Optoma UHZ50 - Gamingprojector voor groots spelplezier

© PXimport

Optoma UHZ50 - Gamingprojector voor groots spelplezier

Geplaatst: 26 april 2022 - 12:48

Aangepast: 14 december 2022 - 09:59

Eric Beeckmans

Steeds meer tv’s zijn bijzonder goed uitgerust voor gaming. Maar voor een 100 inch of groter beeld moet je nog steeds uitwijken naar een projector. Die zijn echter vaak minder goed geschikt voor gamers. Met een refresh-rate tot 240Hz en lage input-lag wil de Optoma UHZ50 tonen hoe het moet. Hoe bevalt deze gamingprojector?

Zo op het eerste zicht zou je deze Optoma geen speciale eigenschappen toedichten. Het is een nogal eenvoudige rechthoekige projector, met wat minimale accenten om het design op te leuken. Een fijne textuur voor de achterste helft van de bovenzijde bijvoorbeeld, met centraal daarin een blok bedieningstoetsen.

De rij aansluitingen is wel uitgebreid, maar geeft ook geen hint over zijn gamerpotentieel. Je krijgt drie HDMI 2.0-aansluitingen, een is voorzien van ARC/eARC. Van de drie USB-poorten is er een bedoeld als voeding, voor een Chromecast bijvoorbeeld. De andere twee gebruik je om media aan te leveren. Audio-uitgangen zijn er in de vorm van een stereo minijack en optisch digitaal. Voor het smart tv-deel is er ethernet, en de bijgeleverde WiFi-dongle. Voor aansturing in je thuisbioscoop is er RS-232 en een 12V-trigger.  

Klassieke projector opstelling

De opmars van Ultra Short Throw projectoren is indrukwekkend, maar ook dat laat de UHZ50 links liggen. Dit is een standaard long-throw projector, met een zoomlens van 1,3x. Een 100 inch beeld haal je vanop 2,68 tot 3,52m van het scherm. De onderzijde van het beeld ligt ongeveer ter hoogte van de lens, zodat je de projector best op een lage tafel zet of aan het plafond hangt. De focusring en zoomslider bedien je vlot manueel. De projector biedt ook 10% verticale lensshift, maar het draaiwiel is lastig te bedienen en de lensshift viel heel wat kleiner uit dan we dachten.

Een correcte plaatsing is dus van belang. Staat de projector niet recht voor het beeld, dan kan je met de keystone-correcties de vervorming wat bijsturen. Optoma geeft je zelfs drie manieren om dat te doen en verticaal kan dat automatisch. Ventilatorlawaai is onvermijdelijk bij projectoren, en met de lichtbron op 100% hoor je de UHZ50 duidelijk. Storend leek het ons niet, zeker niet als je volop aan het gamen bent. En als je de lichtbron een beetje terug schroeft is de hij zelfs vrij stil.

 

© PXimport

Smart tv met flinke beperkingen

De UHZ50 heeft een erg minimalistische remote. Het is een kleine, witte afstandsbediening met witte rubber toetsen. Die zijn bovendien verlicht, altijd een goed punt voor een projector. Niet alle iconen hebben een even duidelijke functie, maar omdat het er zo weinig zijn weet je al snel welke toets waarvoor dient.

Ook projectoren worden steeds vaker uitgerust met een smart tv-systeem. Maar waar dat bij de tv’s al enkele jaren een mature en goed werkende omgeving is, zitten projectoren soms nog in een beginfase. De UHZ50 lijkt ons zo een geval. Er zitten smart functies in gebaseerd op Android tv. De app-store blijkt echter zeer spaarzaam bevolkt. Geen YouTube-app te bespeuren. We starten Netflix op en worden begroet door een boodschap die vraagt de browser te updaten. Dan maar de mediaspeler proberen. Die is redelijk volledig, maar weigert wel het al relatief oude xvid-formaat en DTS-audio. Optoma biedt ook smartphone casting aan via een aparte app (Optoma Creative Cast).

