekent Just a Bunch of Disks en is een methode om schijven als het ware achter elkaar te plakken. Twee schijven van 2 TB kunnen dan gebruikt worden als één schijf van 4 TB. Omdat bij JBOD de bestanden niet verdeeld worden over meerdere schijven, is er geen snelheidswinst. Een bestand komt volledig op één van de schijven terecht. Het voordeel is dat je bij JBOD schijven van verschillende afmetingen aan elkaar koppelen tot één volume. Als er een schijf stukgaat, dan zijn de bestanden die op die schijf opgeslagen zijn, verloren. Je weet van tevoren niet welke bestanden dat zijn, dus in principe is je hele volume waardeloos.

0 Reactie(s) op: Veelvoorkomende NAS-termen uitgelegd

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.