Getest: devolo Magic 2 WiFi next

Door: partner-redactie | 25 november 2020 11:52

#brandedcontent

Freek Voogt heeft twee weken lang de devolo Magic 2 WiFi next getest. Wat zijn bevindingen over het product zijn? Dat lees je hier!

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met devolo.

De Devolo Magic 2 komt in een keurige verpakking die eenvoudig te openen is. Deze verpakking bevat een instructieboekje. Het basisstation en twee wifi-extenders. Daarnaast zit er nog een LAN-kabel in om het basisstation op de router aan te sluiten.

Eerste indruk Devolo Magic 2

Als eerste vind je het instructieboekje boven op het doosje, daaronder het basisstation en vervolgens kun je na het verwijderen van het basisstation ook de twee extenders uit de zijkant van de doos halen. Beide extenders zijn verpakt in plastic om ze te beschermen tegen invloeden van buitenaf (vocht en stof). Zowel het basisstation als de extenders voelen robuust en stevig aan. Hier is duidelijk sprake van Deutsche gründlichkeit. De onderste helft van de extenders lijkt wel wat groot te zijn voor het nut dat ze hebben. Voor het oog was het mooier geweest als er minder lengte onder de stekkeraansluiting nodig was geweest. Als je deze extenders in het zicht in een stopcontact steekt, vallen ze nogal op. De doos bevat aan de zijkant ook een QR-code om de bijbehorende app te downloaden.

Installatie van de Devolo Magic 2 WiFi next

Het boekje bevat een instructie om de installatie te voltooien. Installatie lukte me helaas niet via het stappenplan in het bijgevoegde boekje, maar met de app lukte het me in tweede instantie wel. Hiertoe heb ik wel eerst de app moeten downloaden en de firmware op het apparaat moeten upgraden. Dit ging soepel en snel. De app geeft informatie en is goed te gebruiken maar geeft mij wel de indruk dat er haast was om hem uit te brengen. De user interface en het menu kunnen nog wel wat worden verbeterd.

Na het updaten van het basisstation komen de beide wifi-extenders vrij snel tot een verbinding met het basisstation. Dit proces vraagt even wat aandacht. Ik moest beide extenders één keer aan en uit zetten maar daarna werkte het meteen.

De eerste extender heb ik in de tv-kamer op het lichtnet aangesloten. Dit elektriciteitspunt bevindt zich ongeveer op 16 à 17 meter van de meterkast (kabellengte).

Aansluiten van apparaten

De laptop van mijn vrouw is in eerste instantie bedraad aangesloten. Ik heb een internetabonnement met een snelheid van 200mbps. De laptop bereikt via de Devolo bedrade aansluiting een prachtige snelheid van bijna 80mbps. Fantastisch!

Iedere extender heeft zijn eigen wifinetwerk en uniek wachtwoord. Deze staan achter op de extenders dus als je de extender in het stopcontact stopt, kun je de wificode niet meer lezen. Dit is wat onhandig maar gelukkig is het eenvoudig om zowel de naam als het wachtwoord via de app te wijzigen.

Verbeterde verbinding door het hele huis

Ook is het mogelijk om de twee extenders in te zetten als mesh-systeem waarbij je de extenders onderdeel uit laat maken van je bestaande wifinetwerk en je zo de dekking door je hele huis verbetert. Dit proces verliep echt heel eenvoudig door dit aan te geven in de app en vervolgens op de wifirouter op de WPS knop te klikken. Dit zorgt ervoor dat er vervolgens automatisch met de extenders een Mesh netwerk werd opgezet.

De tweede devolo heb ik boven op zolder geïnstalleerd en daar heb ik draadloos mijn Surface op aangesloten. Hierbij was de verbindingskwaliteit goed, maar wisselde de snelheid wel. Deze was echter steeds ruim voldoende en zakte niet onder de 20Mbps, daarnaast heb ik de Xbox die ik boven op zolder heb staan bedraad op de extender aan gesloten. Ook dit resulteerde in een stabiele en snelle verbinding.

Tips en tops van de Devolo Magic 2 WiFi next

+ Het materiaal is stevig en robuust

+ De snelheid die wordt bereikt is erg hoog

+ De verbinding is stabiel en hapert niet

+ De installatie verloopt snel en soepel

+ Zowel bedraad als via WiFi-verbinding

+ De app is heel uitgebreid en geeft je alle mogelijkheden om je netwerk naar eigen inzicht in te delen

- De modules zijn best groot

- De WiFi-gegevens staan op de achterkant van de modules waardoor je ze moet unpluggen om te lezen

Conclusie van de testperiode

Al met al zou ik dit product zéker aanbevelen. Het is ongehoord knap hoe devolo ervoor zorgt dat je in je hele huis zowel bedraad als via WiFi de internetdekking verbetert zonder dat je hiervoor kabels moet trekken. Tijdens het testen werd de software van het product ook nog verbeterd door een update, deze verliep tot twee keer toe zonder enig probleem.

In het verleden heb ik al vaker internet extenders gekocht die via het elektriciteitsnetwerk verbinding met elkaar zochten. Ondanks deze veelbelovende technologie was het tot nu toe steeds een enorme teleurstelling.

Wat mij betreft brengt devolo hier absoluut een positieve verandering in. Deze producten leveren wat ze beloven en ik zou ze dan ook van harte aanbevelen.

De eindconclusie is dat als je in de buurt van het punt waar je internet nodig hebt een stopcontact hebt zitten, dat je dan met deze oplossing, zonder het gedoe van het trekken van LAN kabels, een zeer goed product in handen hebt!