NBA 2K17 - Schrijf je eigen basketbal-epos

Door: gamer-nl | 27 september 2016 14:09

NBA 2K17
Review

NBA 2K17 gaat over het schrijven van je eigen basketbal-epos. 2K Sports heeft als geen enkele andere ontwikkelaar door dat sportgames niet alleen draaien om wie er wint, maar net zo goed om het verhaal eromheen.

NBA 2K17


Ontwikkelaar:
Visual Concepts / 2K Sports

Genre:
Sport

Platformen:
Windows, PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360

Prijs:
Vanaf € 49,99

Website:
2k.com
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Oog voor detail
  • Feest van herkenning
  • MyCareer
  • Minpunten
  • Grafische slordigheden

Elke potje NBA 2K17 zit dan ook tot de nok toe gevuld met zoveel overtuigende opsmuk dat je de impact van een wedstrijd tot diep in je sportziel voelt. Je wint wedstrijden omdat je die oprecht wilt winnen. Omdat je wilt dat de fans over je praten, je naam scanderen en dat de commentatoren zeggen dat je een baas bent. Nep voelde zelden zo echt. Dat is in de 2K-serie eigenlijk al jaren zo, maar toch doet de Amerikaanse ontwikkelaar er met deze iteratie nog een schepje bovenop. Zo zijn er een drietal hosts, onder wie Shaquille O’Neal, die elke wedstrijd voorzien van een beetje context in een voor- en nabeschouwing. Zelfs al kijken ze nog een beetje dood uit de ogen, het is een mooie aanvulling op de al zo overtuigende showbizz-aanpak van de sport. Lees ook: Fifa 17 - Solide bodem voor de toekomst.

NBA 2K17

Fluweel voor het oog en de vingers

De veldslagen in de basketbalarena’s zijn daarbij een absoluut lust voor het oog. Fans juichen op het goede moment, de cheerleaders en mascottes doen hun aandoenlijke werk en de spelers werken zich op realistische wijze in het zweet. Sterren als Lebron James, Stephen Curry en cover-ster Paul George zijn door basketbal-fanaten al aan hun karakteristieke loopjes en maniertjes te herkennen. Het zijn echter vooral de animaties die er in 2K17 uitspringen. Slam dunks overtuigen als geen ander, dribbelbewegingen zijn heerlijk zuiver en als tanks zoals James Harden met heel hun hebben en houden een bal blokken voel je de trillingen op je bank.

2K17 voelt net zo fluweel aan als dat het oogt. ‘Controle’ lijkt daarbij het toverwoord. Waar je in het verleden nog wel eens vastzat in een animatie of dat je jezelf niet uit een benarde situatie kon wringen, lijkt nu er nu voor elk obstakel een oplossing voorhanden. Dribbelen doe je namelijk vrijwel volledig met je rechterstick en je rijgt bewegingen aaneen alsof het combo’s zijn in een boksgame.

NBA 2K17
NBA 2K16
NBA 2K17

2K heeft ervoor gezorgd dat je zelfs met een klein beetje oefening al kunt genieten van het basketbal. Als je niet weet wat een pick ’n roll is, maak je geen zorgen, dat hoef je ook niet te weten. 2K geeft je weliswaar de instrumenten om het onderste uit de kan te halen, zowel tactisch als technisch, maar laat de tactieken net zo makkelijk over aan de uitstekende AI. Daardoor kun je op je eigen tempo het spelletje leren. Overigens kun je ten alle tijden een uitstapje maken naar 2KU, waar je alle ins en outs van basketbal-technieken kunt opzoeken en oefenen.

In NBA 2017 is iedereen een superster

Zoals we van de 2K-serie gewend zijn kun je je basketbal-liefde op alle mogelijke manieren uiten. Echte puristen zullen smullen van de MyGM, waarin je de rol kunt aannemen van General Manager en alle verantwoordelijkheden achter de schermen op je neemt. Dat gaat zelfs zo ver dat je de voedselprijzen in de stadions kunt bepalen. Ook kun je deelnemen aan MyLeague, waarin je met maximaal 30 anderen kunt meedingen in een online competitie. Tevens is er MyTeam, het equivalent van Fifa’s Ultimate Team, waarbij je je eigen team kunt creëren en op kunt bouwen door met je punten de transfermarkt op te gaan. De aandoenlijke MyPark-modus, waarbij je met eigen speler aan verkapte straatbasketbalpotjes mee kunt doen, is een heerlijk toevoeging op de voor de rest professionele entourage van NBA 2K17.

NBA 2K17
NBA 2K17
NBA 2K17

De meest aanzienlijke verbetering is echter te vinden in de MyCareer-modus. Daar waar NBA 2K16 met Spike Jonze nog iets te geforceerd zijn best deed om een coming-of-age basketbalverhaaltje te vertellen, heb je in 2K17 weer de vrijheid om je eigen pad te kiezen. In 2K16 lag de focus op het verhaal, in 2K17 complementeert het verhaal de basketbalervaring. En wat voor basketbal-ervaring. In Fifa voel je je vooral geïsoleerd als je slechts een van de elf spelers bestuurt, in NBA 2K17 voel je je echt onderdeel van een machine. Ook als je de bal niet hebt moet je er namelijk voor zorgen dat je de juiste lijnen loopt of dat je directe tegenstander geen open ruimte in duikt. Zonder ook maar een punt te scoren kun je jezelf omhoog werken naar een A+-beoordeling. Door de reacties van het publiek en complimentjes van de coach wordt je ego net zo goed bevredigd. Al gaat er natuurlijk niks boven het maken van een winnende driepunter in de laatste seconde.

Koning basketbal

NBA 2K17 is gemaakt door liefhebbers. Het basketbal wordt in volle glorie gepresenteerd en alle details complementeren de sportervaring. Zelfs Lil Kleine, die samen met onder andere Drake en Jay-Z de soundtrack opvult, past prima in het totaalpakket. Ook als je de NBA niet volgt is het makkelijk om je mee te laten voeren in de euforische basketbal-presentatie van 2K. De show lijkt in basketbal soms de overhand te hebben, maar de sport is zoveel meer dan krachtige dunks en epische driepunters. Laat de sport even op je inwerken en je wordt vanzelf meegezogen in de diepgaande tactische dynamiek die ten grondslag ligt aan het winnen van moeilijke potjes. Zeker als je op een gegeven moment online plezier wilt hebben tegen de Amerikanen. Hoe dan ook kun je in 2K17 onvoorwaardelijk genieten. Want 2K Sports weet andermaal zijn eigen lat te verhogen. Niet met geforceerde vernieuwingen, maar met verfijning. NBA 2K17 is de beste sportgame en zal dat met deze passie nog lang blijven.

NBA 2K17 is nu beschikbaar voor pc, PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One en Xbox 360.

0 Reactie(s) op: NBA 2K17 - Schrijf je eigen basketbal-epos

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.