Deze 7 dingen wist je nog niet van een Chromebook

© CIDimport

Deze 7 dingen wist je nog niet van een Chromebook

Geplaatst: 19 augustus 2020 - 14:47

Aangepast: 14 december 2022 - 09:22

Partnerredactie

Studenten en middelbare scholieren zijn er inmiddels zeer bekend mee, maar voor de grote massa is de Chromebook misschien nog wat onbekend. Daarom bespreken we in dit artikel een aantal zaken die je wellicht niet weet van deze moderne laptops.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Chromebook.

1. Een Chromebook kan offline werken

Als je je verdiept in het fenomeen Chromebook, dan zul je overal en nergens lezen dat het een laptop is die volledig online werkt. Dat je verbinding maakt met internet en eigenlijk alles doet via de cloud. Dat klopt, maar wel slechts ten dele.

Natuurlijk, bij een Chromebook staan je bestanden op Google Drive, beantwoord je je mail via Gmail en schrijf je verhalen als deze via Google Documenten. Dat doe je in principe online.

Maar hierbij is het woordje ‘in principe’ van belang. Want al deze functionaliteiten zijn ook gewoon offline te gebruiken. Kwestie van de offline functionaliteit aanzetten en je kent altijd en overal offline aan de slag met je Chromebook.Check voor meer informatie de video hieronder.

De meeste Chromebooks, denk bijvoorbeeld aan de Lenovo IdeaPad Duet of de Acer CB 314, hebben voldoende opslaggeheugen en rekenkracht om jouw favoriete programma’s op te slaan en te gebruiken.

Google

© PXimport

Welke Chromebook past bij mij?

Ontdek hier

2. Het aantal programma’s voor Chromebooks is schier oneindig

Chromebooks maken gebruik van de Google Play Store. Dat is een online bibliotheek vol met games, programma’s en software, die bijvoorbeeld ook wordt gebruikt bij Android-smartphones. Die Play Store is omvangrijk en zeer uitgebreid; volgens Statista zijn er momenteel zo’n 3 miljoen programma’s te vinden.

Het is nodeloos om te stellen dat de keuze daarmee reuze is. En het mooie: het aantal apps is groeiende en groeiende. Ook komen er steeds meer apps (programma’s) die specifiek gericht zijn op Chromebooks en Chrome OS bij. Daarmee ben je met een Chromebook dus klaar voor de toekomst.

Is er opeens een nieuwe populaire fotobewerkingsapp, dan kun je er donder op zeggen dat er in no-time een speciale Chromebook-variant beschikbaar is.

3. Chromebooks gaan heel lang mee (!)

Een van de grootste voordelen van een Chromebook is doorgaans haar accuduur. Doordat je veel software in de cloud draait, is er relatief weinig processorkracht nodig. En dat zorgt ervoor dat de batterij van je laptop een stuk langer mee gaat.

Natuurlijk, dit is erg afhankelijk van het type Chromebook dat je hebt, maar in de basis kun je stellen: een Chromebook hoeft niet zo heel snel aan de lader. Pro-tip: zet je schermhelderheid wat lager dan ‘maximaal’, dat helpt de accuduur te verlengen.

Google

© PXimport

Welke Chromebook past bij mij?

Ontdek hier

4. Een Chromebook is veiliger en betrouwbaar

Een van de grootste misverstanden rondom een Chromebook is het feit dat je privacy in gevaar is. En dat je laptop gevoelig is voor hacks. Dat is simpelweg onjuist. Sterker nog: een gemiddelde Chromebook is misschien zelfs veiliger dan een Windows laptop, omdat je continu wordt voorzien van de nieuwste Google-updates. Dat gaat helemaal automatisch.

Daar komt bij dat wanneer je gebruik maakt van een Chromebook alle belangrijke gegevens veilig worden opgeslagen in de cloud. Uiteraard staan bepaalde bestanden, denk aan downloads, cookies en cachebestanden van een browser nog steeds op de laptop. Maar een Chromebook codeert deze gegevens met beveiligde hardware, zodat onbevoegden zeer moeilijk toegang krijgen tot die bestanden.

En mocht je eraan twijfelen: je kunt zelf aangeven welke data je wil delen met Google en welke niet.

5. Chromebooks zijn veel krachtiger dan je denkt

De eerste Chromebook werden in 2011 geïntroduceerd. Destijds mikten fabrikanten op laptops die vooral functioneel waren om te werken in de cloud. Denk bijvoorbeeld aan tekstverwerken via Google Documenten of het beantwoorden van mail

Die laptops kenden dan ook weinig bijzondere specificaties en hardware - het was vooral heel effectief. Maar anno nu is de situatie helemaal anders en heb je Chromebooks in alle soorten en maten. Voor de grote en kleine portemonnee en voor de eenvoudige gebruiker tot de high end power users onder ons.

Zo zijn er al Chromeabooks die een krachtige Corei7-processor en 16GB RAM hebben, om maar wat te noemen. Voor de duidelijkheid: daarmee kun je relatief zware (foto- of video)bewerkingsprogramma’s met gemak draaien en het spelen van een mooie game? Gaat als een zonnetje

6. Chromebooks zijn snel. Vaak sneller dan andere laptops

Doordat je bij een Chromebook zoveel mogelijk gebruik maakt van de cloud, hoeft de computer zelf lang niet altijd hard te werken. Zeker in combinatie met een snelle SSD of eMMC-opstartschijf is het doorgaans genieten geblazen qua snelheid. Switchen tussen programma’s en tabbladen gaat ontzettend rap, wat zo’n apparaat er prettig in gebruik maakt. Mooi voorbeeld? De HP Chromebook x360.

Google

© PXimport

7. Een Chromebook werkt lekker eenvoudig

Tot slot: een Chromebook is extreem makkelijk in gebruik. Makkelijker dan je waarschijnlijk denkt. Een Chromebook zit namelijk niet vol met overbodige functies die je nooit gebruikt. Nee, je bepaalt zelf welke programma’s er op staan. En tegelijkertijd kun je altijd en overal werken dankzij de integratie met alle (online) software van Google. Het beste van twee werelden, dus.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten