Zo wordt jouw pc nog sneller: SSD met een andere insteek

Door: partner-redactie | 08 november 2015 15:00

Blog

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Een SSD is een fraaie aanwinst in je systeem, als aanvulling op, of als vervanging van, je oude harddisk. Tot voor kort sloot je je SSD op dezelfde manier aan als je harddisk. Daar komt nu verandering in, voortaan steek je je SSD rechtstreeks in een M.2 slot op je moederbord of in je laptop.

Een SSD maakt gebruik van NAND-flash geheugencellen om data op te slaan. De ontwikkeling van steeds sneller NAND geheugen, heeft er voor gezorgd dat de SSD de oude Sata-interface is ontgroeit. Simpel gezegd is de SSD te snel geworden voor zijn aansluiting.

Sata

De Sata-interface bestaat al ruim 10 jaar. Het is de meest gebruikte interface om een harddisk of SSD met de rest van te computer te verbinden. In de loop van de tijd is sata steeds sneller geworden en kon de harddisks altijd goed bijbenen Sinds de introductie van Sata zijn er drie grote upgrades geweest, die elke keer de snelheid van de bandbreedte verdubbelden.

Sata-150 (v 1.0)

Kloksnelheid: 1,5 GB/s

Bandbreedte: 150 MB/s

Sata-300 (v 2.0)

Kloksnelheid: 3,0 GB/s

Bandbreedte: 300 MB/s

Sata-600 (v 1.0)

Kloksnelheid: 6,0 GB/s

Bandbreedte: 600 MB/s

De 3e generatie Sata stamt ook al weer uit 2010. Toen waren SSD's nog in opkomst. SSD's hadden toen meer dan genoeg aan de 600 MB/s bandbreedte die Sata-600 bood. De ontwikkeling van NAND-Flash geheugen heeft deze bandbreedte inmiddels ingehaald.

PCI-Express

De PCI-Express (PCIe) standaard bestaat bijna net zo lang als Sata. De interface is ontwikkeld als opvolger van de oude PCI- en AGP-sloten. PCIe wordt gebruikt voor uitbreidingskaarten, zoals de grafische kaart. De PCI-express bus wordt opgedeeld in zogeheten 'lanes'. Je mag dit zien als kanalen die het PCIe slot verbinden met de CPU. Er zijn vijf verschillende PCIe sloten. De eenvoudigste variant is het PCIe x1 slot met één kanaal. Het grootste slot, voor grafische kaarten, is PCIe x16 en beschikt over 16 kanalen.

In tegenstelling tot sata is PCIe bi directioneel. Dat wil zeggen dat er in beide richtingen kan worden gelezen en geschreven. Bij de Sata-inteface wordt er gelezen of geschreven, maar niet tegelijk. PCIe is de afgelopen jaren ook doorontwikkeld. De 1e generatie had nog 250 MB/s per kanaal, inmiddels zitten we op de 3e generatie met 985 MB/s per kanaal.

PCIe 1.1

Snelheid per kanaal: 2 GB/s

Bandbreedte PCIe x1: 250 MB/s

Bandbreedte PCIe x2: 500 MB/s

Bandbreedte PCIe x4: 1 GB/s

Bandbreedte PCIe x8: 2 GB/s

Bandbreedte PCIe x16: 4 GB/s

PCIe 2.0

Snelheid per kanaal: 4 GB/s

Bandbreedte PCIe x1: 500 MB/s

Bandbreedte PCIe x2: 1 GB/s

Bandbreedte PCIe x4: 2 GB/s

Bandbreedte PCIe x8: 4 GB/s

Bandbreedte PCIe x16: 8 GB/s

PCIe 3.0

Snelheid per kanaal: 7,9 GB/s

Bandbreedte PCIe x1: 985 MB/s

Bandbreedte PCIe x2: 2 GB/s

Bandbreedte PCIe x4: 3,9 GB/s

Bandbreedte PCIe x8: 7,9 GB/s

Bandbreedte PCIe x16: 15,8 GB/s

Het is duidelijk dat de sata-bus, voor SSD's althans, zijn langste tijd heeft gehad. Om de SSD een boost te geven is overstappen op PCIe een voor de hand liggende oplossing. De nieuwe generatie SSD's maakt gebruikt van de PCIe 3.0 x4 interface. De snelste PCIe SSD's halen snelheden van meer dan 2 GB/s. Dat zijn weliswaar nog niet de theoretische snelheden voor PCIe 3.0 x4, maar wel al drie keer sneller dan een sata3/600 SSD.

0 Reactie(s) op: Zo wordt jouw pc nog sneller: SSD met een andere insteek

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.