Vergeet HDD, dit is waarom je een portable SSD wil

© CIDimport

Vergeet HDD, dit is waarom je een portable SSD wil

Geplaatst: 11 maart 2020 - 11:37

Aangepast: 14 december 2022 - 09:23

Partnerredactie

Technologie verandert voortdurend, maar als het om opslagmedia gaat is door de jaren heen één ding constant gebleven: we hebben voortdurend meer ruimte nodig om onze bestanden op te slaan. Dacht je in 1990 nog dat je die schijf van 40 megabyte nooit vol zou krijgen, tegenwoordig proppen we met het grootste gemak schijven van 12 terabyte vol met ons digitale leven. Met zoveel data is het belangrijk dat je een schijf gebruikt die veel capaciteit heeft, maar vooral ook snel en veilig is. En dat is precies waarom de traditionele harde schijf z’n langste tijd gehad heeft en SSD steeds meer aan terrein wint, ook op het gebied van portable schijven.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Samsung.

SSD staat voor Solid State Drive, en die naam onthult direct één van de belangrijkste voordelen van dit opslagmedium. Traditionele harde schijven, ook wel HDD genoemd, hebben bewegende delen. Tijdens het lezen en schrijven beweegt er een kop over een razendsnel draaiende schijf, en op die manier wordt informatie uitgelezen en weggeschreven. Een prachtig staaltje techniek, maar ook heel kwetsbaar. Wanneer een harde schijf een tik krijgt tijdens het lezen en schrijven, dan kunnen de kop en / of de schijf beschadigd raken, en dat betekent dat je harde schijf niet meer werkt. Nu is die kans binnenin een systeemkast natuurlijk niet heel erg groot, maar bij een externe schijf, en zeker een draagbare die je onderweg bij je hebt aanzienlijk. Fabrikanten hebben allemaal mooie oplossingen bedacht om draagbare harde schijven duurzamer te maken, maar feit blijft: als je hem laat kletteren is er een goede kans dat je hem niet meer kunt gebruiken.


SSD: stootbestendig en snel

Een SSD heeft geen bewegende delen en is daarmee een stuk minder kwetsbaar. Dit betekent niet dat je een SSD uit het raam kunt gooien en daarna kunt verwachten dat hij het nog doet (al zal de data overigens waarschijnlijk nog in tact zijn en vooral de behuizing kapot), maar als hij een keertje uit je handen of van je bureau valt, is er meestal weinig aan de hand (al raden we het je nog steeds niet aan). Waar een HDD je gegevens opslaat met behulp van magnetisme, doet een SSD dat elektronisch in het NAND (NOT AND) geheugen. Dit is een type geheugen dat, in tegenstelling tot DRAM (het geheugen in je pc), geen stroom nodig heeft om gegevens in het geheugen vast te houden. SSD is niet alleen zeer stootbestendig, maar daarnaast worden je gegevens ook nog eens véél sneller weggeschreven en uitgelezen dan bij een HDD. Wie ooit een interne harde schijf heeft vervangen voor een SSD, heeft dat verschil ongetwijfeld gemerkt tijdens het opstarten van de computer.

 

© PXimport

Capaciteit en betaalbaarheid

SSD’s zijn al heel wat jaren te koop, maar lange tijd was het probleem dat de opslagcapaciteit beperkt was en dat SSD’s een stuk duurder waren dan harde schijven. Dat laatste is weliswaar nog steeds zo, alhoewel de verschillen hierin rap minder groot worden. Een SSD is duurder dan een HDD, maar biedt als voordeel dat een SSD veel compacter, lichter en dus meer portable is, en langer meegaat omdat het tegen een stootje kan. Voor de opslagcapaciteit hoef je het sowieso niet meer te laten, want de eerste SSD met een opslagcapaciteit van 100 TB werd in 2019 uitgevonden (al moet je voor dát model waarschijnlijk wel een tweede hypotheek afsluiten). Het toont in ieder geval aan dat de tijd dat de opslagcapaciteit van SSD beperkt was, écht voorbij is.

 

© PXimport

Draagbaar veilig?

SSD maakt het mogelijk om schijven steeds compacter te maken, en daar kleeft natuurlijk ook wel een risico aan. Gegevens die op je computer staan zijn afgeschermd met een wachtwoord, maar op een portable schijf is dat standaard niet zo. Gelukkig komen daar ook steeds betere oplossingen voor. Zo heeft Samsung de T7 Touch Portable SSD op de markt gebracht met daarop een vingerafdrukscanner en hardware encryptie. Afhankelijk van het model dat je koopt kan de schijf 500 GB, 1TB of 2TB aan gegevens bevatten en jij bent de enige die die gegevens kunt benaderen met behulp van je vingerafdruk.

De T7 Touch Portable is ongeveer net zo groot als je bankpas, weegt 58 gram en de metalen behuizing zorgt ervoor dat de SSD een val van tot aan 2 meter hoogte zou moeten overleven. En met een schrijfsnelheid van tot aan 1050 MB per seconde heb je razendsnelle toegang tot je gegevens.

De huidige generatie SSD maakt duidelijk dat harde schrijven écht hun langste tijd gehad hebben, óók (of misschien wel zéker) als het gaat om portable schijven. Een SSD past met gemak in je jaszak of tas, weegt zeer weinig, en maakt je gegevens draagbaar, zonder dat je je zorgen hoeft te maken als je per ongeluk ergens tegenaan stoot.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten