Getest: devolo Magic 2 WiFi next

Door: partner-redactie | 30 oktober 2020 11:45

#brandedcontent

Anne-Roel Boer heeft twee weken de devolo Magic 2 WiFi next getest. Lees hier het verslag.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met devolo.

De Devolo is degelijk verpakt in een mooie box. Alles compact en netjes in de doos gezet. Bij het openen van de doos valt direct op, de tekst op de zijkant: Overal snel internet met devolo Magic. Veel plezier. De eerst indruk geeft een gevoel dat het gaat lukken en het probleem van traag en onstabiel wifi verleden tijd is. Maar eerst zien en dan geloven.

De eerste indruk van de devolo Magic

Bij het bestuderen van de tekst op de doos valt op dat dit product anders is dan de doorsnee wifi-oplossing. De devolo Magic beschikt over een nieuwe techniek namelijk G.hn. Deze techniek maakt het mogelijk om gebruik te maken van de hoogste transmissie-snelheden. Verder staat beschreven dat naast de standaard beveiliging ook gebruikt gemaakt kan worden van WPA2/WPA3 bescherming. Een belangrijk onderdeel in deze tijden, veiligheid staat voorop.

In de box aanwezig:

1. klein boekje met de installatie handleiding, ook in het Nederlands;

2. 1x Devolo Magic LAN adapter;

3. 2m lange netwerkkabel UTP;

4. 2x een Devolo Magic WiFi-adapter;

5. blad met aanwijzingen ‘correct gebruik’.

De installatie

Bij het lezen van het blad ‘correct gebruik‘ staat vermeld dat het product uitsluitend gebruikt kan worden binnenshuis. De adapters zijn niet geschikt om in een vochtige ruimte te gebruiken. Let erop dat de adapters warm kunnen worden*. De adapters zijn voorzien van een passthrough dat beveiligd is met een kinderveilige sluiting. Verder staat een kanalen en drager-frequenties tabel afgedrukt, dit is handig bij het uitgebreide installatieproces.

*De adapters worden wel warm, maar dit kan geen kwaad en voldoet aan de eisen van de wet.

Installatie stappen:

Stap 1: Download app Devolo, gemakkelijk gevonden. Overzichtelijk en duidelijk leesbare app.

Stap 2: Noteren van de WiFi-key: Ik heb een foto gemaakt van de code.

Stap 3: De installatie start met de WiFi-adapter’(s)! Je zou verwachten dat eerst de LAN adapter geïnstalleerd zou moeten worden.

Stap 4. De installatie van de LAN adapter. De adapter in het stopcontact steken en de netwerkkabel in de adapter en in de router gestoken, en de installatie start.

Deze stappen zijn snel gezet en het installatieproces is automatisch verlopen. Binnen 3 minuten brandde de lampjes permanent wit. De wifi is in de lucht en werkt op de iPhone en de iPad. De verdere finetuning van de installatie loopt via de devolo app. Bij het openen van de app staan direct de geïnstalleerde adapters in beeld. Er komt een vraag om de wificode in te voeren.

De installatie is zonder probleem verlopen. Het enige is dat je goed op moet letten bij het onderscheid maken in de LAN en wifi adapter. Al staat dat duidelijk vermeld op de adapter. Zoals benoemd in het stappenplan.

Instellingen van de devolo magic

Door in het scherm van de app een adapter te selecteren komt er een overzicht van de instellingen. De eerste vraag is om de firmware versie bij te werken. In mijn geval was de firmware up to date. Mooi. Dit moet voor elke adapter afzonderlijk nagelopen worden. Bij nadere bestudering staat in het menu een optie updates, hierbij worden alle adapters nagelopen en geüpdatet. Bij deze optie is er wel een firmware update: 5.4.0. naar 5.6.0 voor de wifi adapters.Hiermee is de installatie en 1e fase afgerond.

De functionaliteit en het gebruiksgemak van de devolo Magic

Het zoeken naar functionaliteiten die worden gemist bij de devolo, vind ik lastig. Wat je ook kan bedenken, er zijn aan alle kanten functionaliteiten ingebouwd in dit product. Het opslaan van de instellingen is mogelijk via de Home Network App, maar dit is mij niet gelukt. Wel handig dat dit kan, want bij een eventuele storing kunnen de instellingen worden teruggezet.

