De lichtgewicht reisgenoot zonder compromissen

Door: partner-redactie | 20 juli 2020 13:42

#brandedcontent

Afgelopen juni maakten 5 testers van Kieskeurig.nl tijdens de Acer Swift 3 Experience Day uitgebreid kennis met de 14 inch Swift 3. Op het zonnige strand van IJmuiden kregen de testers meer informatie over de Acer Swift 3 en stond hen een toffe activiteit te wachten midden op het strand…

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Acer.

Acer Swift 3 Experience Day

De middag op het strand van IJmuiden begon met een uitgebreide presentatie van de productmanager van Acer. Hij nam de testers aan de hand mee langs de specs en bijzonderheden van deze notebook. Vervolgens was het tijd voor de eerste indruk. De doos met daarin de laptop ligt al een hele tijd voor hen op tafel, maar nu is het tijd om deze ook echt uit te pakken. De laptops worden opgestart en daarmee is de testperiode van start gegaan. Na het testen van de eerste functies van de notebook, is het tijd voor de volgende activiteit: blokarten!

Nu denk je misschien: waarom blokarten? De Acer Swift 3 is licht van gewicht, snel en zeer mobiel. Een activiteit die hierbij perfect aansluit is blokarten. Voel je voor even net zo snel, mobiel en licht van gewicht als de Swift 3 was dan ook het idee hierachter. Die middag croste de deelnemers over het strand van IJmuiden in een snelle blokart. Na een middag vol adrenaline, keerden de deelnemers weer naar huis om de twee weken die daarop volgde, de laptop onder de loep te nemen in hun eigen omgeving en werkveld.

Specificaties

De notebooks uit de Swift 3-serie zijn al een paar jaar een succesnummer voor Acer; niet in de laatste plaats vanwege de aantrekkelijke prijs/prestatieverhouding. Het door het panel geteste 14-inch model (Swift 3 SF314-57-58TB) is al verkrijgbaar voor minder dan 800 euro en voorzien van een vlotte Intel Core i5-processor, 8 GB DDR4-geheugen en een ruime 1TB PCIe NVMe SSD.

Waar andere fabrikanten in dit segment toch vaak voor plastic kiezen, is de behuizing van de Swift 3 van metaal. En nee, je krijgt geen goedkoop TN-panel met slechte kijkhoeken, maar een IPS-scherm. Tel daar extra’s zoals een fingerprint reader en een gewicht van slechts 1,2 kilo bij op, en je hebt – althans zo lijkt het op papier - een zeer aantrekkelijke reisgenoot. Maar is het testpanel ook nog zo enthousiast nadat de Acer Swift 3 een paar weken intensief is getest?

Impressie

Met zijn behuizing van aluminium en magnesium valt de Acer Swift 3 bij alle testers goed in de smaak. Maurice: “Een mooi design en lekker licht.” De dunne randen rondom het scherm doen het notebook niet alleen modern ogen, maar zorgen ervoor dat het scherm zelf net wat groter oogt dan dat van veel concurrenten. Djenie: “De 14 inch maken hem niet te groot maar ideaal om in een vrij kleine rugzak met laptopvak te stoppen.”

Ook op de kwaliteit van de behuizing wordt weinig aangemerkt en het deksel met scherm heeft weinig ‘flex’. “Hij is degelijk in elkaar gezet waardoor je er gegarandeerd lang plezier van hebt en over het design is goed nagedacht”, concludeert Daniël.

Opvallend is het grote aantal poorten voor zo’n kleine laptop; waaronder 2x USB, een volwaardige HDMI, een kaartlezer en 1 x usb-c. Deze laatste poort maakt het ook eens eenvoudig om makkelijk thuis of op het werk op een usb-c dock aan te sluiten.

Prestaties

Voor een lichte betaalbare notebook presteert de Swift 3 met z’n quad core cpu (10e generatie) en snelle SSD in deze klasse zeer goed. Hij start volgens het panel rap op en is uitstekend geschikt voor internet, video en kantoortoepassingen. Het ontbreken van een dedicated videokaart maakt deze laptop echter minder geschikt voor games of zware 3D-toepassingen.

Het verlichte toetsenbord met voldoende travel en het multitouch trackpad zijn volgens het testpanel fijn om op te werken en met de ingebouwde camera en microfoon gaat videobellen soepel.

Meerdere testers constateren dat er ook niet is bezuinigd op de wifi-chip. WIFI 6 wordt ondersteund en werkt in de praktijk feilloos en snel. Maurice: “Verbinding maken én behouden met een wifi-punt dat wat verder ligt, is geen probleem”.

Het zeer compacte formaat van de Swift 3 blijkt bovendien geen negatieve invloed te hebben op de batterijduur. Bas: “De accu gaat namelijk makkelijk de hele dag mee.”

Het beeldscherm dat bijna 180 graden kan worden opengeklapt, heeft nauwelijks spiegeling en is plezierig om op te werken. “Ik heb veel buiten gezeten en het scherm is een absoluut pluspunt”, merkt Daniël op.

Minder

Waarop schiet de Swift 3 bij onze testers dan wel ernstig tekort? Eigenlijk op geen enkel punt. Maar er is wel een minpunt, dat we ook zien bij veel andere notebooks: de speakers. Ze zijn naar beneden gericht en missen vooral lage tonen. Het geluid volstaat zolang je vergadert, maar bij films of muziek klinkt het schel. Djenie: “Hecht je waarde aan een goed geluid, dan raad ik je echt aan om oortjes of headphones op te zetten.”

Eén van de testers merkt dat de vingerafdruksensor niet altijd de vingerafdruk herkende en een ander vindt de poorten wat ‘stug’ aanvoelen. Ook valt de testers op dat de Swift 3 voorzien is van flink wat ‘extra’ software, waaronder tal van probeerversies met allerlei aanbiedingen. Bas: “Maar die kun je er gewoon af gooien, dus dat is niet heel erg.”

Al met worden er in de twee weken dat intensief met de Swift wordt gewerkt geen echte ‘deal breakers’ gevonden.

Winnaar

Met een gemiddelde eindscore van 8,6, is deze Swift 3 met vlag en wimpel geslaagd in deze praktijktest. Het geheim? Dit notebook doet het op alle essentiële punten gewoon heel goed. De prestaties zijn dik in orde, de accuduur is top en toetsenbord en trackpad werken fijn. De microfoon en de webcam – niet onbelangrijk anno 2020 – zijn beide prima.

Het IPS-scherm heeft mooie dunne randen en goede kijkhoeken. En wat betreft ontwerp, gewicht en gebruikte materialen doet deze Swift 3 niet onder voor veel dure Thin and light notebooks. Daniel: “Ben je op zoek naar een nieuwe laptop, dan is dit zeker een hele goede optie.”

Wil je de uitgebreide reviews lezen van de Acer Swift 3. Je leest hier meer!

0 Reactie(s) op: De lichtgewicht reisgenoot zonder compromissen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.