Gamemodus Windows 10: wat heb je eraan?

Door: Wesley Akkerman | 28 maart 2022 11:05

Blog

Sommige computers kunnen wat hulp gebruiken tijdens het gamen. Dat is waar de gamemodus van Windows 10 om de hoek komt kijken. Heb je daar nu daadwerkelijk iets aan of zie je er vrij weinig van als je hem activeert?

Bij sommige games valt het meer op dan bij andere games: haperingen in beeld, een te lage framerate (waardoor de beelden niet soepel lopen) en meer van dat soort ongein. Meestal komt dat doordat je hardware achterloopt op de nieuwe games die je wil spelen. Als je in zo’n situatie zit, dan kun je een keertje de Windows 10-gamemodus proberen. 

Wanneer je deze modus activeert, dan prioriteert het systeem alle resources die beschikbaar zijn voor het soepel afspelen van een spel. Het gaat met name om de opties die de processor en de grafische kaart te bieden hebben. Ondertussen worden notificaties en Windows Updates geblokkeerd en verschijnen er ook geen driverupdates.

assassin's creed

Gamemodus Windows 10: zie je verschil?

Vooral de mensen die een computer hebben die drie tot vier jaar oud is zullen merken dat een game veel soepeler draait wanneer ze de gamemodus activeren. Niet alle problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon, maar je komt ze wel minder vaak tegen. En dat is goed nieuws. Een pc draait allerlei processen op de achtergrond en wellicht heb je ook een browser open (omdat je stiekem wil opzoeken hoe je voorbij die ene puzzel of baas komt); dat kan allemaal voor problemen zorgen. 

Helaas is er niet echt een lijst met specs beschikbaar voor pc’s die het meeste profijt hebben van de gamemodus en jouw ervaring zal mogelijk anders zijn, maar weet dat de modus z’n werk doet.

Gamemodus werkt niet?

Dan plaatsen we nog een kleine kanttekening bij de software: niet elk spel is compatible. Ook nu brengt Microsoft helaas geen lijst met games uit die wel compatible zijn. Maar wanneer een spel wel met de gamemodus werkt, dan wordt dat automatisch herkend door het systeem. Vraag je je dus af of de gamemodus wel iets uithaalt nadat je hem activeerde en je hebt het idee van niet, dan werkt het spel in kwestie er dus niet mee. Dat is heel jammer, maar niets aan te doen.

Windows 11 heeft overigens ook een gamemodus en die vind je op precies dezelfde plek als op Windows 10. Je vindt hem binnen de app Instellingen. De werking van de app is hetzelfde. Lees hier meer over optimaal gamen op Windows.

0 Reactie(s) op: Gamemodus Windows 10: wat heb je eraan?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.