Google Stadia: zo gebruik je je eigen controllers

Door: Wesley Akkerman | 09 mei 2020 09:30

Google Stadia
How To

Gamestreamingdienst Google Stadia staat toe dat je je eigen controllers gebruikt tijdens het gamen. Zo ben je niet afhankelijk van de controller die je mogelijk bij het Founders of Premiere-pakket gekocht hebt. Welke controllers je kunt gebruiken en hoe je ze aansluit, lees je hier.

Als je via de Google Chromecast Ultra speelt, dan ben je helaas nog aangewezen op de Stadia-controller, waar de meningen over verdeeld zijn. Speel je echter op je pc of smartphone, dan heb je de keuze uit een aantal populaire controllers. We beginnen met de PlayStation 4-controller.

PlayStation 4-controller (DualShock 4)

Je kunt de DualShock 4-controller zowel draadloos als met draad gebruiken. Je hebt daarvoor wel Google Chrome-versie 77 of hoger nodig. Je koppelt de controller aan je pc middels een micro-usb-kabel, bijvoorbeeld de kabel die bij de controller hoort. Sluit je de controller aan, dan worden de drivers automatisch gedownload.

Ook kun je de controller gebruiken op Android-apparaten met Android 10 of hoger, met en zonder draad. Voor beide platformen geldt dat je voor een draadloze verbinding de paarmodus moet activeren op de DualShock 4 (en de andere devices). Dat doe je door de Share- en Play-knop tegelijkertijd in te drukken. De lichtbalk achterop de controller knippert wanneer de modus geactiveerd is.

Xbox One-controller

Voor de Xbox One-controller geldt hetzelfde. Je kunt het bedraad en draadloos gebruiken. Draadloos gaat via bluetooth, bedraad met een micro-usb-kabel. Niet alle Xbox One-controllers ondersteunen helaas bluetooth. Heeft je controller een 3.5mm-aansluiting onderop, dan weet je ook dat bluetooth aanwezig is.

Om de bluetoothmodus te activeren, houd je de Xbox-knop in het midden even vast. Druk vervolgens op de Connect-knop, en houd ook die even vast (je houdt dus beide knoppen vast). Zodra het logo begint te knipperen, dan ben je in de paarmodus. Zet nu ook je pc of smartphone in die modus en je kunt beginnen met gamen.

Google Stadia

Nintendo Switch Pro Controller

Officieel biedt de Nintendo Switch Pro Controller geen ondersteuning aan. Maar omdat er gewoon bluetooth op zit, kun je het prima een keer proberen. Via de pc kan dat via bluetooth of de meegeleverde usb-c-kabel. Via Android 10 werkt helaas alleen de bluetoothmodus.

Je activeert de paarmodus van de Switch Pro-controller door de sync-knop een tijdje in te drukken. Je pc of smartphone ziet de controller vanzelf wanneer je zoekt naar bluetooth devices. Als de koppeling gelukt is, kun je beginnen met spelen. Het kan zijn dat het lijkt alsof de verbinding niet gelukt is doordat het led-lampje op de controller blijft knipperen, maar als het goed is kunt je gewoon spelen.

Overige controllers

Er zijn nog een paar controllers die je kunt gebruiken met Google Stadia, zoals de Xbox One Elite-, Xbox 360- en Xbox Adaptive-controllers. Je kunt zelf nog andere controllers proberen, met draad of via bluetooth. Je ervaringen zullen dan misschien tegenvallen. Maar als je een controller hebt liggen die hierboven niet genoemd wordt en het is de enige die je hebt, dan is dat het proberen waard.

1 Reactie(s) op: Google Stadia: zo gebruik je je eigen controllers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 6 juni 2020 08:46 kimjoongsik131
    I’m much pleased with your good work. you have good knowledge for article writing and this article is amazing. I am waiting for your next article…. Thank you so much
    http://friv2020.icu
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.