Zo los je de problemen van de laatste Windows-update op

© PXimport

Zo los je de problemen van de laatste Windows-update op

Geplaatst: 25 juni 2019 - 13:29

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Justin Doornekamp

De laatste update van het Windows-besturingssysteem kwam in mei uit en Microsoft heeft er alles aan gedaan om te voorkomen dat er weer allerlei problemen zouden bovendrijven, zoals bij de oktoberupdate van vorig jaar. Toch duiken er hier en daar weer wat problemen op met de laatste update.

Microsoft zette een speciale webpagina op voor alle gemelde problemen rond de laatste versie van het besturingssysteem. Daar worden al enkele oplossingen genoemd, dus zorg dat je eerst deze webpagina checkt als je tegen problemen aanloopt met Windows 10. Wij zoeken enkele veel voorkomende en vervelende problemen op in de lijst en vermelden welke oplossing Microsoft ervoor heeft.

1. Bluetooth-apparaten werken niet

Als je merkt dat bepaalde Bluetooth-apparaten niet meer werken, dan komt dat vermoedelijk door een recente beveiligingsupdate voor Windows 10. Deze patch, die werd uitgebracht op 11 juni, richt zich op oudere Bluetooth-apparaten die hogere beveiligingsrisico's met zich meebrengen. Microsoft adviseert om een nieuwer en veiliger apparaat te kopen of om op zoek te gaan naar een update voor je oude Bluetooth-apparaat. Het is mogelijk om je Windows 10 besturingssysteem terug te zetten tot een datum voor 11 juni, maar dat is vanuitveiligheidsoverwegingen niet aan te raden.

2. Opties ontbreken

Mogelijk is het je opgevallen dat er na de mei-update enkele opties uit Windows 10 zijn verdwenen. Het gaat hier om wat kleine dingen, onder meer met betrekking tot de synchronisatiefunctie van de berichten-app en het stuurprogramma voor externe beeldschermen.

Microsoft heeft deze functionaliteiten doelbewust verwijderd, om het besturingssysteem op te schonen. De volledige lijst met functies die zijn verdwenen, vind je op de site van Microsoft.

3. Foutmelding bij installatie

Als je een foutmelding krijgt bij de installatie van de mei-update en je een reeks getallen krijgt voorgeschoteld als 0x80190001, 0x80073712 of 0x80245006, dan kan dat erop duiden dat je meer ruimte op je pc nodig hebt. Om dit probleem op te lossen ga je naar Systeem en Beveiliging en vervolgens naar Systeembeheer. Daar vind je de optie Schijfruimte vrijmaken.

Selecteer de programma's die je wilt verwijderen en zorg ervoor dat je de tijdelijke (internet-) bestanden aanklikt. Klik vervolgens op Systeembestanden opschonen. Nu kun je opnieuw proberen de mei-update te installeren.

4. Antivirussoftware voorkomt installatie

Het is slim om antivirussoftware op je computer te hebben, maar soms staan deze programma's je in de weg als je wat wilt installeren, bijvoorbeeld de mei-update van Windows. Mocht het op de een of andere manier niet lukken om deze update te installeren, dan kan het nog weleens helpen om je antivirussoftware even uit te schakelen. Soms is het zelfs nodig om de beveiligingssoftware helemaal van je pc te verwijderen. Zorg na installatie van de mei-update er uiteraard wel voor dat je je antivirussoftware weer op je pc zet.

Vergeet niet je virusscanner weer in te schakelen.

© PXimport

5. Niets helpt

Als je nog steeds tegen problemen aanloopt als je de mei-update probeert te downloaden, dan is het waarschijnlijk nodig om de update helemaal van je computer te halen en deze opnieuw te installeren. Dit doe je door in de Opdrachtprompt het volgende in te tikken:

Druk na iedere regel op enter. Start vervolgens je pc opnieuw op en probeer de mei-update weer te installeren.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief!

* Door op bovenstaande knop te klikken ga je akkoord met het privacy-statement van Reshift Digital B.V. en melden we je aan voor onze nieuwsbrief en aanbiedingen van Computer!Totaal. Je kunt je voorkeuren na inschrijven op elk moment aanpassen via de persoonlijke link in elke mailing van Computer!Totaal.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten