Nvidia of AMD-videokaart: Waar moet je op letten?

© PXimport

Nvidia of AMD-videokaart: Waar moet je op letten?

Geplaatst: 21 januari 2021 - 12:51

Aangepast: 25 november 2022 - 10:44

Stephan Overbeeke

Wanneer je aan het rondkijken bent voor een nieuwe videokaart, kom je al snel uit bij twee merken. Daarom vraag je je wellicht af: Nvidia of AMD, welke kaart kan ik het beste kopen? In dit artikel kijken we naar de meest recente ontwikkelingen rond deze twee giganten.

De staat van Nvidia-videokaarten

Eind 2020 kwam Nvidia met de nieuwste generatie videokaarten op de proppen. De onderliggende architectuur werd Ampere genoemd. De producten vallen onder de RTX 3000-serie, daarmee vervangen ze de RTX 2000-serie.

Inmiddels zijn de RTX 3080, RTX 3070 en RTX 3060 Ti gelanceerd, voor respectievelijk zo’n 800, 500 en 400 euro, waarbij hogere nummers uiteraard krachtigere kaarten zijn. In februari volgt nog de RTX 3060 (zonder Ti) voor 320 euro. Per generatie heeft Nvidia een flinke stap gezet. Zo is de RTX 3060 Ti krachtiger dan de RTX 2080 was, en goedkoper. De RTX 2080 was een 800 euro kostende kaart, en de nieuwe kaart van 400 euro doet het dus beter. Goed nieuws voor iedereen die 400 euro of meer uit kan geven aan een videokaart.

Het uitbrengen van een nieuwe generatie gaat echter stapsgewijs, deels omdat een fabrikant niet in één keer genoeg chips kan maken om de hele markt te voorzien. En deels omdat het bedrijf weet dat ongeduldige consument die twijfelen tussen twee modellen de duurdere zullen aanschaffen als je de wat goedkopere variant iets later lanceert.

De RTX 3060 Ti nog te duur? In februari lanceert de RTX 3060 voor zeven tientjes minder.

© PXimport

Omdat Nvidia zeker in het hogere segment al enkele jaren weinig concurrentie kent, had het bedrijf het voordeel van meer tijd en ruimte hebben om te investeren in nieuwe features in plaats van alleen meer performance. Zo hebben ze volop ingezet op Ray Tracing, waarmee je in sommige games mooiere schaduwen en reflecties krijgt, en DLSS 2.0, waarmee in sommige spellen de prestaties flink opgeschroefd worden.

Ook hebben ze wat voordelen voor streamers en content creators. Zo is hun NVENC encoder superieur en is er de Nvidia Broadcast voor extra mogelijkheden met je webcam of microfoon. Wil je streamen of gebruik je Adobe Premiere, dan ligt een Nvidia-kaart voor de hand.

De staat van AMD-videokaarten

Waar AMD’s cpu-divisie het al jaren uitstekend doet met de Ryzen-processors ligt het voor hun gpu-divisie iets lastiger. Zo wilde het al enkele jaren niet echt lukken om Nvidia echt het vuur aan de schenen te leggen. Eind 2020 kwam daar met de nieuwe Radeon RX 6000-serie verandering in, want voor het eerst in tijden konden ze echt concurreren in het topsegment.

De Radeon RX 6800 verslaat de RTX 3070 in de meeste games, en de RX 6800 XT benaderde de prestaties van de RTX 3080 voor iets minder geld. Iets wat we tot voor kort niet voor mogelijk hielden.

Close-up render van het Radeon-logo op een van de nieuwe AMD Radeon RX 6000-videokaarten.

© PXimport

Omdat AMD’s lanceringen iets na die van Nvidia kwamen, kampten ze met een vergelijkbaar probleem: er waren nog geen goedkopere nieuwe-generatie-kaarten beschikbaar. Zo kost de goedkoopste nieuwe-generatie-videokaart bijna 600 euro, en een concurrent in het lagere segment zal pas ergens dit jaar volgen. We kunnen nu dus niet zeggen hoe concurrerend AMD in het middensegment is.

Een ander probleem is dat AMD zich enorm heeft moeten focussen op het concurreren op prestaties, waardoor het bedrijf featuretechnisch nog wat goed te maken heeft. AMD heeft ook Ray Tracing-capaciteit aan boord, maar in de praktijk lopen de prestaties daar nog wat achter op die van Nvidia.

Ook de extra features voor streamers kunnen nog wat verbeteringen gebruiken. AMD moet het dus puur van gamingprestaties hebben. Aangezien de prestaties vorig jaar echt enorm vooruit zijn gegaan, ligt het voor de hand dat we op termijn weer echte concurrentie in het high-endsegment gaan zien.

Tekorten

Eén van de grootste problemen bij de lancering van zowel Nvidia als AMD’s nieuwste kaarten bleek de beschikbaarheid. Beide partijen zagen al hun kaarten direct uitverkocht worden, met enorm uiteenlopende prijzen tot gevolg.

Videokaarten die 500 euro zouden moeten kosten, gingen voor 700 euro over de toonbank alsof het niets was. Waar de winkelvoorraad normaliter binnen een maand of twee zou normaliseren, was dat afgelopen jaar nog niet het geval. Zowel AMD als Nvidia gooide het op een ongekend grote vraag; te verwachten gezien de hoeveelheid thuiswerkers en thuiszitters, plus het feit dat beide partijen echt enorm goede producten hebben uitgebracht.

 

© PXimport

Lang niet elke nieuwe generatie was zó interessant als de Radeon RX 6000-serie en GeForce RTX 3000-serie. We hopen dat de markt tegen de tijd van publicatie iets stabiliseert, maar houd rekening met de mogelijkheid dat er ook de komende tijd nog sprake kan zijn van tekorten, of hogere prijzen dan wordt gesuggereerd.

In een volgend artikel duiken we dieper in de verschillende kaarten die nu te koop zijn, en wat de beste aanschaf is binnen jouw budget.

Op zoek naar een nieuwe videokaart? Lees dan ons artikel: Videokaart kopen in 2021

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten