Evolve

Door: gamersnet | 12 februari 2015 10:13

Games

PS4 REVIEW - Zoals ik in mijn recente column al schreef, heeft Turtle Rock Studios een behoorlijke reputatie hoog te houden. Left 4 Dead was een heerlijke serie en beide delen wisten mij goed te boeien. Coöperatief knallen zoals je dat maar weinig ziet, in een leuke setting. Precies dezelfde ingrediënten zijn ook aanwezig in Evolve. Weet deze game ook te overtuigen? Lees snel verder!

7/10
7/10
PS4 REVIEW - Zoals ik in mijn recente column al schreef, heeft Turtle Rock Studios een behoorlijke reputatie hoog te houden. Left 4 Dead was een heerlijke serie en beide delen wisten mij goed te boeien. Coöperatief knallen zoals je dat maar weinig ziet, in een leuke setting. Precies dezelfde ingrediënten zijn ook aanwezig in Evolve. Weet deze game ook te overtuigen? Lees snel verder!

Pain in the ass

In de toekomst is de mensheid druk bezig om andere planeten te koloniseren. We zoeken nieuwe werelden die bewoonbaar zijn en de planeet Shear ziet er van een afstandje goed uit. Er is alleen wat wildlife om mee af te rekenen, dus we sturen een groepje jagers op pad om de planeet veilig te stellen. Deze 'Hunters' ontdekken echter snel dat Shear geen gezellige planeet is om een nieuwe samenleving te starten. Naast gevaarlijke dieren wordt de planeet geteisterd door een heus monster! Kortom, een verhaal met de diepgang van een liefdesbaby van Barbie en Roy Donders. De praktijk is dat je gewoon lekker de actie op mag gaan zoeken, als monster of één van de vier jagers.

De jagers zijn in vier klassen onderverdeeld: Assault, Support, Medic en Trapper. Drie vrij herkenbare varianten, met alleen de Trapper als enigszins opvallende verschijning. De Trapper is degene die in staat is om het monster op te sporen en aan het begin van een potje is dit dus een ideaal persoon om het groepje jagers aan te voeren. Daarnaast beschikt de Trapper over mogelijkheden om het monster te vertragen of in een bepaald gebied tijdelijk vast te pinnen. Een echte pain in the ass voor het monster dus.

Qua monsters is de keuze in eerste instantie beperkt tot alleen Goliath. Dit lompe beest kan klimmen, springen, rotsen gooien, vuur spuwen, keihard op de grond rammen... van alles wat eigenlijk, vooral met veel lomp geweld. Al spelende krijg je ook de beschikking over Kraken en (stiekem de tofste tot dusver) Wraith. Kraken kan vliegen en heeft elektrische aanvallen tot zijn/haar beschikking, wat de nodige tactische consequenties heeft. Wapens die goed op korte afstand werken zijn niet echt effectief tegenover een monster in de lucht. Wraith is de snelle, sneaky vijand die in hoog tempo jagers kan aanvallen. Zo heeft Wraith de toffe vaardigheid Abduction, waarmee je vanaf grote afstand een jager kunt uitzoeken, op hoge snelheid erheen vliegt en vervolgens de jager meesleurt naar een andere plek. Ideaal om een jager van de groep te isoleren, want als groep zijn de jagers natuurlijk op hun sterkst. De balans hierbij wordt gewaarborgd door het incasseringsvermogen van de monsters. Wraith heeft maar weinig bescherming en dient dus goed uit te kijken, terwijl je met Goliath wat gemakkelijker de open confrontatie kunt aangaan.

