Werken zonder wachttijd

Door: partner-redactie | 27 oktober 2020 11:02

#brandedcontent

Stel je als hobbyist of professioneel gebruiker hoge eisen aan het systeem, dan mag een nvme-ssd beslist niet ontbreken. Zowel het besturingssysteem als zware projectbestanden starten razendsnel op, zodat je voortaan geen kostbare wachttijd verspilt. De kersverse Samsung 980 Pro is ‘s werelds eerste nvme-ssd die overweg kan met de pci-express4.0-standaard. Profiteer van een schrijfsnelheid tot maar liefst 5 Gbit/s en erger je nooit meer aan wachttijden.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Samsung.

Vergeleken met de ontwikkeling van processoren en snel werkgeheugen bleef de evolutie van opslagdragers een tijdje achter. Niet voor niets vormt op menige computer een klassieke harde schijf of sata-ssd nog altijd de bottleneck van het systeem. Dat resulteert in lange wachttijden voor diegenen die met zware programmatuur en projectbestanden werken. Denk bijvoorbeeld aan het renderen van een animatiefilm in een montageprogramma, of het draaien van meerdere virtuele machines. Ook het overzetten van grote hoeveelheden data kost met een relatief trage opslagdrager veel tijd, zoals bij 4K-video’s en raw-foto’s. De oplossing is het inbouwen van een pijlsnelle nvme-ssd. Met de onlangs uitgekomen Samsung 980 Pro SSD weet je zeker dat jouw pc of laptop omvangrijke datastromen voortaan in een recordtempo verwerkt.


Voordelen nvme-ssd

De ontwikkelingen binnen het ict-landschap gaan nog altijd erg snel. Zo was een sata-ssd volgens de 2,5inch-vormfactor een aantal jaar geleden nog de heilige graal. Inmiddels is deze opslagdrager alweer achterhaald. Hoe snel de aanwezige processor ook kan rekenen, menig computergebruiker ervaart met dit opslagtype lange wachttijden tijdens het werken met zware toepassingen. Gelukkig heeft Samsung daar iets op bedacht. Het Koreaanse merk ontwikkelt namelijk nvme-ssd’s die duizelingwekkende overdrachtssnelheden bereiken. Vergeleken met de ‘traditionele’ sata-ssd’s presteren die een stuk beter. De nieuwe 980 Pro is voor iedere veeleisende computergebruiker een opslagdrager waar je voorheen alleen maar van kon dromen. Kopieer pakweg 20 GB aan grafische bestanden in slechts luttele seconden. Ook het in- en uitpakken van archiefformaten gaat razendsnel. Zo pak je binnen mum van tijd een omvangrijk zip- of rar-bestand uit. Met een nvme-ssd kun je weer jaren vooruit!

Samsung 980 Pro SSD

Samsung gebruikt voor zijn nieuwste generatie nvme-ssd’s de m.2-vormfactor (2280). De meeste desktops en diverse moderne laptops kunnen daarmee uit de voeten. De opslagdrager oogt als een doodnormale insteekkaart en neemt dus weinig ruimte in beslag. Een ander pluspunt is dat er vergeleken met een 2,5inch-ssd geen data- en voedingssnoertje in de systeemkast bungelen. Anders dan het bescheiden uiterlijk doet vermoeden, liegen de specificaties er niet om. Vanwege de ondersteuning voor de pci-express4.0-standaard, de aanwezigheid van rap tlc-geheugen en het gebruik van een nieuwe controller zijn de doorvoersnelheden indrukwekkend. Zo bedragen de theoretische lees- en schrijfsnelheid respectievelijk maximaal 7 Gbit/s en 5 Gbit/s. Een voorwaarde voor het behalen van deze extreem hoge snelheden is dat het systeem pci-express 4.0 ondersteunt. Gelukkig is deze nvme-ssd ook compatibel met eerdere pci-express-standaarden, maar dan leveren computergebruikers wel in op snelheid. De 250GB- en 500GB-versie halen overigens iets lagere snelheden dan de 1TB-variant, al zijn de verschillen klein. Werk je bijvoorbeeld aan een grafisch projectbestand in een professioneel ontwerpprogramma, dan weet je zeker dat het systeem geen enkele moeite heeft om de beelden in een hoge resolutie te renderen. Een bijkomend voordeel van deze hoogwaardige nvme-ssd is het nogal lage energieverbruik.

Nvme-ssd inbouwen

Sommige computergebruikers zien er tegenop om eigenhandig een nvme-ssd in te bouwen. Ten onrechte, want het toevoegen van deze opslagdrager is niet bijster ingewikkeld. Bij een desktop prik je de Samsung 980 Pro domweg in een vrij pci-express-slot en het besturingssysteem herkent de nieuwe schijfruimte direct. Op een Windows-systeem wijs je via het hulpprogramma Schijfbeheer vervolgens een schijfletter aan de nvme-ssd toe, waarna je gegevens kunt opslaan. Je gebruikt de Samsung 980 Pro SSD op deze wijze als aanvullende opslagdrager voor het beheer van omvangrijke datastromen.

Nvme-ssd als opstartschijf

Wil je het besturingssysteem en alle programma’s vanaf de nvme-ssd opstarten? In dat geval dien je alle systeembestanden en software naar de kersverse opslagdrager over te hevelen. Geen probleem, want de fabrikant stelt hiervoor gebruiksvriendelijke migratiesoftware beschikbaar. Het programma Samsung Data Migration loodst je stapsgewijs door dit proces. Selecteer de bronschijf en kies daarna de doellocatie. De migratiesoftware doet vervolgens de rest. Na afloop start je veeleisende toepassingen vanaf de nvme-ssd op, zodat je vlotter met logge projectbestanden kunt werken.

Er is meestal slechts ruimte voor één nvme-ssd, dus wil je een bestaand exemplaar vervangen, dan kun je de gegevens daarop niet overzetten naar de nieuwe ssd via Samsungs migratiesoftware. Installeer in dat geval het besturingssysteem en alle gewenste programma’s opnieuw. Een bijkomend voordeel is dat je op deze wijze de computer opschoont. Zorg vooraf wel voor een back-up van alle persoonlijke data.

Vijf jaar garantie

In tegenstelling tot een normale harde schijf heeft deze betrouwbare nvme-ssd geen bewegende onderdelen. Dat is gunstig voor de verwachte levensduur. Sowieso ben je verzekerd van langdurige prestaties, want de fabrikant geeft maar liefst vijf jaar garantie op dit product. Heb je een hekel aan lange wachttijden en lijkt het inbouwen van een snelwerkende nvme-ssd je wel wat? De Samsung 980 Pro SSD is momenteel verkrijgbaar met 250 GB, 500 GB en 1 TB opslagruimte.

0 Reactie(s) op: Werken zonder wachttijd

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.