Externe dataopslag op lichtsnelheid

© PXimport

Externe dataopslag op lichtsnelheid

Geplaatst: 17 juni 2020 - 08:23

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Partnerredactie

Een externe ssd is van onschatbare waarde. Je kunt je belangrijkste gegevens veilig meenemen en je kunt er snel zware bestanden mee overzetten. Dankzij moderne aansluitingen sluit je vrijwel ieder apparaat moeiteloos aan. Bovendien zijn ze ook nog eens compact en robuust, waardoor je zomaar 1 of 2 TB in je jaszak kunt steken. Hieronder lichten we de 5 belangrijkste kenmerken van externe ssd’s toe.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Seagate en LaCie.

1. Compact

Nu de prijzen van externe ssd’s geleidelijk dalen, ontpoppen deze compacte opslagdragers zich steeds nadrukkelijker als alternatief voor een traditionele externe harde schijf. De Seagate Expansion is bijvoorbeeld niet groter dan een stapeltje creditcards en kost minder dan honderd euro, terwijl je profiteert van 500 GB opslagcapaciteit. Voor de liefhebber zijn er ook betaalbare versies van 1 en 2 TB verkrijgbaar.

Een externe ssd is niet groter dan een stapeltje creditcards, zoals deze Seagate Expansion SSD.

© PXimport

2. Krachtig en snel

Een belangrijk verschil vergeleken met een traditionele 2,5 inch- of 3,5 inch-schijf is de schrijfsnelheid. Die ligt bij een ssd namelijk véél hoger. Gunstig, want daarmee beperk je wachttijden tot een minimum. Met name bij forse videobestanden van enkele gigabytes is een vlotte overdrachtssnelheid wel zo prettig. Kopieer je een film van een computer naar een externe ssd, dan is dat binnen een mum van tijd gebeurd. Ook het streamen van video’s in hoge resolutie verloopt helemaal zonder haperingen.

De Seagate Expansion SSD en Seagate One Touch SSD hebben een maximale snelheid van 400 MB per seconde. Ter illustratie: een film van pakweg 10 GB zet je binnen een halve minuut op de ssd! De Seagate BarraCuda doet daar met een overdrachtssnelheid van 540 MB/s nog een schepje bovenop. Wie het neusje van de zalm wil, kan de LaCie Rugged SSD of LaCie Rugged SSD Pro overwegen. Die bereiken namelijk duizelingwekkende overdrachtssnelheden tot respectievelijk 950 en 2800 MB/s.

De betaalbare Seagate One Touch SSD is snel en onderscheidt zich door een gestoffeerde afwerking.

© PXimport

3. Moderne aansluitingen

Bij een modern opslagmedium horen hedendaagse aansluitingen. Dat zit bij de ssd’s van Seagate en LaCie wel goed. De Seagate Expansion SSD en Seagate One Touch SSD hebben een usb 3.0-poort om een snelle verbinding tussen de computer en het externe opslagmedium te garanderen. Heeft je laptop, pc of mobiel apparaat een usb-c-poort? Dan zijn de Seagate BarraCuda Fast SSD en LaCie Rugged SSD prima alternatieven. Deze twee schijven hebben twee kabels in de doos, zodat je ze aan alle soorten apparaten kan koppelen. De LaCie Rugged SSD Pro ondersteunt tot slot het razendsnelle Thunderbolt 3-protocol. Hierdoor is de LaCie Rugged SSD Pro uiterst geschikt om in combinatie met een Mac te gebruiken.

Sluit de Seagate BarraCuda Fast SSD via een usb-c-poort op een laptop aan.

© PXimport

4. Extra beveiliging

Externe ssd’s lenen zich vanwege de rappe overdrachtssnelheid prima voor het maken van back-ups. Daarom levert Seagate (downloadbare) back-upsoftware mee, zodat je eenvoudig kopieën naar de ssd kunt maken. Staat privacy bij jou hoog in het vaandel? Dankzij de zelfversleutelende Seagate Secure-technologie kunnen onbevoegden niet zomaar bij je gegevens komen. Geavanceerde encryptie en wachtwoordbeveiliging zetten je dierbare bestanden achter slot en grendel. Je hoeft ook niet bang te zijn dat het noodlot op een andere manier toeslaat waardoor je je bestanden kwijtraakt, want de LaCie Rugged SSD en LaCie Rugged SSD Pro komen met 5 jaar aan Data Rescue Recovery Services. Zo kan je je bestanden gratis laten herstellen in een Seagate Lab in Amsterdam.

De LaCie Rugged SSD en SSD Pro zijn nagenoeg onbreekbaar.

© PXimport

5. Duurzaam

Elektrische apparaten hebben niet het eeuwige leven en bij een externe ssd is dat natuurlijk niet anders. Toch is dit opslagmedium vergeleken met traditionele harde schijven duidelijk in het voordeel. Een ssd bevat namelijk geen roterende onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage. Hierdoor ligt de levensverwachting hoger. Laat je je apparatuur wel eens vallen? Kom je op het werk vaak in contact met stof en water? De LaCie Rugged SSD en LaCie Rugged SSD Pro zijn nagenoeg onbreekbaar. Beide schijven zijn bestand tegen water (IP67), stof, een val van drie meter en een druk van 2 ton. Zelfs wanneer er een auto over de ssd rijdt, gaat de opgeslagen data niet verloren. Kortom, duurzamer kan haast niet!

De LaCie Rugged SSD Pro is één van de krachtigste externe ssd’s op de markt.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten