5 tips voor het kopen van de beste tv

Door: partner-redactie | 13 juli 2022 20:02

#brandedcontent

Heeft je oude tv het opgegeven? Of ben je op zoek naar een groter of moderner model? Heb je een nieuwe spelconsole gekocht en wil je een televisie die je de beste spelervaring biedt? Of wil je gewoon de leukste filmbeleving? Het lijkt soms een onmogelijke taak om een nieuwe tv kiezen. Met deze tips helpen wij je op weg.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met HelloTV

Tip 1: Bepaal je budget  

Net als bij heel wat andere apparaten is de prijs van een tv gekoppeld aan zijn prestaties en eigenschappen. Duurdere modellen leveren betere prestaties en beschikken over meer speciale features. In plaats van door de eindeloze rij eigenschappen te ploeteren en te bepalen wat je al dan niet nodig hebt, maak je jezelf het leven heel wat gemakkelijker door op voorhand een budget vast te leggen. Zo beperk je de selectie alvast.

PlatteTV? HelloTV!

Een van de bekendste televisiewinkels in Nederland ken je misschien als PlatteTV. Die naam kun je vergeten: de winkel gaat vanaf nu door het leven als HelloTV. Dat maakte het bedrijf bekend in een persbericht. De reden voor de naamsverandering is dat de winkel niet alleen een tv-winkel is, maar ook nog beter advies wil geven over de aankoop van je nieuwe televisie. Met de naam HelloTV gaan specialisten van het bedrijf in gesprek met klanten om ervoor te zorgen dat ze de televisie kopen die het beste bij hen past.

HelloTV is een van de bekendste retailers van Nederland als het gaat om de verkoop televisies. Het concern heeft op dit moment 12 winkels door het hele land en is officieel dealer van grote merken als Samsung, LG, Philips en Sony. De winkel verkoopt ook audioapparatuur, zoals soundbars. 


Toe aan een nieuwe televisie? Bekijk alle tv's op HelloTV.nl

Bekijk nu

Tip 2: Ken jezelf en je kijkgedrag  

Om de juiste keuze te maken, is het belangrijk dat je weet hoe je je tv gebruikt, of wat je wilt veranderen. Wie bijvoorbeeld op zoek is naar een gaming-tv voor de woonkamer moet op andere zaken letten dan wie een kleine tv zoekt voor de keuken. Maak een lijstje van de volgende zaken:

  • Wat bekijk je hoofdzakelijk? Films? Sport? Nieuws en duiding? Soaps?
  • Zijn games belangrijk voor je? Wat zijn de capaciteiten van je spelconsole?
  • Wat is de kijkafstand? Meet die tussen de belangrijkste zitplaats en het scherm.
  • In welke omstandigheden kijk je? Kijk je hoofdzakelijk ’s avonds, bij gedempt licht of kijken jij of je familie ook veel overdag als er heel wat omgevingslicht is?
  • Hoeveel en welke extra apparaten wil je aansluiten?
  • Zal de nieuwe tv op een tv-meubel staan? Of kies je voor wandmontage?

Tip 3: Selecteer het ideale schermformaat  

Op de winkelvloer lijkt zelfs een 75inch-tv heel goed te passen in je eigen huis. Maar misschien voldoet die helemaal niet aan jouw eisen of past hij niet in je interieur! Denk dus goed op voorhand na over welk schermformaat je wenst. Naast esthetische en praktische overwegingen zijn er twee factoren die mede de juiste schermmaat bepalen:

Wat voor soort ervaring wil je? Wie een ontspannen kijkervaring zoekt, mag zijn scherm niet te groot kiezen. Dat is bijvoorbeeld van toepassing bij soaps, het nieuws en praatprogramma’s. Wie wil gamen, mag dan weer gerust een maatje groter kiezen. En voor een epische bioscoopervaring mag je echt wel een extra grote tv kiezen.

Kijkafstand: hoe ver zit je van de televisie vandaan? Als vuistregel mag je de kijkafstand (in centimeters) delen door twee en dat als schermdiagonaal (ook in centimeters) gebruiken.Toe aan een nieuwe televisie? Bekijk alle tv's op HelloTV.nl

Bekijk nu

Tip 4: Kies een 4K-tv!  

