Dit is waarom jij de Xbox One X wil hebben - of niet?

Door: gamer-nl | 03 november 2017 13:47

Xbox One X
Review

Wanneer de Xbox One X op 7 november in de winkels ligt, is het de krachtigste console op aarde. Die terminologie gebruikt Microsoft al sinds de E3 van 2016 maar al te graag. Nu we de console zelf hebben kunnen testen, gaan we op zoek naar het antwoord op de vraag: moet je de Xbox One X in huis halen?

Op de E3 2016 onthulde Microsoft Project Scorpio, de volgende generatie Xbox die speciaal bedoeld zou zijn voor 4K-gaming en virtual reality. Die aankondiging kwam dus nog voor die van de PlayStation 4 Pro… die inmiddels al een jaar in de winkels ligt. Volgens Microsoft gaf de lange periode tot de release ontwikkelaars genoeg tijd om 4K-content te kunnen maken.

Na een naamwisseling van Project Scorpio naar Xbox One X staat de console van Microsoft nu weer boven de PlayStation 4, in ieder geval als het om pure power gaat.

Xbox One X

Wat is het precies?

De Xbox One X is in principe een krachtigere versie van de Xbox One (S). Met een acht core-cpu geklokt op 2.3 GHz, 12GB GDDR5-geheugen en een custom gpu die zes teraflops aan rekenkracht levert (in theorie te vergelijken met de Nvidia Titan XP), is het moeilijk een pc te vinden die voor dezelfde prijs vergelijkbare prestaties levert. Hoewel een pc later uitgebreid kan worden en veelzijdiger is dan een console, is de One X een imposant pakket voor z’n prijskaartje van 500 euro.

Met de Xbox One X wil Microsoft de One S overigens niet vervangen. De One X is op dit moment bedoeld als premium-console en er zijn geen games exclusief voor het systeem. Van een compleet nieuwe generatie is dus geen sprake.

Het design van de console heeft logischerwijs veel weg van de One S, die vorig jaar uitkwam. Gelukkig is de One X, evenals de One S, verticaal neer te zetten, wat bij de originele Xbox One uit 2013, tot teleurstelling van velen, geen mogelijkheid was.

De compacte vorm van de console is nog steeds een grote verbetering ten opzichte van de eerste One, die meer weghad van een stoffige videorecorder dan een aantrekkelijke gameconsole.

Het grootste uiterlijke verschil tussen de One S en de One X is nog wel de kleur. In plaats van wit is de behuizing nu mat donkergrijs. Verder is de locatie van de discdrive iets meer naar de buitenkant verschoven, wat de console een nog slanker uiterlijk geeft. Qua design is de One X wellicht niet gedurfd, maar absoluut stijlvol.

Achterop de One X vind je nog steeds aansluitingen voor stroom, HDMI In, HDMI Out, Optical Audio, Ethernet, USB en Infrarood. Het zal niemand verrassen dat een toegewijde Kinect-aansluiting ontbreekt, wat overigens ook bij de One S al het geval was. De controller biedt dit keer geen vernieuwingen, behalve de bijpassende donkergrijze kleur, en dat was wat ons betreft ook niet nodig; de kwaliteit van de Xbox One-controller is nog steeds uitstekend.

Xbox One X

Wat heb je er nou aan?

Het doel van de Xbox One X is om games in verhoogde grafische kwaliteit te kunnen vertonen. Dit gebeurt op verschillende manieren, waarvan de 4K-resolutie het belangrijkst is. Titels die 4K Ultra HD ondersteunen, worden afgebeeld met meer pixels, waardoor het beeld vele malen scherper is. 4K komt echter in verschillende soorten: checkerboard, dynamisch en native. Checkerboarding is een manier om 3D-graphics te upscalen, terwijl in dynamisch 4K de daadwerkelijke resolutie van de graphics wordt aangepast afhankelijk van hoe veeleisend de gameplay is op dat moment. Native 4K is wanneer een game ook echt in een resolutie van 3840x2160 wordt gerenderd en vraagt het meest van je systeem.

Microsoft geeft niet aan welke vorm van 4K Ultra HD een game gebruikt, waardoor gamers uiteindelijk afhankelijk zijn van de developers om informatie te vinden over de gehanteerde techniek.

Alle vormen van 4K zijn een verbetering ten opzichte van een 1080p-weergave, mits er een geschikte tv gebruikt wordt natuurlijk. Het liefst speel je games in native 4K, wat duidelijk voor meer detail zorgt.

Naast de verhoogde resolutie zorgt de hardware in de One X ook voor verbeterde laadtijden, hogere framerates en textures in een hogere resolutie zorgen, wat oppervlakten van 3D-objecten meer details geeft. Gecombineerd met de realistischere kleurenweergave van HDR (High Dynamic Range, wat overigens ook al beschikbaar was op One S) is de visuele presentatie van games om verliefd op te worden. De stap van 1080p naar 4K is misschien minder groot dan van SD naar HD, maar de hele 4K-beleving is een onbetwiste kwaliteitsboost voor gamen in de woonkamer.

