Trust IRIS — Een waardige 4k-webcam voor het moderne kantoor

Door: partner-redactie | 26 maart 2021 15:29

#brandedcontent

Het zal niemand ontgaan zijn, maar de afgelopen tijd zijn onze werk- en woonsituaties aardig opgeschud. Videobellen is in rap tempo de norm voor alledaagse communicatie geworden, met als gevolg een stijgende vraag naar beeldige apparatuur. Lang niet alle kantoorruimtes zijn immers voorzien van de juiste middelen voor veelzijdige videocommunicatie. De Nederlandse fabrikant Trust doet daartoe een veelbelovende duit in het zakje met een geheel nieuwe webcam. IRIS is in één klap de alomvattende oplossing voor professionele videoconferenties.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Trust.

Vertrouwen in een nieuwe markt

Hoewel we Trust vooral kennen als een veteraan in het ontwikkelen van kwalitatieve en betaalbare oplossingen, staat de Iris-webcam net anders in de markt. Deze formidabele internetcamera moet vooral overtuigen als een luxe toevoeging aan je vergaderruimte op kantoor, om meetings op afstand gemakkelijker te maken. IRIS overtreft niet alleen de korrelige webcam van je laptop, het apparaat klust ook bij als slimme speakerphone.

Zodoende vormt deze 4k-webcam een all-in-one upgrade voor al je zakelijke videoconferenties, maar dan met het plug-and-play gemak en het prijspunt dat je van Trust gewend bent. De IRIS-oplossing kent een richtprijs van 799 euro — alleszins redelijk, zeker gezien de hoeveelheid gebruiksgemak die aangeboden wordt.

Hoe IRIS nieuwe focus vindt

IRIS dient simpelweg tegenover een werkruimte geplaatst te worden — aangesloten op de netstroom en over usb-c — en de rest neemt het uit handen. Zoals Trust betaamt, blijft de insteek ten alle tijden plug-and-play. De camera wordt direct herkend door alle video-software (Zoom, Microsoft Teams, Skype, et cetera), maar is vanuit zichzelf al afgeladen met slimme optimalisatie. Naast een fraaie, 120º brede kijkhoek, biedt IRIS ook de mogelijkheid om gesprekken dynamisch in beeld te brengen.

Middels gemotoriseerde draaiing kan het objectief zich in ‘Speaker Mode’ autonoom tot verschillende sprekers richten, zodat deze altijd prominent in beeld zijn. Waar het gesprek ook naartoe gaat, IRIS zorgt ervoor dat het kader op de juiste personen valt. Naar wens kan de camera uiteraard ook in- en uitzoomen, om des te meer nadruk te leggen op wie er wat te zeggen heeft.

Dat laatste wordt vooral mogelijk gemaakt met de krachtige beeldsensor van IRIS. Met een resolutie van 4k (3840 x 2160 pixels) kunnen delen van het beeld gemakkelijk uitvergroot worden, zonder dat de uitvoer korrelig of onprecies raakt. De ingebouwde HDR-functie sterkt die insteek aan, door ook in tegenlicht of verduistering de juiste, dynamische belichting te vinden. Staat de ruimte er al helder genoeg bij, dan pikt ook het neutrale profiel al levendige en lichtsterke beelden op.

Gemakkelijk en toch goed te sturen

In tegenstelling tot veel alternatieven, kunnen al deze slimme ClearView-technologieën van IRIS geheel zonder additionele software gebruikt en afgesteld worden. Hierdoor is de camera nog flexibel genoeg om gemakkelijk van systeem of ruimte te verwisselen, zonder onnodig installatiewerk — mede ook door het simpele aansluiten. Ongeacht drivers en software-implementatie, schiet IRIS zelfstandig en out of the box al een fraai plaatje, juist met de autonome aansturing van bijvoorbeeld Speaker Mode.

Video-bellers die alsnog liever hands-on in de weer blijven met de techniek, kunnen simpelweg uitwijken naar de meegeleverde afstandsbediening. Daarmee schakel je gemakkelijk tussen verschillende ingebouwde video-profielen, maar kun je ook handmatig de draaiing en zoom van de beeldsensor aanpassen.

Het voortdurend bedienen van de camera blijft geheel optioneel, maar hier ontstaat mogelijk de geboorte van een lokale director of photography op de werkvloer. Pas op, Peter Jackson.

Met de afstandsbediening is uiteraard ook de microfoon gemakkelijk te dempen en kunnen verbindingen opgepikt of afgebroken te worden. Daarvoor geldt evenals dat de functies op een eigen systeemniveau liggen, waarmee ze vrij inzetbaar zijn voor verschillende toepassingen, zonder de noodzaak voor extra stuurprogramma’s.

Ook audio-technisch in orde

Los van slimme videobesturing vormt IRIS ook de vervanging voor je zakelijke speakerphone of priegelige koptelefoon. Met behulp van een reeks array-microfoons pikt de camera dynamisch geluid fraai op, tot ongeveer vijf meter rondom de centraal geplaatste IRIS. Net zoals de webcam doet in video, legt IRIS ook in audio de nadruk op sprekers.

Ingebakken in de formidabele eenheid zitten algoritmes die ongewenst omgevingsgeluid wegfilteren — ook die van verderop. Deze ClearSound-techniek ‘ziet’ als het ware de geluidsbronnen in de ruimte en versterkt de gesprekken die van belang zijn. Ook in drukker heen-en-weer en rumoerige scenario’s blijft de microfoon-opname helder, zonder ruis of storende echo.

Om verdere flexibiliteit te bieden, is IRIS ook verrijkt met een Bluetooth-modus. Wil je de webcam even als simpele luidspreker of tafelmicrofoon gebruiken, dan verbind je makkelijk een smartphone, tablet of laptop over de draadloze verbinding. In deze stand is de bekabelde usb-c-verbinding in zijn geheel achterwege te laten. Makkelijke connectiviteit als deze is des te handiger om alsnog snel een belletje mee aan te nemen.

Een IRIS op het oog?

Met de IRIS slaat Trust een mooie, nieuwe richting in, namelijk die van de zakelijke markt. Het mkb berust al langer en masse op Trust-muizen en -toetsenborden, maar deze webcam richt zich nu ook op belangrijke vergaderingen. Juist nu we langzaamaan weer gezamenlijke bedrijving opstarten, komt een frisse wind als deze op een uitmuntend moment.

Videoconferenties zijn inmiddels de norm, maar de tijd breekt ook aan om meer mensen efficiënt in beeld te krijgen. IRIS biedt daarin een bijzonder gemakkelijke all-in-one oplossing, die vele malen betaalbaarder is dan de prijzige videoconferentie-apparatuur van weleer. Met een dynamisch perspectief en bakken gebruiksgemak biedt Trust IRIS een waardige 4k-webcam voor het moderne kantoor.  

0 Reactie(s) op: Trust IRIS — Een waardige 4k-webcam voor het moderne kantoor

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.