Er was een tijd dat tv’s nog in een aantal verschillende resoluties te koop waren. Inmiddels zijn zo goed als alle tv-modellen voorzien van een 4K-scherm (3840 × 2160 pixels). Full-HD-tv’s (1920 × 1080 pixels) zijn alleen nog beschikbaar in 32inch-modellen, of zeer goedkope 40inch-modellen. En ja, er zijn ook 8K-tv’s, maar die leveren nauwelijks of geen meerwaarde, tenzij je echt voor een heel groot scherm kiest (75 inch of meer). En zelfs dan ben je vaak beter af met een high-end 4K-model dan met de 8K-variant. Wat je ook kijkt, een 4K-tv is je beste keuze.

Tip 5: De beste schermtechnologie voor jou?  

Niet elke televisie gebruikt dezelfde schermtechnologie. En welke technologie de beste keuze is voor jou, hangt opnieuw af van je kijkgedrag en de kijkomstandigheden.

Lcd-tv: lcd-technologie is de meest gebruikte technologie bij televisies. De achtergrondverlichting produceert het licht, een lcd-paneel bepaalt per pixel of het licht doorlaat. Soms vind je ook de benaming led-tv, maar betekent niets speciaals meer. Het verwijst naar het feit dat de tv ledlampjes gebruikt in zijn achtergrondverlichting, maar alle lcd-tv’s doen dat ondertussen. Het zwakke punt van lcd-tv’s is hun beperkte contrast en vaak ook beperkte kijkhoek. Wie niet recht voor de tv zit, ziet het contrast nog verder dalen. Lcd-tv’s zijn beschikbaar in alle mogelijke prijsklassen en schermformaten. Kies voor een lcd-tv als je de prijs het belangrijkst vindt.

Qled-tv: dit is een lcd-tv die gebruikmaakt van quantum dot-technologie om intensere kleuren en hogere helderheid te leveren. De term qled werd gelanceerd door Samsung, maar ook andere merken, zoals TCL en Hisense, gebruiken hem. Qled-modellen zijn over het algemeen de betere lcd-tv’s (midrange tot high-end modellen). Een qled-tv is de beste keuze als je regelmatig in goed verlichte omstandigheden kijkt en dus op zoek bent naar een tv met veel lichtopbrengst.


Toe aan een nieuwe televisie? Bekijk alle tv's op HelloTV.nl

Bekijk nu

Miniled-tv: Ook dit zijn lcd-tv’s. De term miniled verwijst naar de achtergrondverlichting die opgebouwd is uit duizenden zeer kleine leds. De achtergrondverlichting is onderverdeeld in zones, die de tv individueel kan dimmen, waardoor hij een beter contrast en hogere helderheid levert. Miniled-technologie kan gecombineerd worden met qled. Deze modellen zijn bijna altijd de toppers in de lcd-line-up. Ze zijn een uitstekende keuze voor film en tv-series, dankzij hun verbeterde contrast, en ze leveren een zeer hoge helderheid.

Olemd-tv: oled-techniek verschilt fundamenteel van lcd-technologie. In plaats van een aparte lichtbron, geeft elke pixel zelf licht, en wanneer een pixel uitstaat, is hij perfect zwart. Oled-tv’s hebben zo een oneindig contrast. Ze bieden bovendien een zeer ruime kijkhoek. Oled-tv’s zijn al heel wat goedkoper geworden, maar blijven toch vaak aan de top van de line-up staan. Ze waren lang enkel in 55 en 65 inch beschikbaar, maar daar is de laatste twee jaar verandering in gekomen. De televisies moeten op vlak van helderheid de betere lcd-tv’s (miniled en qled) laten voorgaan. Kies voor oled als je film en tv-series in de beste kwaliteit wilt zien, en je meestal bij gedempt licht kijkt.

Qd-oled-tv: een gloednieuwe technologie die de voordelen van quantum dots combineert met oled. We verwachten perfect contrast, intense kleuren en hoge helderheid. Deze technologie wordt voorlopig alleen aangeboden door Sony en Samsung, en dan nog maar op één model. Dit is uiteraard alleen interessant voor wie graag de allerlaatste nieuwe snufjes in huis haalt.