Pioneer DJ HDJ-X7 - Handig in de club, maar niet daarbuiten

Door: lub-snoek | 08 november 2017 10:45

Review

Tijdens ADE 2017 stroomde Amsterdam vol met producers en DJ’s vanuit de hele wereld. Pioneer DJ zou Pioneer DJ niet zijn als ze dit moment niet zouden aangrepen om een nieuwe koptelefoon in het zonnetje te zetten. Wij mochten iets langer in de ADE-sferen blijven hangen met de Pioneer DJ HDJ-X7.

Pioneer HDJ-X7

Prijs: 199 euro
Frequentierespons: 5Hz tot 30.000Hz
Drivers: 50mm
Impedantie: 36 Ohm
Gewicht: 312gram
Aansluitingen: 3.5mm en 6.5mm, 2.5mm op koptelefoon
Website www.pioneerdj.com
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Accessoires
  • Stevigheid
  • Geluidsbeeld in club
  • Minpunten
  • Strak
  • Geluidsbeeld in andere situaties

In de watten gelegd

De koptelefoon van Pioneer DJ maakt gelijk een sterke indruk. Met de vele extra’s en luxe verpakking wordt de hedendaagse DJ flink in de watten gelegd. De keuze in audiokabels is slim en maakt de HDJ-X7 veelzijdig: een regulier lang audiosnoer en een krulsnoer. In de club is een krulsnoer enorm handig, omdat de kabel dan niet gelijk strak staat als je iets te ver van je draaitafel wegloopt. Bij gebruik buiten de clubs zal een gewone kabel voor veel gebruikers handiger zijn. Welke configuratie je ook kiest, je kunt het allemaal makkelijk meenemen in de bijgeleverde opbergzak.

Het is belangrijk om op te merken dat de HDJ-X7 zelf een 2.5mm-koptelefooningang heeft. Je kunt de koptelefoon dus niet met een standaard 3.5mm- of 6.5mm-audiokabel gebruiken. De bijgeleverde audioabels zijn dan ook 2.5mm-naar-3.5mm-kabels, die je dankzij het opzetstuk kunt omzetten naar 2.5mm-naar-6.5mm. De 2.5mm-plug kun je dankzij een draaisysteem stevig vastdraaien, waardoor deze niet uit de koptelefoon schiet als de kabel strak staat.

Strak

Bij het uitpakken van de koptelefoon valt de stevigheid van de HDJ-X7 gelijk op. Dankzij de stevige plastic oorschelpen en enigszins flexibele band ziet de koptelefoon van Pioneer DJ eruit alsof ie wel een nachtje in een club kan doorhalen. De oorkussens vallen volledig over het oor, maar zijn niet erg dik. Hierdoor kan het gebeuren dat je oor de binnenkant van de oorschelp raakt en dat kan irriteren. Ook zit de koptelefoon vrij strak, waardoor het als een opluchting kan aanvoelen als ie tussen de set door even af mag. De strakke pasvorm zorgt voor een goede geluidsisolatie – belangrijk voor de DJ – maar maakt de koptelefoon minder comfortabel om bijvoorbeeld uren te gebruiken in de trein.

Het materiaal is goed bestand tegen zweet – wat vrij belangrijk is in een warme club. De koptelefoon voelt niet benauwd of vies aan nadat je ‘m een paar uur intensief gebruikt en is door zijn stugge vorm ook makkelijk schoon te maken.

Zoals het een DJ-koptelefoon beaamt, kunnen de oorschelpen bijna alle kanten op draaien. Zo hoef je de koptelefoon niet per se om je nek te hangen als je door één oorschelp het komende nummer wil inmixen.

Hoog en laag

Een rumoerige club is niet het moment om in alle rust te genieten van je muziek, en daar heeft Pioneer DJ duidelijk rekening mee gehouden. In het geluid van de HDJ-X7 hebben de lage- en hoge tonen dan ook duidelijk een boost gekregen. Dit is ook niet vreemd, aangezien de kick-drum en hi-hats handige indicaties zijn voor het tempo van de muziek.

In het werkveld is het geluidsbeeld van de Pioneer HDJ-X7 dus best handig, maar in een rustige omgeving kun je helaas goed horen dat het geluid verre van natuurgetrouw is. De lage tonen overstemmen al vrij snel het middengebied en de hoge tonen klinken in veel gevallen bijna schel. Hierdoor komt dancemuziek wel harder binnen, maar klinkt bijvoorbeeld rockmuziek veel minder vol dan je zou denken.

Door het beduidend minder sterke middengebied – de frequenties van spraak en zang en instrumenten als een piano – is de Pioneer DJ HDJ-X7 een stuk minder prettig om te gebruiken bij het bekijken van films of het luisteren van andere genres dan dance.

Het getekende geluidsbeeld maken de Pioneer HDJ-X7 ook niet geschikt voor producers. Zo zou je op basis van het geluid van de koptelefoon hoge en lage tonen al snel een beetje terugdraaien in je productie, om er vervolgens achter te komen dat deze tonen volledig afwezig zijn op het moment dat je je productie afspeelt op een geluidsinstallatie met een subtieler geluidsbeeld.

Geen alleskunner, wel een specialist

Pioneer DJ zet met de HDJ-X7 een stevige koptelefoon neer met leuke extra’s en een praktisch geluidsbeeld voor de disk jockey. De keuze uit twee kabels en de lengte hiervan zal voor veel DJ’s en andere gebruikers een verademing zijn, al zal de 2.5mm-ingang in de koptelefoon niet altijd even handig zijn – ondanks het handige systeem om de kabel vast te zetten.

Voor de club is de Pioneer HDJ-X7 dus een echte aanrader, maar door het geluidsbeeld is de koptelefoon daarbuiten niet echt nuttig. Muziek klinkt niet natuurgetrouw en video’s en films klinken al snel vervormd. Ook zit de koptelefoon zo strak dat het überhaupt lastig is om de HDJ-X7 een hele film lang op je hoofd te houden.

0 Reactie(s) op: Pioneer DJ HDJ-X7 - Handig in de club, maar niet daarbuiten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.