Energie besparen met de Nest Learning Thermostat

© PXimport

Energie besparen met de Nest Learning Thermostat

Geplaatst: 3 november 2020 - 12:09

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Partnerredactie

Als je het koud hebt, draai je de thermostaat een tikje omhoog. Het is een handeling die door de jaren heen heel natuurlijk is geworden. Maar als het aan Google ligt, is het ook een handeling die uiteindelijk niemand meer hoeft uit te voeren. De Google Nest Learning Thermostat kan dit namelijk allemaal zelf.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Google.

Volgens Google Nest bepaalt je thermostaat voor 60% hoe hoog je energierekening is. Je zou die cijfers natuurlijk kunnen gaan controleren, maar we kennen allemaal de situaties waarin we de kachel vergeten zijn uit te zetten waardoor we een heel leeg huis warm hebben gestookt, of situaties waarin we de kachel extreem warm moeten zetten omdat het ’s ochtends gewoon veel te koud is.

 

© PXimport

Als de Nest Learning Thermostat het voor het zeggen heeft wordt in het huis van de toekomst de temperatuur volautomatisch geregeld, en voor het gemak heeft de fabrikant de technologie daarvoor al geleverd met de Google Nest Learning Thermostat.

Leergierig

De naam van het apparaat verklapt het natuurlijk al, de Nest Learning Thermostat is een apparaat dat begint met leren vanaf het eerste moment dat je hem gebruikt. De thermostaat heeft ongeveer een week nodig om te bekijken hoe jij je leven leeft, of, om nog specifieker te zijn, met welke temperaturen, en daarna begint hij met het zelf inregelen van deze temperaturen. Zo zul je de thermostaat in het begin handmatig lager draaien als je gaat slapen.

De Nest registreert dat, en kijkt daarbij naar de tijd waarop je de wijziging doorvoert en de temperatuur die je daarbij kiest. Daarbij wordt uiteraard per dag gekeken, dus zelfs als je iemand bent die op maandag altijd tot laat doorwerkt, zal de Nest Learning Thermostat leren dat op maandag de thermostaat veel later moet worden aangepast. Hetzelfde geldt voor ontwaken. Als je wekker altijd om 6 uur gaat, dan is het natuurlijk wel zo fijn als de temperatuur in huis aangenaam is. De Learning Thermostat weet na verloop van tijd precies op wat voor tijdstippen jij opstaat, en zorgt dat het huis geleidelijk wordt opgewarmd voor die tijd.

Onverwachte wendingen

Al leert de Nest zich maandenlang suf, ook een slim apparaat als dit kan natuurlijk geen rekening houden met onverwachte wendingen. Stel dat jij normaal gesproken op maandag altijd thuis werkt, maar op een maandag zomaar ineens onverwacht weg moet. Je kunt de thermostaat dan zelf naar beneden draaien, maar mocht je dat vergeten, dan weet de Nest, dankzij de ingebouwde bewegingssensor precies wanneer er niemand meer aanwezig is, waarna hij de temperatuur automatisch omlaag zal schroeven, uiteraard tot het niveau dat jij als minimum hebt bestempeld. Je hoeft niet veel van technologie te weten om te begrijpen dat dit je vrij snel veel energie zal besparen.

Daar komt ook het voordeel van een uitgebreide app om de hoek kijken. Nest heeft flink werk gemaakt van haar smartphone-applicatie. Niet alleen is ‘ie visueel aantrekkelijk om te zien, maar biedt het de mogelijkheid om op afstand de temperatuur te regelen. Zo kun je handmatig de temperatuur aanpassen, bijvoorbeeld als je op een onverwachts moment in de trein zit op weg naar huis. Ook biedt de app inzicht in je verbruik: het laat precies zien waar en wanneer je het meeste verstookt, doordat je de temperatuur hoger of lager hebt gezet.

Alles-in-een app

Mocht het nu om wat voor reden dan ook heel erg koud zijn in je woning (doordat het bijvoorbeeld buiten vriest), dan krijg je via de Nest App een melding, zodat je eventueel zelf al de cv aan kan laten zetten. En ben je niet helemaal tevreden met het door Nest zelf opgestelde automatische (temperatuur)schema? Dan is ook dat via de app makkelijk aan te passen.

Heb je nog andere producten van Nest, bijvoorbeeld de Outdoorcam of de Nest Protect, dan is die vanuit dezelfde applicatie te bedienen. Of het nu om je alarmsysteen, rookmelder of thermostaat gaat - al die (Nest-) apparaten zijn benaderbaar via de app. Zo zit je niet tussen allerlei verschillende soorten apps te wisselen om de thuissituatie te perfectioneren. Daarmee is het eigenlijk een alles-in-een app.

Nest Protect - Rookmelders in 2022 wettelijk verplicht

© PXimport

OpenTherm

Één van de grote voordelen van de Nest Learning Thermostat, is dat het apparaat OpenTherm ondersteunt. Dit betekent dat de cv-ketel modulerend wordt aangestuurd, wat inhoudt dat er meer signalen mogelijk zijn dan alleen maar aan en uit. Bij een aan/uit thermostaat wordt het signaal doorgegeven aan de cv-ketel wanneer de ingestelde temperatuur hoger is dan de daadwerkelijke temperatuur. De temperatuur wordt hierbij zo snel mogelijk bereikt, waarna de cv-ketel weer wordt uitgeschakeld. Bij OpenTherm wordt berekend welke watertemperatuur precies nodig is om de temperatuur te behalen die je hebt ingesteld op de thermostaat. Hierdoor wordt het huis veel gelijkmatiger verwarmd, en dit zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing. Hoeveel dat precies is, verschilt uiteraard per ruimte.

 

© PXimport

Bediening

De Nest Learning Thermostat is, naast de app, op drie manieren te besturen. Ten eerste kun je de thermostaat besturen door aan de ring te draaien, daarmee bepaal je de temperatuur. Druk je op het scherm en draai je daarna aan de ring, dan krijg je een overzicht te zien van wat je thermostaat uitvoert, maar kun je ook navigeren naar instellingen of je schema of energiegeschiedenis bekijken.

Heb je ook een Google Nest Hub of een Google Home-luidspreker, dan kun je de temperatuur ook aanpassen met behulp van een stemcommando. Op die manier kun je alle slimme apparaten in je huis naadloos laten samenwerken. Sterker nog, mocht je ook slimme verlichting hebben, dan kun je er dus zelfs voor zorgen dat temperatuur, verlichting en, wellicht via de Hub of Home, ook je favoriete muziek door de huiskamer klinkt wanneer je thuiskomt.

De Nest Learning Thermostat is ontworpen om energie te besparen, door slim met je CV-ketel om te springen en goed te kijken naar je leefgewoonten. Juist daarom is het wel belangrijk dat het apparaat op de juiste wijze wordt geïnstalleerd. Google raadt daarom aan om een Nest Pro in te schakelen voor de installatie, om te voorkomen dat je méér energie verbruikt in plaats van minder, door een verkeerd aangesloten draadje. Installatie is best ingewikkeld, dus het is een goed idee om dat uit handen te geven.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten