Call of Duty: Black Ops 3 - Biedt de shooter voldoende vernieuwing?

Door: gamersnet | 19 juni 2015 10:58

Games

Hebben we met de introductie van Call of Duty: Black Ops 3 weer voldoende reden om straks naar de winkel te rennen? Op de E3-beurs in Los Angeles konden wij al even met de nieuwe shooter spelen om het voor je uit te zoeken.

Advanced Warfare plaatste ons in de schoenen van supersoldaten, die dankzij hun Exoskelet razendsnel door de omgeving konden bewegen. Hoewel je soldaat in Black Ops 3 niet beschikt over zo'n fancy pak, draag je wel een jetpack op je rug en dat zorgt voor min of meer dezelfde gameplay. Hoewel je iets minder krachtig bent, heb je nog steeds de mogelijkheid om vliegensvlug naar voren te boosten of torenhoog te springen. Gelukkig verrijkt Treyarch dit met een nieuw technologisch snufje: de DNI.

De DNI is een soort computernetwerk dat geïmplanteerd is in elke soldaat. Hierdoor kun je niet alleen te allen tijde data en communicatie opvragen, je kunt ook eenvoudig computers hacken en zelfs je eigen biologische functies regelen. De DNI brengt tevens enkele handige krachten met zich mee, die cyber cores worden genoemd. Deze staan je bijvoorbeeld toe om drones te hacken of alle explosieven in je nabijheid te laten exploderen. Het zijn grappige en vaak handige krachten, maar ze doen wel erg sterk denken aan de Exoskelet-upgrades die we al kennen uit Advanced Warfare.

[video poster=http://movies2.gamersnet.nl//.jpg controls]http://movies2.gamersnet.nl/[/video]

Hoe meer zielen...

De grootste vernieuwing in Black Ops 3 is de mogelijkheid om de singleplayer met maximaal drie vrienden te doorploegen. De Call of Duty-franchise, die altijd al heeft gedraaid om de band die je hebt met je medesoldaten, leent zich hier perfect voor en dus is het eigenlijk verwonderlijk dat geen enkele COD-game deze mogelijkheid eerder bood. De coöperatieve gameplay die ik tot nu toe heb gezien ziet er goed uit en vooral de tactische mogelijkheden die de samenwerking met echte spelers biedt, zijn veelbelovend.

Tot slot introduceert Treyarch meer open omgevingen in Black Ops 3. Hierbij heb je meer vrijheid om zelf te kiezen hoe je de situatie aanpakt, wat vooral interessante tactische mogelijkheden oplevert wanneer je Black Ops 3 speelt met drie vrienden. De slimmere AI, die de posities van spelers en vijanden analyseert en op basis daarvan unieke combat-scenario's creëert, zorgt er bovendien voor dat geen enkele confrontatie hetzelfde is. De replay-waarde lijkt dus hoog!

Conclusie

De singleplayer van Call of Duty: Black Ops 3 laat me met gemixte gevoelens achter. Aan de ene kant doet de game weinig nieuws ten opzichte van Advanced Warfare, maar aan de andere kant is het ontzettend vet dat de spectaculaire Call of Duty singleplayer nu eindelijk in co-op te beleven is. Deze coöperatieve gameplay komt helemaal tot zijn recht in de open omgevingen, die je de mogelijkheid bieden om samen met je vrienden tactische plannen op te stellen. Het succes van de game valt of staat straks met de multiplayer. Pakt deze vet uit en voegt Treyarch genoeg vernieuwingen door, dan mogen PlayStation-gamers straks ontzettend blij zijn met Sony's exclusiviteitsdeal. Zo niet, dan lijkt het erop dat Black Ops 3 snel in de vergetelheid zal raken. De multiplayer gaan we in augustus checken op de Gamescom, dus houd GamersNET tegen die tijd goed in de gaten!

2 Reactie(s) op: Call of Duty: Black Ops 3 - Biedt de shooter voldoende vernieuwing?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 juni 2015 02:46 Anoniem
  Sorry maar torens hoog spingen dat kan niet in black ops 3 en daar bij klmt black ops 3 cker niet in vergetenheid vanwege de zombies in vahn we trust peace
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 juni 2015 22:54 Anoniem
  Deze spellen heb ik dus nooit iets gevonden. Men loopt maar wat rond te schieten in ene grote chaos en de opvolger is altijd nog erger dan de vorige. Ik noem dit crapware en laat staan al die crap games die men dient te spelen in third person. Heb me er dood aan geërgerd want heel de game play is naar de kl*te. Zo'n spellen, zoals Deus Ex wat wel een toppertje is, dienen altijd in first gespeeld te worden en het handige is als er een optie is om even naar third te schakelen. Dat dit nog niet wordt door gedrukt aan die gamemakers…jongens nog aan toe.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.