De PlayStation Classic is niet de nostalgische reis die het had kunnen zijn

Door: Lucas May | 13 december 2018 18:50

PlayStation Classic
Review

De retrohype is de afgelopen jaren niet te stoppen. De NES- en SNES Classic Mini waren dé hebbedingetjes voor (oud-)gamers die nostalgie koesteren voor het vroege werk van Nintendo. Sony heeft dit succes ook waargenomen en besloot het concept zonder blikken of blozen zelf te gebruiken voor de PlayStation Classic. Maar doet Sony er goed aan om het succes van Nintendo te volgen?

Sony PlayStation Classic

Prijs € 99,95
Website www.playstation.com
4
Score
40
Score: 40
  • Pluspunten
  • Nostalgische game-ervaring
  • Minpunten
  • Te duur
  • Gebrekkige emulatie
  • Game-aanbod

Bij de eerste ontmoeting maakt de PlayStation Classic een goede indruk. De kleine versie van de PlayStation ziet er net zo lief uit als zijn Nintendo-tegenhangers en is netjes afgewerkt. Het is op zichzelf al leuk om een kleine console te hebben, wat prachtig in het rijtje van action figures, special editions of andere gamemerchandise past. De PS Classic zelf verrast verder niet: het apparaat heeft een HDMI-uitgang, krijgt stroom via Micro USB en heeft normale USB-poorten voor de twee meegeleverde controllers.

Deze controllers in de handen houden voelt zo gek nog niet. De vorm van de PlayStation-controllers is door de jaren heen natuurlijk niet veel veranderd en is daardoor erg vergelijkbaar met de DualShock 4 en nagenoeg identiek aan de DualShock 3. Het gebruik van de controller voelt dus niet als iets archaïsch, wat wel bij de NES Classic Mini en in mindere mate de SNES Classic Mini het geval is. Een groot gemis is daarom wel het gebrek aan analoge sticks. Bij een controller die erg modern aanvoelt, hadden deze sticks niet misstaan. Vooral omdat de PlayStation verderop in zijn levensloop een geüpdatete controller (de eerste DualShock) kreeg waar wel analoge sticks en rumble in verwerkt zaten. Voor de nostalgiewaarde voegt het ontbreken van de sticks niet veel toe en frustreert dit eerder bij games die gebruikmaakten van de functies van de DualShock. Deze games zijn op de PlayStation Classic dus niet op de meest ideale manier te spelen, wat op bijvoorbeeld een PlayStation 3 wel kan.

PlayStation Classic
PlayStation Classic
PlayStation Classic

Vreemde line-up

Tijdens de aankondiging van de line-up ontstonden al veel vraagtekens over de twintig games die zijn gekozen. Nu de console uit is en we hem getest hebben, verdwijnen deze vraagtekens niet. Oké, de aanwezigheid van Metal Gear Solid, Final Fantasy 7, Twisted Metal en Tekken 3 is zonder twijfel fijn. Dit zijn klassiekers die de PlayStation-generatie definieerden en thuishoren op de PS Classic. Andere titels, zoals Rayman, de eerste Grand Theft Auto of Tom Clancy’s Rainbow Six zijn geen onaangename toevoegingen, maar zijn voor de meeste gamers niet de eerste titels waar ze aan denken bij Sony’s console. Nagenoeg meteen neem je het ontbreken van enkele essentiële games waar, wat niet wenselijk is bij een apparaat van 100 euro. Om er een paar te noemen: Gran Turismo, Crash Bandicoot, Tony Hawk’s Pro Skater (1 of 2), Medieval en Spyro the Dragon zijn stuk voor stuk PlayStation-iconen die de line-up stukken completer hadden kunnen maken.

Wel tof is dat er hierdoor een aantal games tussen staan die misschien niet heel bekend zijn, maar daarom juist verrassen. Vooral de 2D-actie in Mr. Driller en Super Puzzle Fighter 2 Turbo heeft de tand des tijds verrassend goed doorstaan. Ook een 3D-platformer als Jumping Flash!, die niet in elke PlayStation-verzameling te vinden is, geeft een interessante blik op de creatieve invullingen van vroeg 3D-gameontwerp. Bij sommige games is dit echter vooral leuk als geschiedenisles, maar is het spelen van de 3D-games té achterhaald. Waar de pixelart van de eerdere Nintendo-consoles nog goed werkt, zijn games als Battle Arena Toshinden, Cool Boarders 2 of Syphon Filter niet op elegante wijze oud geworden.

PlayStation Classic

Aparte emulatie

De games worden, net als de NES- en SNES Classic Mini, in 720p gepresenteerd en zien er goed scherp uit. De emulatie is nagenoeg vlekkeloos, wat mogelijk komt door het gebruik van de open source PCSX Re-Armed-emulator. Een nadeel is wel dat voor zes titels is gekozen om de Europese PAL-versie te gebruiken. Dit betekent dat de games in een iets hogere resolutie draaien, maar ze een lagere framerate hebben vanwege het feit dat tv’s in ons continent vroeger op 50Hz opereerden. De mix van Amerikaans NTSC en Europese PAL is een rare keuze, vooral omdat ook in Noord-Amerika de Europese versies worden gebruikt. In een vergelijking van Digital Foundry wordt duidelijk dat bijvoorbeeld Tekken 3 last heeft van een schokkend effect, omdat frames worden overgeslagen. Misschien hebben de meeste Europese gamers hier geen last van hebben - omdat ze niet beter gewend zijn - maar het is een pijnlijk voorbeeld van het imperfecte product dat Sony aflevert.

Verwacht verder geen uitbreide instellingen op de PlayStation Classic. Het beheren van savegames in je memory card en het gebruiken van één savestate per game zijn de weinige functies die de PlayStation Classic je laat doen. Terugspoelfuncties, fraaie omlijstingen of filters zijn niet te vinden in de menu’s van het kleine apparaat. Gelukkig kan je wel genieten van het bekende opstartgeluidje, dat een nostalgisch bommetje met zich meebrengt.

PlayStation Classic

Conclusie:

De PlayStation Classic weet helaas niet te overtuigen vanwege een gebrekkige game line-up, beperkte functionaliteit en rare keuzes omtrent emulatie en de controllers. Echte PlayStation-fans kunnen genot halen uit de nostalgische waarde van de goede games die er wel op staan en het leuke uiterlijk van de miniconsole. Een adviesprijs van 100 euro is echter te hoog om een gelimiteerd, nostalgisch reisje door de jaren ’90 te verantwoorden. Helaas is de PlayStation Classic geen goede samenvatting van waarom de eerste console van Sony zo geliefd en succesvol was.

Game line-up: Battle Arena Toshinden, Cool Boarders 2, Destruction Derby, Final Fantasy 7, Grand Theft Auto, Intelligent Qube, Jumping Flash, Metal Gear Solid, Mr Driller, Oddworld: Abe's Oddysee, Rayman, Resident Evil Director's Cut, Revelations: Persona, R4 Ridge Racer Type 4, Super Puzzle Fighter 2 Turbo, Syphon Filter, Tekken 3, Tom Clancy's Rainbow Six, Twisted Metal, Wild Arms

0 Reactie(s) op: De PlayStation Classic is niet de nostalgische reis die het had kunnen zijn

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.