Waarom Google weer wordt beschuldigd van Firefox-sabotage

© PXimport

Waarom Google weer wordt beschuldigd van Firefox-sabotage

Geplaatst: 28 april 2019 - 08:07

Aangepast: 24 november 2022 - 13:37

Justin Doornekamp

Het is geen geheim dat bedrijven nare trucjes uithalen om de concurrentie voor te blijven. Volgens een voormalige topman van Mozilla doet Google dit al jaren. De internetreus zou met opzet Firefox saboteren om de populariteit van Chrome te vergroten. Bijvoorbeeld met YouTube.

Jonathan Nightingale, voormalig vicepresident van de Firefox-divisie van Mozilla, deed een boekje open op Twitter. Hij schrijft dat Google de grootste partner van het bedrijf was tijdens de acht jaar dat hij bij Mozilla werkte. Vooral uit een deal met betrekking tot de zoekmachine van Firefox haalde Mozilla enorm veel inkomsten. Nightingale claimt evenwel dat Google “achterbakse” technieken gebruikte om ervoor te zorgen dat Chrome de concurrentie voorbleef.

Volgens Nightingale waren de individuele werknemers van Google ervan overtuigd dat beide bedrijven op gelijke voet stonden, maar de organisatie als geheel gedroeg zich anders. Naast de zoekresultaten van Firefox, verschenen ineens advertenties van Google Chrome. “Gmail en Google Docs werkten daarnaast af en toe niet goed meer binnen Firefox. Bepaalde websites bleken niet meer toegankelijk, omdat Firefox niet compatibel zou zijn”, aldus de voormalige topman.

“Het staat ieder bedrijf uiteraard vrij om op deze manier de concurrentie aan te gaan, maar we waren nog steeds een partner en zagen veel dingen door de vingers.”

Volgens Nightingale verontschuldigde Google zich iedere keer als iets soortgelijks gebeurde, met de belofte de problemen binnen twee weken op te lossen. Keer op keer kwamen er dit soort gevallen bovendrijven, aldus de voormalige vicepresident van Mozilla. Nightingale gelooft niet dat Google “zo incompetent” is dat het dergelijke fouten keer op keer blijft maken. Iedere keer als een probleem opdook, verloor Firefox gebruikers aan Chrome, zo stelt Nightingale.

Nog steeds sprake van sabotage

Google gaat steeds verder en zoekt de grenzen op. Zo zou de internetgigant recent nog diverse aanpassingen hebben gedaan aan YouTube, waardoor het videoplatform minder goed werkt in Edge en Firefox. Volgens Google zijn de aanpassingen doorgevoerd om het gebruik van YouTube in de Chrome-browser te verbeteren, maar critici stellen dat dit niet altijd het geval is. Microsoft en browsermaker Mozilla spreken opnieuw van sabotage door Google.

Volgens NetMarketShare heeft Google met Chrome 68 procent van de browsermarkt in handen, terwijl Firefox goed is voor een marktaandeel van 8 procent. Mogelijk kan de nieuwe browser van Microsoft het verschil gaan maken, ook al houdt Google hier een stevige vinger in de pap.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten