Mario Tennis: Ultra Smash

Door: Joe van Burik | 20 juli 2012 07:46

Games

Mario Tennis is misschien wel de beste sportieve spin-offreeks van Mario's reguliere avonturen. Vooruit, na Mario Kart dan. Feit is dat de even robuuste als toegankelijke gameplay van de serie ons vaak uitstekend vermaakt hebben. Jammer genoeg is die essentie vrijwel compleet uitgehold in het nieuwste deel voor de Wii U.

Mario Tennis: Ultra Smash mist een hoop ballen en mept de rest eigenlijk in het net. Serveer ons de volgende keer iets beters, Nintendo!

4
Score
40
Score: 40
  • Pluspunten
  • Bij vlagen vermakelijk dankzij herkenbare fijne besturing
  • Minpunten
  • Geen fatsoenlijke carrière- of toernooistand, Mega Mushrooms verstoren spelverloop, zeer bekrompen online mogelijkheden

Het is even schrikken wanneer je voor het eerst door de menu's van Mario Tennis: Ultra Smash navigeert. Er zijn genoeg mogelijkheden om even snel een balletje te slaan, maar de zoektocht naar een fatsoenlijke carrière- of toernooistand is tevergeefs. Wel kun je het in tiebreaks opnemen tegen een reeks steeds moeilijker wordende tegenstanders, wat in essentie misschien op hetzelfde neerkomt, maar verre van dezelfde sportieve beleving biedt.

Opladen

Wanneer je het veld toch voor een potje betreed hebt, is het een fijne meevaller dat de besturing even rechttoe rechtaan is als altijd: lopen met de stick, slaan met de knoppen. Nog altijd kun je een slag opladen door al voordat de bal bij jou is op de knop te drukken. Ook kun je, net als in Mario Tennis Open op de 3DS, met een druk op de juiste knop op het juiste moment je slag nóg meer power meegeven. Het geeft telkens weer voldoening om met de juiste timing de bal uit de lucht te onderscheppen – letterlijk, dankzij zogenoemde Jump Shots – en 'm met een loeiharde knal terug te sturen. Een opvallende tegenvaller voor liefhebbers van de Wii-afstandsbediening is overigens de omissie van bewegingsgevoelige input, iets wat de game een stuk aantrekkelijker had kunnen maken uit sportief oogpunt.

De grote gamechanger zou in dit geval gevormd moeten worden door de uit andere Mario-games bekende Mega Mushrooms, waarmee je in één keer vijf keer zo groot wordt. Ze verschijnen in de loop van potjes op het veld en verhogen tijdelijk de kracht en het bereik van je tennisser. Doorgaans ontvangen beide spelers vlak na elkaar de power-up, waarna het spel verandert in een soort tafeltennis. Dat is even best leuk, maar in de praktijk verstoort de willekeur het spelritme – zeker wanneer je een gemakkelijke bal mist omdat je tijdens het ontvangen plots weer klein wordt. Gelukkig kun je, net als voorheen, ook zonder al deze gekkigheid een puur potje tennissen.

Onbegrijpelijk

Online kan er ook tegen anderen gespeeld worden, maar dan wel op een manier die nog slechter is dan toen Nintendo tien jaar geleden begon met online multiplayer. Het is werkelijk onbegrijpelijk waarom je het louter tegen willekeurige spelers kunt opnemen en niet rechtstreeks tegen je vrienden. Bovendien snappen we niet waarom je na elk potje – dat jammer genoeg maximaal twee ernstig verkorte sets kan duren – gedwongen wordt om een nieuwe tegenstander te zoeken. Gelukkig kun je lokaal wel gewoon met z'n vieren spelen volgens je eigen regels.

De Smash Bros.-achtige mogelijkheid om je amiibo in te zetten en te trainen is best geinig, maar voegt in het licht van de andere gebreken weinig toe. Dat geldt al helemaal voor de flauwe stand waarin je een soort volleybal zo vaak mogelijk dient over te slaan. Gelukkig ziet de game er wel acceptabel uit, maar ook weer niet zo spetterend en afwisselend als we gehoopt hadden, getuige hetzelfde stadion waarin elk potje plaatsvindt. Ook wordt de wisselwerking tussen het tv-scherm en je GamePad nauwelijks benut – een fatsoenlijke dynamische camera waarmee het spel als een echte tenniswedstrijd in beeld komt, was bijvoorbeeld erg tof geweest.

Het is dan ook moeilijk om deze game aan te bevelen. Mocht je echt graag willen tennissen met Mario en z'n vrienden, haal dan een eerder deel voor een prikkie in huis. Bij voorkeur de uitstekende Nintendo 64-versie, die weliswaar (nog) niet rechtstreeks op de Wii U gespeeld kan worden, maar wel te vinden is in de Virtual Console van de Wii.

Mario Tennis: Ultra Smash is vanaf vrijdag 20 november verkrijgbaar voor Wii U.

0 Reactie(s) op: Mario Tennis: Ultra Smash

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.