MWC 2018: De beste smartphones zijn betaalbaar

© PXimport

MWC 2018: De beste smartphones zijn betaalbaar

Geplaatst: 28 februari 2018 - 07:00

Aangepast: 14 december 2022 - 13:43

Joris Peterse

Wie het afgelopen jaar de aankondigingen van de nieuwste topsmartphones heeft gevolgd, zal flink in mineur zijn. De prijzen schieten omhoog, terwijl je er alleen maar minder voor terug lijkt te krijgen. Het lijken op MWC 2018 juist de goedkopere smartphones te zijn die wél interessant zijn.

De interessantste toptoestellen die tijdens Mobile World Congress (MWC) werden aangekondigd zijn de Galaxy S9 en Galaxy S9+ van Samsung. Alleen verschilt dit toestel zo weinig van de Galaxy S8-voorganger dat de meerprijs lastig te verantwoorden is, want het prijskaartje is hoger dan ooit: 849 en 949 euro voor de plus-uitvoering. Groter, extra camera en duurder, zoals Apple dat ook doet met Plus-uitvoering van de iPhone.

Apple blijkt nog altijd het grote voorbeeld te zijn voor telefoonfabrikanten.

-

Want Apple blijkt nog altijd het grote voorbeeld te zijn voor telefoonfabrikanten. De beste smartphones van bijvoorbeeld Google, Huawei, Nokia, Sony volgen het spoor van de smartphone-uitvinder. Op hardware-gebied innoveren iPhones echter niet meer. De grootste vernieuwing van Apple's iPhone X-toptoestel is een flinke inhaalslag op het gebied van smartphone-schermen. Op MWC stellen veel smartphonemakers teleur: op hardwaregebied nauwelijks vernieuwing, hogere prijzen, te vaak verouderde Androidversies vol bloatware, generieke ontwerpen en een basale koptelefoonaansluiting wordt (nog altijd zonder zinnige argumenten) afgenomen. Ondanks dat componenten wat beter zijn en chips wat sneller zou je kunnen stellen dat je minder krijgt voor een hogere prijs.

Nokia 7 Plus

© PXimport

Parels

Is Mobile World Congres een opstapeling van teleurstellingen? Als je de topsmartphones ziet wel. Als je echter in een iets lagere prijscategorie kijkt, zie je opeens opvallend veel concurrentie en bijkomende innovatie. Natuurlijk vind je in deze prijscategorie de toptoestellen van 2017 terug, zoals de Galaxy S8, Huawei P10 en Nokia 8. Dat blijven ook in 2018 uitstekende keuzes. In deze prijscategorie tot 550 euro zijn er ook nieuwe interessante toestellen.

De show op MWC wordt vooral gestolen door Nokia. Vergeet de Nokia 8 Sirocco. De Nokia 7 Plus is een prachtsmartphone. Voor 400 euro krijg je goede specs en een lekker groot scherm, dualcam, grote accu (3800 mAh) en Android One. Met Android One wordt je toestel goed up to date gehouden met de recentste Androidversie en veiligheidsupdates. Daardoor doet de Nokia 7 Plus denken aan de Nexus 5 uit 2013. Helaas heeft Google de Nexus-smartphonelijn laten vallen voor de eigen Pixel-smartphones: die in de eerder omschreven teleurstellende en dure prijscategorie vallen.

Ook Asus laat zich steeds meer zien. Laat je door de nieuwe Zenfone 5 niet misleiden door het design-kopieerwerk van de dure iPhone X en de lege AI-marketingtermen waar Asus mee stroot. De Zenfone 5 is namelijk met 400 euro scherp geprijsd voor een toestel met een fraai scherm en geavanceerde dualcam. Voor 80 euro meer heb je zelfs de beste Qualcomm Snapdragon-processor en veel werk- en opslaggeheugen erbij.

MWC 2018: De beste smartphones zijn betaalbaar-15984639

© CIDimport

Als je liever kiest voor een vertrouwder merk zoals Samsung, dan is zelfs nog de Galaxy A8 een redelijk betaalbare optie. Onder de 500 euro doet deze smartphone weinig onder voor zo’n veel duurdere Galaxy S-evenknie.

Scherpe concurrentie

Wellicht komt het omdat in deze prijscategorie de markt wordt opgeschud door Chinese fabrikanten, zoals OnePlus, dat (gewoon hier in Europa) smartphones verkoopt met de specificaties van een toptoestel. Voor een prijs die binnen de perken blijft. Er zijn simpelweg andere fabrikanten die het voorbeeld stellen, en dat veel beter doen dan Apple. Ook mag Motorola genoemd worden, dat onder de 300 euro steevast de beste smartphones blijft afleveren, ondanks dat de concurrentie ook niet stilzit.

MWC 2018: De beste smartphones zijn betaalbaar-15984639

© CIDimport

De gebieden waar de dure topsmartphones niet in uitblinken, worden in goedkopere prijsklassen wél verkend. Ik noemde al Android One, het initiatief van Google om smartphones te voorzien van recente Androidversies zonder overbodige bloatware als virusscanners en dubbele apps als browsers en applicatiewinkels. Zo ben je veiliger en krijg je nieuwe functies als eerste: wat je eigenlijk juist zou verwachten bij de duurste smartphones.

Al sinds smartphones in opkomst zijn wordt er al geklaagd over de accuduur. Natuurlijk belasten de grote touchscreens en draadloze verbindingen de accu behoorlijk. Toch is de accucapaciteit van de meeste topsmartphones ongeveer gelijk gebleven (een enkele uitzondering daargelaten). De meeste Android-topsmartphones hebben een accucapaciteit van 3.000 mAh en de iPhone 8 slechts 1821 mAh. Terwijl in het middensegment een accucapaciteit van 4.000 of 5.000 mAh geen uitzondering meer is, wat een accuduur van drie dagen of zelfs meer inhoudt. Sterker nog, rust je een Motorola Z2 Play (449 euro) uit met een accu-module dan heb je in een klap respectievelijk 3.000 plus 3.490 mAh aan accucapaciteit.

De OnePlus 5 (linksonder) en OnePlus 5T verschillen niet veel van elkaar.

© PXimport

Concessies

Natuurlijk krijg je wel wat terug voor de hogere prijs van de topsmartphones. Vaak worden op design, scherm, pure rekenkracht en camera de goedkopere toestellen afgetroefd. Het staat echter niet in verhouding om hier ongeveer het dubbele voor neer te leggen, waardoor in 2018 de keuze voor een smartphone in de duurste categorie moeilijk te verantwoorden valt. Voor minder geld is de keuze reuze, en mag je gewoon je koptelefoon aansluiten. Zoals het hoort.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten