Zo maakt Action Blocks Android toegankelijker

Door: Wesley Akkerman | 17 juni 2020 09:33

Action Blocks
Blog

Google probeert Android toegankelijk te maken voor iedereen. Action Blocks moet daar een belangrijke rol in gaan spelen. De app is bedoel voor mensen met een cognitieve beperking, maar uiteindelijk is die handig voor elke Android-gebruiker. Met de app maak je namelijk knoppen voor de Google Assistent waarmee je processen automatiseert.

Voordat je de app kunt gebruiken, moet je wel toestemming geven voor het delen van je data met Google. Maar daarna kun je meteen beginnen met het maken van je eerste Action Block. Google licht enkele mogelijkheden uit, zoals telefoneren, berichtje versturen, videogame spelen of een alarm zetten. Maar in principe kun je van elk bekend Google Assistent-commando een Action Block maken. Kies je bijvoorbeeld voor de optie van telefoneren, dan zal de app voorstellen om je moeder in te stellen als knop. Maar in principe kun je instellen wie of wat je wil.

Action Blocks op Android

Ben je tevreden met het blok? Prima, dan kun je hem een keertje uitproberen en vervolgens een widget instellen op je thuisscherm. Die widget geef je dan een icoon of foto mee, iets of iemand die je snel herkent. Je kunt meerdere widgets installeren op je thuisscherm, dus je kunt lekker veel toevoegen en experimenteren. Het belangrijkste is echter dat op deze manier belangrijke functies voor veel mensen toegankelijk worden. Iemand bellen is gedaan met een druk op de knop en vergt dus niet meerdere handelingen via de telefoonapplicatie.

Je kunt hiermee ook allerlei knoppen maken voor het bedienen van je smarthome, aangezien de Google Assistent daar natuurlijk ook op ingesteld is. Met een druk op de knop alle lampen in huis uitschakelen is in veel gevallen gemakkelijker dan het commando uitspreken of een app openen.

Google heeft nog wel wat werk aan de winkel om de app écht toegankelijk te maken en te houden. Zo valt op dat bijvoorbeeld bepaalde widgets een aparte omvang hebben. Daardoor worden iconen nog wel eens vreemd afgekapt, waardoor ze wellicht minder herkenbaar zijn. Bovendien is het zo dat het instellen en installeren van de widgets nog best lastig kan zijn, waardoor hulp van een ander geen overbodige luxe is. Dat proces zou nog iets intuïtiever gemaakt kunnen worden.

Desondanks is het een prima stap om Android toegankelijker te maken voor iedereen. Mocht je geïnteresseerd zijn: je kunt Action Blocks nu downloaden uit Google Play.

0 Reactie(s) op: Zo maakt Action Blocks Android toegankelijker

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.