Xbox One X

En verder?

Ook gamers die geen 4K-televisie bezitten, hebben baat bij de One X. Zo is de framerate hoger en worden visuele verbeteringen als 16xAF texture filtering en geforceerde V-sync automatisch toegepast. Interessant is ook dat nu een resolutie van 1440p wordt ondersteund, wat leuk is voor gamers met een monitor die deze resolutie aankan.

Naast de upgrade in prestaties zijn er geen noemenswaardige verbeteringen in de One X te vinden. Net als de Xbox One S kunnen Ultra HD blu-rays worden afgespeeld, wat de PlayStation 4 Pro overigens niet kan. Streamingdiensten als Netflix en YouTube zijn tevens in 4K beschikbaar, maar ook dit was al mogelijk op de goedkopere S-variant.

Het zal geen verrassing zijn, maar de Xbox One X blijft een Xbox One. De userinterface voor Xbox One is recent weer geüpdatet en doet zijn werk, maar heeft nog steeds last van onoverzichtelijkheid in de menu’s. De mogelijkheid om originele Xbox-games af te spelen, is er eentje die wij erg kunnen waarderen, maar ook hiervoor is geen One X nodig.

De nieuwe console is vooralsnog geen indicatie dat er veranderingen gaan plaatsvinden in de positie van Microsoft ten opzichte van Sony en Nintendo. Het aantal exclusives voor Xbox One blijft, op de voorlopige exclusiviteit van PlayerUnknown’s Battlegrounds na, op een laag pitje staan en veel third party-uitgevers kiezen ervoor om games eerder voor Sony’s console of de razend populaire Switch uit te gaan brengen.

4K

De (vr-)toekomst

Tijdens de initiële aankondiging beloofde Microsoft dat de One X hoge kwaliteit virtual reality zou gaan ondersteunen. Het is op dit moment echter akelig stil rondom deze nieuwe manier van games beleven. Xbox-baas Phil Spencer vertelde in juni aan Giant Bomb dat de kracht van de One X meer dan voldoende is om een virtual of mixed reality-ervaring te ondersteunen; het probleem is volgens hem echter dat ze nog niet weten hoe ze de console-omgeving, meestal de woonkamer, moeten gebruiken voor vr-ervaringen. Spencer zegt tevens dat het jaren kan duren voor een draadloze Windows Mixed Reality-headset wordt geïntegreerd met een Xbox One X. Enthousiastelingen hoeven dus duidelijk nog geen Xbox One X in huis te halen om te genieten van eventuele vr- of mr-ervaringen in de toekomst.

Op dit moment staan er veel games in de planning om ‘Enhanced’ voor Xbox One X te worden, hoewel de omschrijving nog niet verder gaat dan ‘beter op Xbox One X’ of gewoonweg 4K. De grote vraag is nu nog in hoeverre ontwikkelaars de One X gaan ondersteunen. Om een optimale performance uit het apparaat te halen, is tijd en geld nodig. Het is dan ook maar de vraag hoe groot het verschil tussen multiplatformgames op PS4 Pro en Xbox One X in de toekomst gaat worden. Op het moment van schrijven kunnen we nog geen vergelijking maken tussen de precieze prestaties van third party-games op beide platforms vanwege het gebrek aan 4K-updates, dus is het nog onduidelijk in hoeverre de ervaring op de Xbox One X ook echt beter is dan op een PS4 Pro. De PlayStation 4 Pro is misschien niet zo krachtig als de Xbox One X, maar kan games prima in checkerboarding of dynamische 4K-resolutie vertonen.

Xbox One X

Voor wie is de Xbox One X dan bedoeld?

Met zes teraflops aan grafische krachtpatserij is de Xbox One X de meest premium console op de markt. De games die we erop hebben gespeeld, zien er fenomenaal uit en maken ons uitermate enthousiast over gamen in native 4K in de woonkamer. Voor gamers die geen 4K-televisie in huis hebben en ook niet van plan zijn die binnenkort te gaan halen, zijn er weinig redenen om de upgrade te rechtvaardigen. Heb je wel een 4K-tv in huis staan, dan is de upgrade alleen aan te raden voor gamers die echt het onderste uit de kan willen halen om de allerbeste versie van multiplatform games te kunnen spelen. Alle voor- en nadelen van de Xbox One zijn nog steeds aanwezig bij de Xbox One X, dus als je eerder geen interesse had om het ecosysteem van Microsoft binnen te stappen, zal de 4K-resolutie hoogstwaarschijnlijk niet genoeg zijn om je over te halen.

De Xbox One X is vanaf 7 november beschikbaar voor een adviesprijs van 499,99 euro.

0 Reactie(s) op: Dit is waarom jij de Xbox One X wil hebben - of niet?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.