Diverse aparten in het netwerk

Ik heb de LAN-adapter geplaatst in het stopcontact in de woonkamer, 1 meter van de Ziggo Mediabox XL. De wifi adapters zitten in het stopcontact op de slaapkamer op de 1e etage en de 2e adapter is geplaatst op zolder.

In mijn netwerk heb ik diverse apparaten opgenomen. Dit zijn onder andere: smartphones, tablets, weerstation, keukenapparatuur, lampen, laptops, en een NAS. Opvallend is dat het werken via de wifi op de NAS erg snel is. De snelheid van het verwerken van het signaal, maakt mogelijk het werken op de NAS veel prettiger. Het ophalen en terugzetten van gegevens verloopt sneller. Ik ben met de iPad 10m de tuin ingelopen en nog steeds een goed ontvangst.

Snelheidstest van de devolo Magic

De snelheidstest die ik heb uitgevoerd heb ik opgenomen met de app Speedtest van Ookla. Ik beschik thuis over twee frequentiebanden. Op de eerst etage is de snelheid van Ziggo 2.4 GHz 51,7 Mbps t.o.v. 19,3 Mbps. Devolo 63,8 Mbps t.o.v.23,5 Mbps. Het verschil is ongeveer 12 Mbps meer maar de aanwezigheid van wifi vanuit de provider is niet altijd stabiel. Op de eerst etage en tweede etage is het gebruik van de 5 GHz niet mogelijk. Zeer lage waarden inde test en meestal niet benaderbaar.

De conclusie en een terugblik op de testperiode

De prijs van de devolo is scherp, maar wat je er voor terug krijgt is heel veel. In mijn netwerk in huis zijn al vele apparaten aangesloten op de wifi, door de devolo aan het netwerk toe te voegen is het ontvangstbereik enorm uitgebreid en toegankelijker geworden. Dit geldt voor het bereik op de 1e en 2e etage en tot in de tuin.

Voordelen:

1. Mooi design;

2. De passthrough stopcontact op de adapters;

3. Het gebruiksgemak van het installatieproces;

4. Mogelijkheid van een netwerkkabel aan te sluiten op de adapter;

5. Geen kabels trekken voor de installatie;

6. Ongekend veel instellingen via de app te gebruiken;

7. Kindertijdslot en het inregelen van gastgebruikers. Dit heel handig in de bedrijfsomgeving.

Nadelen:

1. Het is niet mogelijk van de volledige configuratie een back-up te maken;

2. De adapter is groter dan de meeste powerlines;

3. Wordt warm dus energieverbruik is niet laag (nb. in de app zijn energiebesparingen in te stellen);

4. De apparaten zouden aan de kant van de stekker wat smaller mogen zijn, ik gebruik ze in een dubbel stopcontact en het vrije contact is nu niet te gebruiken. Alleen een apparaat-stekker kan in het tweede stopcontact.

TIP: Ik had meerdere stopcontacten in de kamer op de 1e etage, het bleek dat er verschil in zat welk stopcontact de beste verbinding gaf. Tijdens zoeken naar meer info over de devolo zag ik een tip dat de devolo adapters in een geaard stopcontact een betere wifi snelheid heeft. Ik kan dit niet uittesten, maar de moeite waard om uit te proberen als je over deze mogelijkheden beschikt.

Top kwaliteit product met een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding

Ik heb de devolo bespreekbaar gemaakt bij vrienden, in het gesprek kwam de conclusie duidelijk naar voren, een top kwaliteit product met een scherpe prijs-kwaliteit verhouding. Het ontvangst van het devolo wifi-signaal is stabiel en krachtig. En de voordelen van niet trekken van bedrading, en behoudt van vrije stopcontacten. Ook de beveiliging op de adapters zijn zaken die tot de verbeelding spreken.

Ook zie ik voor thuiswerkers in de COVID-19 tijd een voordeel. Bij het thuiswerken is de devolo Magic 2 WiFi next een goed hulpmiddel. De wifi van de Devolo in een tuinhuisje en of andere plek in- of buitenshuis is net zo snel geworden als in de woonkamer. Als er maar een stopcontact aanwezig is en de omgeving droog is. Ik zei: 'eerst zien en dan geloven', maar de verwachting is uitgekomen: overal snel internet met Devolo Magic. Veel plezier!