Kortom, veel nut haal je niet uit deze smart-functies. Maar dit is een gaming-projector. Hij hangt dus vrijwel zeker aan een spelconsole of pc en dat zijn ongetwijfeld betere mediaspelers en streaming platformen dan de Optoma. Gebruik de projector zo en vergeet de slimme functies.

Punchy beeld

Deze 4K DLP-projector heeft een eigen resolutie van Full HD en realiseert 4K met behulp van pixelshifting. Die techniek wordt in zowat alle 4K DLP-projectoren gebruikt. Het geeft geen perfect 4K-detail, maar komt wel in de buurt. Erg veel beeldverwerking krijg je niet op de UHZ50, maar gaming-beelden zijn haarscherp en behoeven ook niet echt veel bewerking. 

Voor films moet je er rekening mee houden dat de projector geen ruisonderdrukking heeft, en daardoor gevoelig is voor kleurbanden en blokvorming indien je bron sterk gecomprimeerd is. Dat effect is wel zachter dan op een tv omdat projectorbeeld van nature uit wat vergevingsgezinder is. Wil je filmbeelden mooi vloeiend maken, dan gebruik je PureMotion (enkel beschikbaar op HDMI3). Het resultaat was goed, zonder overduidelijke beeldfouten.

 

© PXimport

De laserlichtbron levert in de dynamische beeldmode vlot 2.693 ANSI lumen en een contrast van 1.073:1. Mooie cijfers, maar het beeld is dan erg groen getint. We schakelen naar de Cinema beeldmode die er veel beter uitziet, en nog steeds 1.718 ANSI lumen en 1.011:1 contrast levert. De Referentiebeeldmode valt nog verder terug naar 1.160 ANSI lumen en 467:1 contrast.

Die lichtopbrengst volstaat nog om een 130 inch scherm te vullen als je verduistert, en 90 inch bij wat omgevingslicht, maar het zwakkere contrast speelt je dan wel parten. Het contrast wat bijwerken met de Dynamic Black instelling raden we af. Ja, de projector levert dan aanzienlijk beter zwart, maar daarvoor betaal je met sterk verminderd witdetail, zelfs in die mate dat het wat ongewenste kleurbanden kan veroorzaken. 

De Referentiebeeldmode is ook minder goed gekalibreerd dan gehoopt. Het beeld is te koel, en in de witste tinten dan weer wat te groen. De Cinema beeldmode lijkt de betere keuze, of je kiest er voor om de projector te laten kalibreren. De UHZ50 heeft een goede kleurweergave en gecombineerd met de lichtopbrengst en redelijk contrast zorgt dat voor punchy beelden. 

Hij ondersteunt ook HDR (HDR10 en HLG), maar om daar echte meerwaarde uit te halen is het kleurbereik (77% P3) wat te klein. De Optoma zorgt wel voor een goede tonemapping met degelijk witdetail, zodat HDR-beelden best te genieten zijn.

Volop gamen

Met die ruime lichtopbrengst, goede kleuren en degelijk contrast zijn we best ongeduldig om wat te gamen op de UHZ50. De input-lag in 4K60 klokt af op 17,7 ms, en in 2K120 zelfs op 9,4 ms, allebei in lijn met wat we in de handleiding lezen en resultaten die zelfs voor een tv uitstekend zouden zijn. Optoma geeft aan dat je in 2K240 zelfs 4,4 ms krijgt, dat kunnen we helaas niet nameten. 

We sluiten de projector aan op een PC met een NVIDIA RTX3060 Ti GPU, schakelen de resolutie naar 1.920 op 1.080 met een refresh van 239,76 Hz en lanceren Tiny Tina’s Wonderlands, de nieuwste looter shooter uit de Borderlands stal. Daarna zijn de uren voorbij gevlogen. Vloeiende, haarscherpe gameplay, kleuren en explosies, en dat allemaal op reuzengroot beeld, het is toch een andere ervaring dan je 27 inch game monitor.

