Wat brengt usb 3.1?

Door: redactie-computertotaal | 19 september 2018 13:11

Blog

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Méér dan usb
 3. In de praktijk

Meer dan alleen usb

Het mooie van de Type-C-stekker is dat deze officieel gebruikt kan en mag worden voor meer dan alleen usb. Dankzij de zogenaamde Alternative Mode staat het fabrikanten vrij om andere soorten interface over usb Type-C-kabels te laten gaan, in plaats van of aanvullend op usb. En dat gaat gebeuren ook! De VESA-organisatie die verantwoordelijk is voor de DisplayPort-standaard heeft al aangegeven dat men usb Type-C gaat gebruiken en Intel gebruikt de Type-C-stekker ook voor de nieuwe Thunderbolt3-interface. En aangezien de stekker ook nog eens gebruikt kan worden voor het met meer power opladen van apparaten, is het prima denkbaar dat op niet al te lange termijn laptops alleen nog maar een rijtje Type-C-connectoren hebben. De genoemde Apple MacBook is daar al een voorbode van.

Opladen

Usb-kabels worden al sinds jaar en dag gebruikt voor het opladen van smartphones, tablets en andere apparaten. Op dit moment kunnen usb2.0-poorten tot 2,5 W vermogen (5 V met 500 mA stroom) en usb3.x-poorten tot 4,5 W (5 V met 900 mA) vermogen leveren voor het laten werken of opladen van externe apparaten. Usb-laders bieden al hogere stromen (tot vlak boven de 2 A) om sneller op te laden, maar zonder gelijktijdige datacommunicatie.

De nieuwe usb Power Delivery-standaard biedt de mogelijk om usb Type-C-kabels veel hogere vermogens te laten transporteren dan de standaard 900 mA. De standaard voorziet in 10 W (5 V met 2 A), 18 W (12 V met 1,5 A), 36 W (12 V met 3 A), 60 W (12 V met 5 A of 20 V met 3 A) en zelfs 100W-profielen (20 V met 5 A). 60 of 100 watt is meer dan voldoende om een laptop op te laden!

Macbooks laad je tegenwoordig op via usb-c.

Voor usb Power Delivery zijn wel speciale kabels nodig, waarin chips zitten die de aangesloten apparaten vertellen welke profielen ondersteund worden. De standaard maakt het in ieder geval mogelijk dat je in de toekomst een laptop via een Type-C kabel aansluit op een docking-station en dat via die kabel dus én de laptop wordt opgeladen, én de laptop communiceert met randapparatuur. En het gaat zelfs nog een stapje verder: de standaard voorzien in bi-directioneel opladen, waarmee apparaten dus kunnen overleggen wie wie van stroom voorziet. Op die manier kun je dus niet alleen je tablet opladen vanaf je laptop, maar dus ook je tablet gebruiken als 'powerbank' voor je laptop als dat op dat moment handig is.

2 Reactie(s) op: Wat brengt usb 3.1?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 november 2015 08:22 Anoniem
  Ondertussen, wel al enkele USB 3.0 apparaten, maar als de PC & Laptop nog steeds de USB 2.0 heeft ….. Onlangs na HDD crash de PC wel weer ge-updated. Snelle flash SSD schijf van 240 Gb voor systeem en programma's en 2x 2Tb interne sata HDD's voor de opslag. Windows 7 pro opnieuw geïnstalleerd en poepie snel!!! Je moederboard met CPU vervangen voor snelle USB opties, dat doe je niet snel, mijn power PC is weer voor 475 euro up to date en kan weer een aantal jaren mee, de AMD Phenom II processor (quadcore) van 7 jaar oud met de 4 Gb 133 Ram, zit nog steeds op CPU gebruik van gemiddeld 38% en geheugen gebruik van 2.5 Gb Ram ondanks mijn CPU vretende complexe geluidprogramma's als MixMeister en FL Studio. Let wel, heb een aparte videokaart met intern 1 Gb Ram (GeForce 350), dus zolang dat allemaal gewoon loopt, waarom mijn hele configuratie veranderen voor USB 3.1 …. Voor bedrijfsleven, snap ik dat wel … maar voor particuliere markt, loopt dat niet zo'n vaart.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 november 2015 13:21 Anoniem
  komen er ook verloopstekkers om usb 2.0 en 3.0 aan tesluiten op een usb 3.1 poort ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.