Klispch T5 II Sport — Gedegen audio voor actieve gebruikers

Door: partner-redactie | 18 mei 2021 10:11

#brandedcontent

Naast tech-giganten als Apple en Samsung mengt tegenwoordig ook audio-veteraan Klipsch zich in de draadloze oordopjes-markt. Met 75 jaar aan professionele geluidsproductie op hun naam komt het Amerikaanse merk niet met de minste concurrentie. De robuuste Klipsch T5 II Sport wil overtuigen in hoogwaardige klasse — en die missie boekt al flinke resultaten. Op Kieskeurig werd de T5 II Sport beloond als Best Reviewed, met een gemiddelde reviewscore van 8,1. Wat hebben gebruikers zoal te zeggen over Klipsch’ beloftes?

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Klipsch.

Waar komt Klipsch vandaan?

Allereerst, Klipsch: van waar komen zij dit speelveld betreden? Anno 1946 richtte audio-enthusiast en uitvinder Paul W. Klipsch het bedrijf op, na letterlijke golven gemaakt te hebben met zijn unieke speaker-ontwerpen. Nog voordat Hi-Fi überhaupt een ding was, bracht Klipsch’ hoornluidspreker realistisch concertgeluid naar de woonkamer.

Sindsdien streeft Klipsch als merk voortdurend naar innovatie in audioproducten, ongeacht de sector. Klipsch voorziet concertzalen en bioscopen van audio, maar brengt diezelfde expertise ook naar de audioliefhebber thuis — of direct ín oren. Sinds 2007 fabriceert het bedrijf ook vaker hoogwaardige koptelefoons. Anno 2021 brengt dat ons bij alweer Klipsch’ tweede generatie van draadloze earbuds.

De Klipsch T5 II Sport op papier

Klipsch zet dan ook hoog in met de T5 II Sport. Deze chique Bluetooth 5.0-oordopjes bevatten 5mm luidsprekertjes, die een heldere frequentierespons van 10 tot 19.000 hertz produceren. Zoals de naam doet vermoeden, zijn de oordopjes ook uitermate geschikt voor actief gebruik. De zes inbegrepen oordopjes verzekeren stevig comfort, terwijl de apparaatjes in hun geheel stof- en waterbestendig zijn onder IP67-certificering.

Zelfs het oplaadstation is voorzien van een vochtonttrekkende behuizing, zodat de oordopjes zo droog mogelijk blijven. De usb-c laadcapsule draagt zelf 24 uur aan capaciteit (360 mAh), terwijl de oordopjes zelf circa 8 uur mee kunnen gaan (50 mAh). Tel je daar een vierkoppig microfoon-array en bereik tot 10 meter bovenop, dan begint een aardig luxe totaalpakket in vorm te krijgen.

Voor de F1-liefhebber is er zelfs een McLaren-uitvoering, met iconische accenten van koolstofvezel en glossy oranje. Als luxe extraatje krijg je daar ook een draadloos lader voor het accu-koffertje bij. De Klipsch T5 II Sport heeft een richtprijs van 229 euro. De unieke Klipsch T5 II Sport McLaren is iets hoger geprijsd, op 279 euro.

Welke beloftes maakt Klipsch waar?

Vooral in de beloofde sportprestaties scoort de T5 II Sport hoge ogen. Ulko getuigde op Kieskeurig: “Tijdens het sporten blijven de oordopjes goed en comfortabel zitten en met de juiste oordopjes kun je je bijna volledig van de omgeving afsluiten.” Ook Graham is overtuigd van het algehele draagcomfort: “De oortips zijn stevig, soepel en zacht zodat ze goed de vorm van je oor aannemen en niet gaan irriteren als je ze de hele dag in hebt.” In vrijwel alle gebruikersrecensies keert lofzang voor het draaggemak terug. “Niet eerder zo'n fijne oordopjes gehad, die zo goed blijven zitten tijdens het sporten,” zei Bregje.

Ook over de batterijduur valt niet te klagen. Onder andere Jan nam die som op de proef. “Ik heb geprobeerd om de batterij in één dag leeg te krijgen, maar dat is mij niet gelukt. [...] Na een goede dag de oortjes gebruikt te hebben, had ik alsnog 50% batterij over.” Vrijwel iedere recensent is het eens over de beloftes die Klipsch maakt over de accuduur van zowel de oordopjes als de case..

De stevige bouw van de T5 II Sport wordt evenals bejubeld. Een enkeling twijfelt over de houdbaarheid van het vochtabsorberende materiaal — deze dient eens in de zoveel tijd in de magnetron “gereactiveerd” te worden — maar de algehele bouwkwaliteit bevalt goed. “De case is eigenlijk hetzelfde als de oordoppen: compact, robuust, licht en natuurlijk waterdicht”, concludeert Graham.

Waar zijn de mening over verdeeld?

Als het aankomt op de geluidsproductie, dan valt lopen de meningen verder uiteen. Joyce was direct om: “De lage en hoge tonen zijn goed in balans en ik ondervind weinig ruis van omgevingsgeluid.” Dennis onderstreept diezelfde balans, maar kaart ook een kanttekening aan. “Het geluid is zuiver en helder maar een beetje meer bass had wel gemogen.” Bij vlagen zou muziek “wat kil” geklonken hebben, voegt hij toe.

Met Klipsch rijke historie in referentieluidsprekers leveren ook de T5 II Sport-oordopjes een uitzonderlijk neutraal geluid. Dat is prettig voor de audiopurist, maar sommigen zoeken toch meer nadruk op bepaalde frequenties. Via de Klipsch Connect-applicatie (Android en iOS) is het audioprofiel daarin verder op te voeren. De applicatie biedt naast equalizer-instellingen ook mogelijkheden om (hands-free) besturing aan te passen.

Het dag-tot-dag gebruik is voor velen toch “even wennen” gebleken, maar de kwartjes vallen snel. Eenmaal de controls onder de knie gekregen te hebben, zegt Ferry, “een kind kan de was doen.” Dat de apparaatjes bij plaatsing in het oor automatisch (batterij)status kenbaar maken, bewijst voor velen dat Klipsch gebruiksgemak hoog in het vaandel heeft.

Er kan er maar één de Best Reviewed zijn...

Echte deal-breakers zitten er voor de recensenten niet in. Het jammerlijke van de “forse prijs” wordt vaker genoemd, maar ook daarin is de consensus, net als het geluid, bijzonder genuanceerd. Arnold vindt “dat Klipsch wel waar voor haar geld geeft”. Voor Graham schenkt Klipsch’ oog voor detail de doorslaggevende factor. “Bij Klipsch is nagedacht over alle aspecten; naast het geluid, dus ook het design. Kortom, een echte aanrader.”

De critici van Kieskeurig hebben gesproken. Met een gemiddelde score van 8,1 vormt de Klipsch T5 II Sport robuuste competitie in de draadloze oordopjes-markt. Mocht je ook tijdens sportsessies (of andere actieve avonturen) van zuiver geluid willen genieten, dan kan Klipsch dat voor je regelen.

0 Reactie(s) op: Klispch T5 II Sport — Gedegen audio voor actieve gebruikers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.