 

© PXimport

Allemaal goed nieuws, we zouden bijna vergeten dat we toch nog wat bedenkingen en opmerkingen hebben. Hou er bijvoorbeeld rekening mee dat je die ultralage input-lag enkel krijgt op HDMI 1 en in Enhanced Gaming Mode.

Die mode schakelt ook alle keystone-correcties uit, dus correcte plaatsing is vereist voor het beste resultaat. En ondanks de fantastische ervaring hadden we toch graag VRR-ondersteuning gezien voor een nog vloeiendere ervaring. Een HDMI 2.1-aansluiting die 4K120 toelaat zou voor de PS5 en Xbox Series X zeker een pluspunt zijn.

Groots beeld, dat vraagt ook goede audio, en daar schiet de Optoma in tekort. De kleine ingebouwde speakers leveren geen noemenswaardige bas, en zelfs stemmen klinken schel en benepen. Dat soort speakerprestaties zien we wel meer op draagbare exemplaren, maar zijn jammer op deze gamingprojector. Kiezen voor een externe audio-oplossing is de aangewezen optie.

Conclusie

De Optoma UHZ50 lijkt ons een echte aanrader voor wie zijn gaming-exploten wil beleven op een echt groot scherm. Er is wel nog ruimte voor verbetering. Het is jammer dat hij het moet stellen zonder HDMI 2.1-aansluiting, en dus geen 4K120 aankan. Ook VRR-ondersteuning hadden we graag gezien, en wat betere geluidsprestaties zouden zeker niet misstaan. Om het filmplezier te maximaliseren moet de Referentie beeldmode wat beter gekalibreerd zijn.

Maar laat je niet afleiden door die opmerkingen, we hebben veel plezier gehad met deze projector. De laserlichtbron levert veel licht, en je geniet van goede kleuren en degelijk contrast. Gamen met die ultralage input-lag en 240 Hz refresh-rate is indrukwekkend. Gemiste schoten kan je enkel nog aan jezelf wijten.

Ben je uitgespeeld, dan kan je wat relaxen bij een leuke film, ook daar is de Optoma een goede keuze voor. De prijs hadden we gezien de concurrentie van echt grote tv’s graag wat scherper gezien, maar voor 90 inch en groter is het een uitstekende keuze.

8,0

Ons oordeel

Optoma UHZ50

Pluspunten

Zeer lage input-lag

Ondersteunt 120 en 240 Hz refresh-rate (in Full HD)

Uitstekende lichtopbrengst en goed contrast

Laserlichtbron gaat lang mee

Voldoende beeldkwaliteit voor filmplezier

Minpunten

Helaas geen HDMI 2.1-aansluiting

Povere audioprestaties

Zo goed als nutteloos smart tv-platform

Fabriekskalibratie moet beter

Conclusie

**Adviesprijs** € 2799,- **Wat** Ultra HD DLP-projector **Opstelling** 3.840 x 2.160 (1.920 x 1.080 met 4x pixelshifting), 3.000 ANSI lumen, dynamisch contrast 2.500.000:1, projectieverhouding 1,21 – 1.59 (100 inch diagonaal op 2,68 – 3,52 m), zoom 1,3x, lens shift 10% verticaal, geluidsniveau 29/27 dB (standaard, ecomode) **Aansluitingen** 3x HDMI (2.0, eARC/ARC), 3x USB (1x Power, en 2x mediaspeler, MS office speler), 1x optisch digitaal uit, 1x stereo minijack uit, 1x 12V trigger, 1x RS-232, 1x ethernet, 1x 3D-sync **Levensduur lamp** laser lichtbron, tot 30.000 uur **Extra's** tot 240Hz refreshrate (in Full HD), 3D, HDR10, HLG, 2x 10 Watt speakers, WiFi-adapter, mediaspeler, Optoma Appstore (Android) **Afmetingen** 337 x 265 x 119 mm **Gewicht** 4,8 kg **Website** [www.optoma.nl](https://www.optoma.nl/product-details/UHZ50)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000