Action Henk!

Door: Erik Nusselder | 11 mei 2015 10:19

Review

Action Henk ziet er niet bepaald uit als een snelle actieheld. Hij is nogal dik en oogt ongewassen. Toch schiet hij door de levels als een kruising tussen Sonic en Mario. De game van de Nederlandse indiestudio Ragesquid draait dan ook volledig om snelheid. Het is typisch een game die makkelijk is op te pakken, maar waar je tijd in moet steken om echt goed te worden. Iedereen kan Henk naar het einde van het level loodsen, maar wat is nou precies de snelste manier?

Action Henk is een leuke speedrunner die je constant uitdaagt om je rondetijden te verbeteren. De game biedt meer diepgang dan je in eerste instantie zou verwachten, maar het is nou ook weer niet zo dat je het uren achter elkaar kunt spelen.

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Perfecte stijl, genoeg content, gevoel van snelheid, level editor, multiplayer
  • Minpunten
  • Mist diepgang

Kontglijden

De held heeft een aantal trucjes in zijn arsenaal om extra vaart te maken. Zijn belangrijkste vaardigheid is het glijden op zijn kont. Als je van een heuveltje afglijdt ga je sneller dan als je gewoon wandelt, maar heuvelop kun je natuurlijk juist niet op je kont gaan zitten. Daarnaast komt een snelle tijd vooral neer op finesse en het uit je hoofd leren van een level. Je kunt bijvoorbeeld beter over kleine heuveltjes heen springen, omdat je snelheid verliest als je omhoog loopt. Je wilt echter ook niet te ver springen, want dan verlies je juist weer vaart. Alhoewel, als je nou precies ver genoeg springt dat je met volle vaart in een afdaling terecht komt… Zolang je maar niet in een afgrond valt, want de vloer is van lava! 

Het spel heeft een indrukwekkende verzameling levels. Op elke baan kun je medailles verdienen, waarmee je vervolgens weer de volgende set levels ontgrendeld. Als je vastzit en even niet meer weet hoe je nu nóg sneller moet gaan kun je verschillende ghosts aanzetten, waar je weer nieuwe trucjes van kunt leren. Sowieso zijn er bronzen, zilveren en gouden ghosts die overeenkomen met de snelheid die je nodig hebt om die medailles te verdienen. Je kunt echter ook de aanval openen op je eigen snelste tijd, die van een vriend of die van de wereldrecordhouder.

Niet gekke Henkie
De gameplay heeft veel weg van Dorito’s Crash Course, een gratis game die op Xbox Live lanceerde. Het is jammer dat Ragesquid eigenlijk weinig aan dat concept eigenlijk. Henk krijgt in latere levels wel extra mogelijkheden, zoals een haak waarmee hij aan het plafond kan slingeren, maar dat zijn geen grote openbaringen die voor nieuwe gameplay zorgen. Ook kun je nieuwe personages vrijspelen door bepaalde levels te voltooien. Die hebben echter geen eigen vaardigheden waarmee je kunt experimenteren, het zijn slechts nieuwe skins voor je rennende poppetje. Action Henk draait dus enkel  om de korte levels die je steeds opnieuw speelt in de hoop de highscores van je vrienden of die van spelers over de hele wereld te verbeteren.

Gelukkig heeft de game emmers vol charme, die het geheel net wat interessanter maken. Action Henk is een ode aan oud speelgoed en speelt zich af in de kamer van een kind. De achtergronden van de levels zijn werkelijk volgestouwd met leuke details, zoals posters, speelgoed-dino’s en gitaren. Ook zijn er verschillende thema’s vrij te spelen. Vooral de disco-levels spatten van het scherm, mede door de flikkerende lampen en neongekleurde glijbanen.

Nog meer Henken
Action Henk biedt nog een paar extra’s. waarvan de level editor de belangrijkste is. Ook de multiplayer is erg geslaagd. Iedere speler krijgt een bepaalde hoeveelheid tijd om een level zo vaak mogelijk achter elkaar te spelen. Wie de snelste tijd heeft als de timer op nul staat, is de winnaar. Zo kun je competities met elkaar opzetten en in deze modus is Action Henk op zijn best. Je moet echter wel vrienden uitzoeken die er ongeveer even goed in zijn, want als jij het als expert opneemt tegen iemand die een level voor het eerst ziet heb je een onoverbrugbare voorsprong.

Al die extraatjes zorgen ervoor dat Action Henk je net even wat langer vast weet te houden dan soortgelijke titels. Je zult echter nooit uren kwijt zijn aan je speelsessie, tenzij je met een paar enthousiaste vrienden de multiplayer induikt. Er zijn genoeg levels om te spelen, maar de uitdaging is telkens hetzelfde: je moet de obstakels uit je hoofd leren en dan uitvogelen hoe je de vaart er zo goed mogelijk inhoudt. Het kost heel wat zweetdruppels om een perfecte run neer te kunnen zetten, maar de vraag is of je zin hebt om elk level zo vaak opnieuw te spelen.

0 Reactie(s) op: Action Henk!

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.