Monster Hunter 4 Ultimate

Door: gamersnet | 15 februari 2015 19:57

Review

3DS REVIEW - Enkele jaren geleden konden handheldgamers al geheel opgaan in de dinojacht in Monster Hunter 3: Ultimate. Persoonlijk was ik toen behoorlijk verrast door het niveau dat 3DS-games konden bereiken. Een enorme open en diepgaande 3D-wereld op je handheld? Kon dat eindelijk? Capcom vond dat echter niet genoeg en wil met Monster Hunter 4 Ultimate nog meer doen! Maar lukt het de ontwikkelaar ook? Het antwoord is ja en nee...

8/10
8/10
3DS REVIEW - Enkele jaren geleden konden handheldgamers al geheel opgaan in de dinojacht in Monster Hunter 3: Ultimate. Persoonlijk was ik toen behoorlijk verrast door het niveau dat 3DS-games konden bereiken. Een enorme open en diepgaande 3D-wereld op je handheld? Kon dat eindelijk? Capcom vond dat echter niet genoeg en wil met Monster Hunter 4 Ultimate nog meer doen! Maar lukt het de ontwikkelaar ook? Het antwoord is ja en nee...

Dinobabystapjes?

Het grootste nieuwe woord voor deze Monster Hunter-titel lijkt 'toegankelijkheid' te zijn. Hoewel de voorgaande delen stuk voor stuk indrukwekkende games waren, was er op gebied van toegankelijkheid namelijk nog genoeg te leren. Zo bestaat de franchise uit nogal wat complexe gameplaysystemen, die een hoop uitleg nodig hebben. Daarom heeft Monster Hunter 4 Ultimate nu een groter verhaal, waarbij je als het ware stap voor stap de monsterwerelden wordt ingeleid. Of het genoeg is, is maar de vraag. Want veel meer dan de basis krijg je eigenlijk nog steeds niet mee. Het blijft dan ook een moeilijke titel om goed in te komen.

Maar zit je er eindelijk echt in? Dan wil je eigenlijk vooral meer en meer. De kern van de game staat namelijk nog steeds als een huis. Nog altijd gaat het in de game, zoals de naam al suggereert, om het jagen op monsters. Samen met maximaal drie vrienden of alleen ga je namelijk achter allerlei 'gruwelijke' wezens aan en kun je ze vervolgens villen om allerlei ledematen mee te nemen. Die kun je vervolgens voor een hoop geld verkopen of zelf gebruiken om zo je wapens en uitrustingen flink te verbeteren. Door iedere keer grotere monsters te pakken kun je elke keer weer net iets sterker worden om zo nóg grotere monsters te pakken. En voìla, daar heb je de essentie van de game in een notendop! Al kun je daar gemakkelijk honderden uren aan kwijt raken.

[video poster=http://movies2.gamersnet.nl//movies/2014/monster_hunter_4g/monster_hunter_4_ultimate_lanceringstrailer_hd720p.jpg controls]http://movies2.gamersnet.nl//movies/2014/monster_hunter_4g/monster_hunter_4_ultimate_lanceringstrailer_hd720p.mp4[/video]

De levenslijn van de serie zit hem nog altijd verpakt in de wapens. Waar de keuze voor een bepaald strijdgerei normaal slechts zorgt voor een kleine impact in een game, maakt of breekt hij je karakter in Monster Hunter 4 Ultimate. Want bijvoorbeeld hoe groter je wapen, hoe langer het zal duren voordat je hem op de schedel van een dino kunt parkeren. Daarbij moet je ook leren wanneer je agressief wordt of juist even wegrolt van je prooi. Het vergt daarom een hoop training voor je goed en wel in staat bent om de zwaardere monsters te lijf te gaan. Maar als je dan eindelijk je eerste grote monsters velt, dan voel je hoe heerlijk het is om dat oerinstinct te volgen.

Vernieuwing!

Zoals ik al eerder zei kent deze game uiteraard wat vernieuwing ten opzichte van de eerdere delen. Zo kent Monster Hunter 4 Ultimate een grote lijst aan tutorials die je wegwijs maken in de wereld en ook bijvoorbeeld met de wapens. Daarnaast zit er nu ook een groter verhaal in, waarbij je op onderzoek gaat naar speciale kristallen die invloed hebben op de vele monsters. Om meer informatie te vinden reis je daarom van dorp naar dorp, wat een gezonde afwisseling vormt tijdens het spelen. Zo focus je in ieder dorpje weer op een nieuw stukje gameplay, waardoor je in kleine stapjes gewend raakt aan deze complexe game. Al mag je wel alvast je borst nat maken voor de enorme lading aan lappen tekst die je mag verwerken.

Gelukkig blijft de verandering daar niet bij. Zo vormt Monster Hunter 4 Ultimate eindelijk de eerste echte draagbare 3DS-versie die online te spelen valt! Waar dit nog het grote struikelblok voor Monster Hunter 3: Ultimate vormde, staat deeltje numero vier geheel gelijk aan de consoleversies. Veel vetter dan met een paar vrienden jagen op reusachtige monsters wordt het dan ook niet! De online modus werkt exact als die in de Wii U-versie van zijn voorganger, wat zo zijn voor- en nadelen heeft. Op zich werkt de modus prima, maar je zult het bijvoorbeeld wel moeten doen zonder een ingebouwde voice-chatfunctie. Daarnaast zit er nog een verandering in de game. Zo is je karakter ditmaal een stuk acrobatischer en kun je klimmen en vechten vanaf een rotswand. Het zijn toevoegingen die de franchise net iets dieper en beter maken. En het is goed om te zien dat er nog wat rek in de serie zit.

[video poster=http://movies2.gamersnet.nl//movies/2014/monster_hunter_4g/monster_hunter_4_ultimate_tutorial_trailer_hd720p.jpg controls]http://movies2.gamersnet.nl//movies/2014/monster_hunter_4g/monster_hunter_4_ultimate_tutorial_trailer_hd720p.mp4[/video]

Monsterlijke fouten?

Toch doet Monster Hunter 4 Ultimate niet alles even goed. Was je namelijk van plan om de game te spelen op een oude 3DS zonder Circle Pad Pro erbij? Dan ben je gewaarschuwd. Zonder die extra pook is de camera namelijk ontzettend slecht te besturen, waardoor het jagen op de grotere monsters praktisch onmogelijk wordt! Daarnaast blijft het, zoals gezegd, best wel lastig om écht in de game te komen. De eerste paar uur vergen dan ook een hoop toewijding en je zo zul je jezelf door een hoop tekst moeten worstelen. Toch is het, het waard. Meer dan zelfs. want onder die paar zwaardere uren zit een parel van een game.

Conclusie

Eigenlijk doet Monster Hunter 4 Ultimate vooral wat de fans willen: meer Monster Hunter bieden. Verwacht dus enerzijds een titel die de franchise een stukje toegankelijker moet maken, maar anderzijds toch de 'vertrouwde' complexiteit wil behouden. Al blijft het moeilijk voor beginners om in de game te komen. Een gigantische verbetering ten opzichte van deel drie is het dan ook niet. Wat dit vierde deel wel is, is de meest toegankelijke en tevens meest uitgebreide handheldversie van de game! De versie die eindelijk online te spelen valt! Je moet jezelf als gamer dan ook eigenlijk vooral één ding afvragen: roept jouw oerinstinct je stiekem wel eens op om los te gaan als oermens? Ja? Dan is het nu de tijd om je virtuele knots erbij te pakken, want de jacht is heerlijker dan ooit.

0 Reactie(s) op: Monster Hunter 4 Ultimate

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.