Thuiswerken, videobellen, video-streamen én snelle downloads

Door: partner-redactie | 07 april 2020 18:15

#brandedcontent

Powerline-adapters toveren elk stopcontact in huis om tot een netwerkaansluiting. Niet iedereen heeft immers ruimte voor een extra switch in huis. Dankzij de Magic 2 LAN triple van devolo is dat ook niet nodig: deze adapter kan dankzij drie gigabit-netwerkpoorten drie apparaten tegelijkertijd van snelle internetverbinding voorzien.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met devolo.

Met het powerline-netwerk worden gegevens naar andere ruimtes verstuurd via de stroomkabels in je huis. Dit betekent dus dat je zelf geen extra kabels hoeft te trekken. Met de producten in de Magic 2-serie van devolo, kun je een maximale snelheid halen van 2400 Mbit/s. In de praktijk zullen de snelheden wisselen, maar er blijft altijd meer dan genoeg over voor alle moderne toepassingen, zoals het streamen van films en series in 4K-kwaliteit, spelen van online games en downloaden van software.

Gebruiksgemak

Het grootste voordeel van powerline-adapters is het gebruiksgemak: in een handomdraai is het doel bereikt en dat zonder kabels te hoeven trekken. De verbeterde powerline-techniek werkt ook over grotere afstand – tot wel 500 meter – zodat je die ook kunt gebruiken voor bijvoorbeeld de digitale tv in het tuinhuisje, de multimediahoek in de woonkamer, of je smart-tv in de slaapkamer, zolang daar maar een stopcontact voorhanden is. Met de nieuwe Magic 2 LAN triple-adapter kun je nóg flexibeler je powerline-netwerk uitbreiden, want met deze adapter heb je maar liefst drie gigabit-netwerkpoorten.

Magic 2-productaanbod

Je kunt de devolo Magic 2 LAN triple als losse uitbreiding kopen (79,90 euro) voor je bestaande netwerk, maar ook als LAN triple Starter Kit (139,90 euro) met daarin een lan-triple-adapter en een gewone lan-adapter met enkele poort. Doorgaans zul je één lan-adapter in de meterkast gebruiken en aansluiten op de router van je internetprovider. Bij de LAN triple Starter Kit gebruik je hiervoor de lan-adapter met enkele poort. Andere adapters uit de devolo Magic serie voeg je naar behoefte elders in huis toe voor vaste netwerkaansluitingen. Bekijk ook de devolo Magic WiFi-adapters om thuis een mesh-wifi-netwerk op te zetten.

Extra netwerkpoorten

Kom je ergens netwerkpoorten te kort, dan kun je dat natuurlijk altijd oplossen met een switch. Maar je moet daar dan wel de ruimte en een extra stopcontact voor hebben. En bedenk dat je alvast één van de netwerkpoorten op de switch moet opofferen als ‘uplink’ om de switch met de lan-adapter te verbinden. De Magic 2 LAN triple is in dat opzicht een mooie toevoeging aan het assortiment van devolo: de drie gigabit-netwerkpoorten kun je direct gebruiken voor het aansluiten van apparaten als pc’s, nas’en, printers, mediaspelers, spelconsoles en smart-tv’s. Dankzij het geïntegreerde stopcontact (met kinderbeveiliging) gaat bovendien geen enkel stroompunt verloren. In de meeste situaties zullen de drie netwerkpoorten meer dan toereikend zijn. Wat de doorvoersnelheid betreft ben je uiteraard afhankelijk van de achterliggende powerline-techniek. Bij verkeer tussen twee apparaten die op dezelfde adapter zijn aangesloten, haal je wel altijd de maximale snelheid.

Eenvoudige installatie

Het opzetten van je powerline-netwerk gaat eenvoudig. Zodra de lan-adapter verbinding heeft gemaakt met de router, kun je binnen twee minuten een andere adapter in een willekeurig stopcontact plaatsen. De automatische pairing zorgt er dan voor dat de adapters elkaar automatisch vinden, waarna een versleutelde verbinding wordt opgezet. Voeg je later nog meer adapters toe, dan moet je even op beide adapters op een knopje drukken. Als hulpje of voor een handmatige configuratie kun je ook de devolo Cockpit-software gebruiken, beschikbaar voor Windows, Linux en macOS. Daarmee kun je bovendien de firmware van je adapters bijwerken. Daarnaast hebben de adapters een ingebouwde webinterface. Ook heeft devolo de Home Network App voor smartphone en tablet, maar om die te gebruiken moet je wel minimaal één wifi-adapter uit de Magic-serie in je netwerk hebben. De Magic 2 LAN triple Starter Kit bevat zoals gezegd zowel een lan-triple- als een gewone lan-adapter.

Geen overbodige luxe

Een snel en stabiel netwerk is uiteraard altijd goed om te hebben, maar in deze onzekere periode waarin we massaal aan het thuiswerken zijn geslagen, is een dergelijk netwerk onmisbaar. Velen van ons hebben allerlei factoren in huis die de werking van draadloos internet kunnen beïnvloeden. Want wist je dat zelfs vloerverwarming van invloed kan zijn op de stabiliteit van je draadloze netwerk? Miljoenen mensen zijn om die reden al overgestapt op devolo Powerline-technologie. Deze technologie ondervindt namelijk geen hinder van plafonds, muren en waterleidingen.

Vier sterren

Uiteraard hoef je niet af te gaan op het oordeel van de fabrikant zelf. In de test van Computer!Totaal kwam de Magic 2 LAN triple behoorlijk goed uit de bus, met maar liefst vier sterren. Het product heeft weliswaar een stevige prijs en een behoorlijke omvang, maar daarvoor krijg je een systeem dat kinderlijk eenvoudig te configureren is, en je een snel en stabiel netwerk oplevert. Of om het eindoordeel van de test te citeren: “Wie op laagdrempelige wijze netwerkaansluitingen aan een (slaap)kamer wil toevoegen, is bij de Magic 2 LAN aan het juiste adres. De configuratie verloopt uiterst soepel en de netwerkprestaties zijn in orde.”

Gebruikers zijn enthousiast

Ook het testpanel van Computer!Totaal is zeer enthousiast over de Magic 2 LAN triple. “Het installeren van de adapters ging erg gemakkelijk. Uit interesse heb ik de duidelijke beschrijving doorgenomen, maar dit was eigenlijk niet nodig”, aldus testpanellid Michel Schouten. Panellid Suzanne Verschoren was ook zeer te spreken over haar Magic 2 LAN: “De adapters zoeken elkaar op en waren snel met elkaar verbonden. Geen gedoe meer met routers en modems opnieuw uit- en aanzetten, maar gewoon stabiel en vooral snel internet.” Panellid Peter Stegmeijer doet daar nog een schepje bovenop: “Waar de power-adapters devolo Magic 2 LAN triple voor bedoeld zijn, wordt zeker waargemaakt in deze test. Op de doos staat ‘snelste poweradapter’ en dat kan zomaar eens waar zijn”. Bij Suzanne Verschoren heeft de triple-set met name bij de spelcomputers een groot voordeel opgeleverd: “Je merkt gewoon echt dat het downloaden van games en grote updates een stuk sneller en stabieler gaat via de kabel met de devolo-set, dan wanneer je hetzelfde wil doen via wifi. Ik kan dan ook geen andere conclusie trekken dan dat de devolo Magic 2 LAN triple doet wat het moet doen en dat is precies wat je wilt!”

0 Reactie(s) op: Thuiswerken, videobellen, video-streamen én snelle downloads

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.