[video poster=http://movies2.gamersnet.nl//movies/2014/evolve/evolve_alles_over_de_monsters_van_evolve_hd1080p.jpg controls]http://movies2.gamersnet.nl//movies/2014/evolve/evolve_alles_over_de_monsters_van_evolve_hd1080p.mp4[/video]

Onder vuur

In het begin ben je als monster kwetsbaar. Het afslachten van wilde dieren is hard nodig om jezelf te voeden en uiteindelijk te evolueren naar een hoger niveau. Ga je een niveau omhoog, dan brengt dat extra krachten en mogelijkheden met zich mee. Logischerwijs is het aan de jagers om zo snel mogelijk het monster op te sporen en onder vuur te nemen. Hoe langer het duurt om het monster te vinden, hoe groter de kans dat hij al een stuk sterker is geworden. Teamwork staat hierbij voorop, want als groep jagers kan je echt elkaars skills goed benutten.

Voor de solisten onder ons is er goed nieuws, want Evolve kan je ook in je eentje spelen. De lege plekken worden dan opgevuld door bots, die verrassend genoeg heel behoorlijk presteren. Het blijft minder leuk dan succesvol zijn met andere spelers, maar het is een ideale optie om te wennen aan de game en de mogelijkheden te verkennen. Bijvoorbeeld de mogelijkheden van de levels, die veel verticale gameplay met zich meebrengen, dankzij rotsen en andere hoger gelegen gebieden.

[video poster=http://movies2.gamersnet.nl//movies/2014/evolve/evolve_intro_cinematic_hd1080p.jpg controls]http://movies2.gamersnet.nl//movies/2014/evolve/evolve_intro_cinematic_hd1080p.mp4[/video]

Onhandig

Blijft Evolve boeiend op de lange termijn? Ik betwijfel het een beetje. Het is lovenswaardig dat de game echt wat anders probeert te doen, maar helaas valt de gameplay voor je gevoel al snel in herhaling. Daar komt nog bij dat de besturing vreemd genoeg wat grof, bijna onhandig aanvoelt. De finesse die Left 4 Dead kende ontbreekt en dat is zonde. Zonder kennis van je sterke punten, als jager of als monster, ben je ook nog eens snel geneigd om tot het rammen op knoppen over te gaan. Heel zonde, want de omgeving en verschillende aanvallen en wapens laten zich wel goed lenen voor variatie.

Qua spelmodi is er in elk geval nog wel wat variatie aanwezig. Naast de standaard Hunt-modus kan je ook aan de slag met Nest (vernietig eieren van het monster in de map), Rescue (bescherm mede-kolonisten en help hen ontsnappen) en Defend (verdedig generators). Ten slotte is er nog de campaign-achtige modus Evacuation, een serie van 5 rondes met verschillende spelmodi.

[video poster=http://movies2.gamersnet.nl//movies/2014/evolve/evolve_launch_trailer_hd1080p.jpg controls]http://movies2.gamersnet.nl//movies/2014/evolve/evolve_launch_trailer_hd1080p.mp4[/video]

Als we kritisch zijn, valt ook op dat het levelen wat traag kan verlopen en dat het moeilijk kan zijn om online als monster aan de slag te gaan. Dat laatste klinkt misschien vreemd, maar op basis van je voorkeur wordt bepaald wie van de 5 spelers monster wordt en wie er de jagers zijn. En natuurlijk wil bijna iedereen als monster aan de slag.

Conclusie

Maakt Evolve de hooggespannen verwachtingen waar? Grotendeels wel. Het concept van 4 versus 1 is tof uitgewerkt, samenwerken betaalt zich absoluut uit en er is veel diversiteit en variatie mogelijk met verschillende spelmodi en vrij te spelen personages en monsters. Helaas gaat de progressie wat traag, kan de besturing nog wat verfijning gebruiken en kan het geheel, ondanks verschillende spelmodi, voor je gevoel snel in herhaling vallen. Heb je echter het geduld om te investeren in het verkennen van de omgeving en de ontwikkeling van je personages? En heb je een goede groep vrienden online tot je beschikking? Dan is Evolve een game waar je maanden plezier aan zult beleven.

0 Reactie(s) op: Evolve

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.