Getest: devolo Magic 2 WiFi next

Door: partner-redactie | 17 november 2020 10:36

#brandedcontent

Marjon Wagter heeft twee weken lang de devolo Magic 2 WiFi next getest. Wat zijn haar bevindingen over het product? Dat lees je hier!

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met devolo.

Bij de ontvangst van het pakket werd ik al meteen helemaal blij. Alles zag er zeer goed verzorgd uit. Het leek op een verpakking van Apple wat ook altijd tot in de puntjes is verzorgd. De adapters zaten keurig in folie zodat ze niet zouden beschadigen. De verpakking wijst ook voor zich. Ook de handleiding is duidelijk en makkelijk te volgen.

Installatie van de devolo Magic 2 WiFi next

Tijdens de installatie van de adapters staat in de handleiding de aanmelding via een WPS key op de router. In onze situatie hebben we geen router waar deze mogelijkheid op aanwezig is. Door het ontbreken van deze mogelijkheid hebben we deze stap over geslagen en zijn we verder gegaan met de aanmelding van de adapters. Na de adapters in de wandcontactdozen te hebben geplaatst, zijn deze netjes aangemeld en vormden ze precies volgens de beschrijving een netwerk. De adapters stuurde ook daarna gelijk een eigen wifi SSID de lucht in waarop aangemeld kon worden.

Na de aanmelding hebben we gekozen om de adapter configuratie toch aan te passen naar onze eigen persoonlijke SSID’s met de daaraan gekoppelde wachtwoorden. Na deze aanpassingen op één van de adapters vonden we de gemaakte instellingen automatisch terug op de tweede adapter. Dit is een zeer aangenaam voordeel van dit product.

Dekking in de woning controleren

Toen de installatie en de configuratie was uitgevoerd, hebben we de dekking in de woning gecontroleerd. In de woning hebben we de adapter, welke direct gekoppeld wordt aan de router, naast de router geplaatst in de meterkast. Deze bevindt zich op de begane grond naast de voordeur aan de voorzijde van de woning. Op de eerste verdieping hebben we in de diagonaal de eerste adapter in de wandcontactdoos geplaatst. Hier is de netwerk poort, door middel van een UTP kabel, aan een Apple TV van de 4de generatie gekoppeld.

Op deze Apple TV kijken we via de Netflix applicatie naar films en series en via de Ziggo applicatie naar televisie uitzendingen. De eerste indruk is dat dat goed werkt. Ook de speedtest meting laat een afdoende doorvoersnelheid zien van de data via een laptop in de wifi.

Op de zolder is de tweede adapter geplaatst welke na het inpluggen gelijk resultaten laat zien nadat deze is opgestart. De download snelheid is 30 – 40 Mb/s, de upload snelheid is rond de 25 Mb/s. De ping test komt op een gemiddelde van 35 ms uit. Speedtest is daarin gekoppeld aan de SFR België serverlocatie. Op de zolder wordt door het thuiswerken intensief gebruik gemaakt van video conferencen. Dit werkt volgens verwachting via Wifi maar ook via de beschikbare netwerkaansluiting.

De indruk van de installatie is goed, voor een leek kan die gebruik maken van het door de adapter default gemaakte netwerk. Voor de gevorderde gebruiker is het tweaken mogelijk door even op de adapter configuratie pagina in te loggen. Wij hebben gekozen voor de laatste mogelijkheid om alle SSID’s (2,4 Ghz en 5 Ghz) gelijk te hebben betreft de namen en wachtwoorden, zoals op de begane grond van toepassing is.

Het gebruik van de devolo Magic 2 WiFi next

Tijdens de eerste dagen van gebruik, lijkt de verbinding af en toe te haperen (dit had te maken met de oude wifirouter). Dit viel vooral op doordat we met meerdere thuiswerkers waren. Drie Teams sessies resulteerde af en toe in ‘slechte verbinding’ meldingen vanuit Microsoft Teams. Dit is tijdens lessen voor school of vergaderingen voor werk niet heel fijn. Daarom de keuze gemaakt alles opnieuw in te richten in huis op basis van de Ziggo router met de WPS mogelijkheid en de Mesh mogelijkheden van de set.

Nadat alles directer op elkaar is gekoppeld en router van een ouder type zonder WPS key er tussen uit is gehaald, werden de verbindingen wel stabiel. Op de 1e verdieping is de AppleTV en de Playstation nu bedraad gekoppeld en alle andere bezigheden zijn via de wifi verbonden. Het gehele huis heeft een goede dekking en je merkt overgangen van station naar station niet. Sinds de aanpassingen is er een fijne stabiele situatie ontstaan welke tijdens ontspanning, werk en/of studie zorgt voor een stabiele en zorgeloze verbinding tussen apparaat en internet.

In ons huishouden wordt er met zeer grote regelmaat gelijktijdig gebruik gemaakt van Netflix, Spotify, Apple music en andere streaming applicaties. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van online spellen op de Sony PS4 waar snelle reactietijden ook van belang zijn. De afbeelding van een test waarvan gebruik gemaakt is van Speedtest.nl, dit maal gekoppeld aan een server in Frankrijk, laat ook betere snelheden en reactietijden zijn.

Devolo Cockpit

Een cockpit weergave vanaf de meest verre devolo Magic 2 WiFi next adapter geeft ook goede doorvoersnelheden weer. Beide zijn ruim boven de beschikbare internet verbindingssnelheid.

Tijdens het werken ook gebruik gemaakt van een online streamingsdienst welke Full HD beelden aanbiedt. Tijdens de werkzaamheden gaf dit geen verdere vertragingen in andere toepassingen of bij andere gebruikers.

Conclusie van de testperiode

Alle ervaringen en de valse start in overweging genomen, zou ik bij vrienden en kennissen deze oplossing zeker adviseren. Zeer makkelijk te installeren, zeker in combinatie met de WPS knop op de router. Een ander voordeel is dat er daardoor geen netwerkkabels door de woning moeten worden gelegd. De devolo Magic 2 WiFi next adapter is wel vrij groot van formaat. Bij een laag geplaatste wandcontactdoos kan deze niet altijd geplaatst worden zoals deze is ontworpen. Op de zolder hangt de devolo Magic 2 WiFi next adapter met de netwerkaansluitingen naar boven gericht, dus onderste boven. Op de werking heeft dit geen invloed maar visueel ziet dit er vreemd uit.